Μέχρι το τέλος του 2024 θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους.
Έλλειψη ενημέρωσης για την άνοια, παραπληροφόρηση και εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι το τρίπτυχο που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς οι ασθενείς αυξάνονται παγκοσμίως. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 και να φτάσει σε 153 εκατομμύρια.
Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου επισημαίνει ότι:
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 75% των περιστατικών όσων ζουν με άνοια παραμένουν αδιάγνωστα.
- Το στίγμα και η παραπληροφόρηση γύρω από την πάθηση σημαίνουν ότι πολλοί θα αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια και δεν θα αναζητήσουν διάγνωση.
- Το 85% των ατόμων παγκοσμίως που ζουν με άνοια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μετα-διαγνωστική υποστήριξη.
- Η έγκαιρη διάγνωση και η σχετική μετα-διαγνωστική μπορεί να επιτρέψει σε όσους ζουν με μια πάθηση να ζήσουν καλά και ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως, ποσοστό που ανέρχεται σε 45%, θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο ιατρικό περιοδικό Lancet (The Lancet Commissions,Volume 404, Issue 10452, p572-628, August 10, 2024).
Αλτσχάιμερ: Επαναστατική ανακάλυψη εντοπίζει τη νόσο 20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα
Οι 14 παράγοντες κινδύνου
Οι ειδικοί κατονομάζουν πλέον 14 παράγοντες κινδύνου, η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή να αποτρέψει τη νόσο σε μεγάλο ποσοστό.
Στους 12 αποδεδειγμένα τροποποιήσιμους κινδύνους άνοιας της έκθεσης του 2020 της ADI (κάπνισμα, σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραυματισμός στο κεφάλι, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη και προβλήματα ακοής), προστίθενται τα προβλήματα στα μάτια και η υψηλή χοληστερόλη, όταν αυτά δεν αντιμετωπίζονται. Οι δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως.
Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος;
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος της νόσου μειώνεται:
- από 1% με έλεγχο του αλκοόλ και της παχυσαρκίας,
- κατά 2% εάν η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η αδράνεια περιοριστούν,
- κατά 3% εάν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη
- και κατά 7% εάν προληφθεί η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η απώλεια ακοής.
FESTIVAL ALZHEIMER 2024
Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Και επικυρώνοντας το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer: «Άνοια, Δίνουμε το σωστό στίγμα», ως μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Παρόντες στην κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών μέχρι το τέλος του 2024, ενώ επίσης τοποθετήθηκαν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια Αττικής Σοφία Αλυμαρά και η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη.
Το Festival Alzheimer 2024 ήταν η κορύφωση των δράσεων ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο πλαίσιο του Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 7.000 επισκεπτών.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών δρ. Παρασκευή Σακκά τόνισε, την ανάγκη ουσιαστικής συμπεριληπτικής προσέγγισης των ατόμων με άνοια και των φροντιστών από την Κοινωνία και την Πολιτεία, προτάσσοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Δίνοντας έτσι, όχι μόνο το σωστό στίγμα για την άνοια αλλά και το πάγιο στίγμα παρέμβασης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.