Είστε άνω των 65; Το Χάρβαρντ συστήνει να κάνετε γιόγκα

γιόγκα ηλικιωμένοι

Μπορεί το περπάτημα να αποτελεί ένα δημοφιλές είδος άσκησης στα άτομα άνω των 65, μια νέα όμως έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της γιόγκα ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.

 

Καθώς τα χρόνια περνούν είναι πιθανό να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για άσκηση, και να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο το να ακολουθούμε πιστά ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Είναι όμως πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να παραμένουμε δραστήριοι για να ενισχύουμε την υγεία του οργανισμού μας. Αρκεί να βρούμε ένα είδος άσκησης που θα μας ωφελεί σωματικά και ψυχικά, και να ενδείκνυται για την ηλικία μας.

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι η γιόγκα είναι η άσκηση που ωφελεί τα άτομα άνω των 65 ετών.

«Έως και το 50% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω εκτιμάται ότι είναι αδύναμοι», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julia Loewenthal, M.D., γηρίατρος στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 33 μελέτες με 2.384 συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 65 ετών, και διαπίστωσαν δύο σπουδαία οφέλη της γιόγκα:

1.Αύξησε την ταχύτητα στο περπάτημα.

2.Βελτίωσε την ικανότητα να σηκώνονται από μια καρέκλα.

Και οι δύο αυτές μετρήσεις συνδέονται με λιγότερη αδυναμία και αυξημένη μακροζωία.

Το εύρημα ότι η γιόγκα βελτιώνει την ταχύτητα στο περπάτημα θεωρείται σημαντικό καθώς η αργή ταχύτητα περπατήματος σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους.

Επίσης, καθώς η γιόγκα βοηθά τα πόδια να δυναμώσουν, αυξάνεται και η ικανότητα να μπορεί κάποιος άνθρωπος μεγάλης ηλικίας να σηκωθεί εύκολα από το κρεβάτι ή την καρέκλα του. «Τα περισσότερα είδη γιόγκα επικεντρώνονται σε ασκήσεις των κάτω άκρων, και ενισχύουν την αντοχή τους» επιβεβαιώνει ο Ryan Glatt, C.P.T., διευθυντής του προγράμματος FitBrain στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η γιόγκα αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο

Η γιόγκα δεν βοηθά όμως μόνο στη βελτίωση ταχύτητας στο περπάτημα και στην ενδυνάμωση των ποδιών, αλλά ωφελεί και τον εγκέφαλο, όπως έδειξε μελέτη του Αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Health). Διαπιστώθηκε ότι οι ασκούμενοι της γιόγκα είχαν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με άτομα που δεν κάνουν γιόγκα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο όγκος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου αυξανόταν ανάλογα με τον αριθμό των ετών που κάποιος έκανε γιόγκα και με το πόσες φορές έκανε γιόγκα μέσα στην εβδομάδα.

γιόγκα άνω των 65

Ενισχύεται η ευλυγισία του σώματος

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την ευλυγισία του σώματός μας» τονίζει ο Alfred Tallia, M.D., M.P.H., καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson. «Οι διατάσεις που περιλαμβάνονται στη γιόγκα βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση της ευελιξίας, που μπορεί να μειώσει τις πτώσεις και άλλους τραυματισμούς», εξηγεί ο ειδικός.

Πόσο τακτικά πρέπει να ασκούμαστε μετά τα 65;

Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας, όπως πεζοπορία, τζόκινγκ ή τρέξιμο.

Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνουν τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης και τρεις ημέρες την εβδομάδα να ακολουθούν δραστηριότητες που βελτιώνουν την ισορροπία.

Ωστόσο, το CDC, το κορυφαίο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να είναι σωματικά δραστήριοι όσο το επιτρέπουν οι ικανότητες και οι συνθήκες. Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι “κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα”.

Γραφτείτε σήμερα κιόλας σε ένα τμήμα γιόγκα στο Γυμναστήριο του Δήμου σας, στο ΚΑΠΗ, σε ένα ιδιωτικό κέντρο γιόγκα, ή κλείστε μαθήματα personal training μαζί με τον/την σύντροφο ή κάποιον φίλο σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε: Πριν ξεκινήσετε ένα νέο είδος άσκησης, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ειδικά εάν πάσχετε από μια χρόνια πάθηση.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top