Τα μικροπλαστικά που αναπνέουμε σε μία εβδομάδα ισοδυναμούν με μία πιστωτική!

μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά δυστυχώς, βρίσκονται παντού, στον αέρα, στις τροφές και στο νερό! Συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της μύτης και στο πίσω μέρος του λαιμού, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι μπορεί να εισπνέουν μικροπλαστικά που ισοδυναμούν με μια πιστωτική κάρτα σε μία εβδομάδα. Και αυτά τα μικροπλαστικά περιέχουν συνήθως τοξικούς ρύπους και χημικές ουσίες.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο υπολογιστικής ρευστοδυναμικής για να αναλύσει τη μεταφορά και εναπόθεση μικροπλαστικών στο ανώτερο αναπνευστικό. Στη συνέχεια διερεύνησε την κίνηση μικροπλαστικών με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη σε συνθήκες αργής και γρήγορης αναπνοής. Τα μικροπλαστικά τείνουν να συγκεντρώνονται σε σημεία στη ρινική κοιλότητα και στον στοματοφάρυγγα ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα εισπνεόμενα μικροπλαστικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, οπότε η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν στο αναπνευστικό σύστημα είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων.

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς αλλιώς επιβαρύνουν την υγεία μας;

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά θραύσματα πλαστικού υλικού τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, καθώς το μέγεθός τους υπολογίζεται σε περίπου 5 χιλιοστά ή και λιγότερο. Τα μικροπλαστικά μεταφέρονται στους ωκεανούς μέσω του ανέμου και της παλίρροιας. Επιπλέον, τα περισσότερα μικροπλαστικά, όπως το πολυαιθυλένιο που εντοπίζονται σε πολλά προϊόντα υγείας και ομορφιάς, λόγω του μεγέθους τους, περνούν με ευκολία μέσα από τους σωλήνες φιλτραρίσματος του νερού και καταλήγουν στη θάλασσα.

Συνδέονται με πληθώρα θεμάτων υγείας όπως κάποια που σχετίζονται με αναπαραγωγικές βλάβες, ορμονικά ζητήματα, παχυσαρκία. Ακόμη, μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές δυσκολίες στα παιδιά, προβλήματα με το νευρικό σύστημα, απώλεια ακοής και καρκίνο.

Μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μικροπλαστικά από τη ζωή μας υπάρχουν τρόποι να τα μειώσουμε.

  • Πίνουμε νερό από τη βρύση: Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει περίπου το διπλάσιο ποσοστό μικροπλαστικών από ότι το νερό βρύσης.
  • Δεν ζεσταίνουμε τα τρόφιμά μας σε πλαστικά σκεύη: Mε την αύξηση της θερμοκρασίας, τα πλαστικά αποβάλλουν βλαβερές για το περιβάλλον και την υγεία, χημικές ουσίες.
  • Καταναλώνουμε φρέσκα τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μας προστατεύουν από τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες.
  • Καθαρίζουμε συχνά τις επιφάνειες: Στη σκόνη εντοπίζονται πολύ συχνά μικροπλαστικά τα οποία εισπνέουμε.
Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top