Πόσο γέρος είναι ένας ηλικιωμένος πατέρας;

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων πατέρων αυξάνεται με τα χρόνια. Μεταξύ 1972 και 2015, αυξήθηκε κατά 3,5 χρόνια. Αλλά το να γίνει κανείς πατέρας σε αυτή την ηλικία είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται;

 

Στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Αλ Πατσίνο, ανακοίνωσε ότι ο ταλαντούχος Αμερικανός ηθοποιός περιμένει παιδί από την 29χρονη Νουρ Αλφαλάχ. Σε αυτή τη νέα «περιπέτεια» έχει συνοδοιπόρο, τον κατά καιρούς συμπρωταγωνιστή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ο οποίος περιμένει και αυτός το έβδομο παιδί του. Ο 83χρονος Αλ Πατσίνο και ο 79χρόνος Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είναι οι μοναδικοί υπέργηροι πατεράδες. Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες ο γηραιότερος άνδρας στον πλανήτη που έγινε πατέρας ήταν 92 ετών. Περιστασιακά εμφανίζονται κάποιοι που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ακόμη γηραιότεροι πατέρες.

Τι επιπτώσεις έχει η προχωρημένη πατρική ηλικία;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και άλλα ιδρύματα δημοσίευσαν μια ολοκληρωμένη μελέτη της «προχωρημένης πατρικής ηλικίας» και των επιπτώσεών της στη γονιμότητα, τα προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί στην υγεία του.

Στις μελέτες αυτές δεν περιλαμβάνονταν πολλοί άνδρες της ηλικίας του Πατσίνο και του Ντε Νίρο, κυρίως επειδή είναι κάτι σπάνιο, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι το σπέρμα των ανδρών στα σαράντα και τα πενήντα τους είναι ήδη χαμηλότερης ποιότητας όσον αφορά τον όγκο, τον αριθμό, την κινητικότητα και τις μεταλλάξεις.

Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία «συνδέεται στενά με υψηλό κίνδυνο όχι μόνο υπογονιμότητας αλλά και απώλειας εγκυμοσύνης μετά από φυσική σύλληψη», γράφουν οι ερευνητές. Αρκετές μελέτες, τονίζουν, έχουν δείξει ότι ένας μεγαλύτερος πατέρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής.

Έπειτα, υπάρχει ο κίνδυνος ασθένειας μετά τη γέννηση. Είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1950 ότι οι μεγαλύτεροι πατέρες είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με τη γενετική διαταραχή αχονδροπλασία.

«Έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία, όπως και η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, σχετίζεται με… κακές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών», αναφέρουν οι ερευνητές της Γιούτα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος πατέρας συνδέεται με αυξημένους κινδύνους χαμηλού βάρους γέννησης και επιληπτικών κρίσεων στα νεογέννητα. Η προχωρημένη πατρική ηλικία σχετίζεται επίσης με αυξημένα ποσοστά διαφόρων καρκίνων της παιδικής ηλικίας, καθώς και με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καθώς οι άνδρες γερνούν, μπορούν να αποκτήσουν μεταλλάξεις και βλάβες στο DNA των κυττάρων που σχηματίζουν το σπέρμα και τις βλάβες αυτές μπορούν να τις περάσουν στην επόμενη γενιά.

Μελέτες όπως αυτές, οδηγούν σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και οι επιστήμονες σκέφτονται γενικότερα για τη γονιμότητα. Υπήρχε, ιστορικά, μια τάση εστίασης στη γυναίκα και την ηλικία της όταν ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα να συλλάβει. Πράγματι, μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στη γυναικεία γονιμότητα. Όμως τώρα γίνεται σαφές ότι ενώ η ανδρική γονιμότητα μπορεί να μειώνεται πιο αργά και αργότερα στη ζωή από ότι στις γυναίκες, η ηλικία του πατέρα παίζει ρόλο.

 

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top