Ευρυαγγείες: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε άμεσα και ανώδυνα

ευρυαγγείες

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ευρυαγγείες συνιστούν ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα, το οποίο απασχολεί το γυναικείο πληθυσμό κυρίως κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα.

Για να μπορέσετε να χαρείτε όμορφα πόδια την περίοδο της άνοιξης, είναι καλό να ξεκινήσετε τη θεραπεία από τους φθινοπωρινούς μήνες. Επιπλέον, οι ευρυαγγείες εκτός από ένα απλό ζήτημα αισθητικής, ενδέχεται να προκαλέσουν και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε περίπτωση που σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα.

Μέσα από τον παρακάτω οδηγό, ενημερώνουμε για τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά των ευρυαγγειών, καθώς επίσης, και για τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που θα μας οδηγήσουν στην οριστική αντιμετώπισή τους.

Τα συμπτώματα των ευρυαγγειών

Ο όρος «ευρυαγγείες» περιγράφει τις μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε, παθολογικά διατεταμένες φλέβες, οι οποίες εμφανίζονται κάτω από την επιδερμίδα, συχνότερα στην περιοχή των ποδιών, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το πρόσωπο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και το βασικότερο «πρόβλημα» που προκαλούν είναι η αντιαισθητική εικόνα των κάτω άκρων, η οποία και ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενή.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι ασθενείς παραπονιούνται συνήθως για αίσθημα βάρους και καύσου στα πόδια, έντονο κνησμό, νυχτερινές κράμπες, καθώς και ήπιο οίδημα στην περιοχή των αστραγάλων. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως τα εν λόγω συμπτώματα είναι ηπιότερα κατά τις πρωινές ώρες, ενώ όσο περνάει η ώρα εντείνονται.

Ευρυαγγείες: Όχι μόνο αισθητικό, αλλά και λειτουργικό πρόβλημα

Οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν πως τόσο οι ευρυαγγείες όσο και οι κιρσοί είναι εκδηλώσεις του ίδιου νοσήματος, δηλαδή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ασθενείς που εμφανίζει ευρυαγγείες πάσχει από ανεπάρκεια του κεντρικού φλεβικού στελέχους, όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνής φλέβα, χωρίς ωστόσο να έχουν κιρσούς ή κάποια άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας.

Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Η αξία του διαγνωστικού ελέγχου στις ευρυαγγείες

Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος τόσο για τους κιρσούς όσο και για τις ευρυαγγείες, καθώς θα μας δώσει πλήρη εικόνα της βλάβης και θα μας βοηθήσει να καταστρώσουμε το αντίστοιχο πλάνο θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, για τη λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος ο υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου.

Επιπλέον, αυξημένος βαθμός υποψίας για ύπαρξη ανεπάρκειας κεντρικού φλεβικού στελέχους σε ασθενείς με ευρυαγγείες θα πρέπει να υπάρχει όταν οι ευρυαγγείες είναι εκτεταμένες και σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κάτω άκρου, ιδίως στον αστράγαλο, καθώς και όταν υπάρχει ιστορικό σχετικά σύντομων υποτροπών ή ιστορικό σκληροθεραπειών μικρής αποτελεσματικότητας.

Απαλλαγείτε οριστικά από τις ευρυαγγείες

Στις μέρες μας έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές διαφορετικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, ενώ μάλιστα ο συνδυασμός τους μπορεί να προσφέρει άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης ευρυαγγειών είναι:

  • Η σκληροθεραπεία
  • Το δερματικό Laser
  • Η θερμοπηξία (RF)

Θα πρέπει να τονίσουμε πως, σε περίπτωση ανεπάρκειας των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η θεραπεία τους πρέπει να προηγείται της θεραπείας των ευρυαγγειών. Επίσης, η σκληροθεραπεία αποτελεί τη βάση θεραπείας των ευρυαγγειών, ιδιαίτερα στις πρώτες συνεδρίες, όπου αντιμετωπίζονται οι μεγαλύτερες διαμέτρου ευρυαγγείες. Το δερματικό laser και η θερμοπηξία συνδυάζονται με τη σκληροθεραπεία, επιτρέποντας την αισθητική ολοκλήρωση των θεραπειών.

Επειδή, όμως, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, η καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή, οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ασθενούς και η καλή χρήση των ενδεδειγμένων τεχνικών, είναι παράγοντες που θα προσφέρουν από κοινού το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής των ευρυαγγειών

Προκειμένου να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων και την καλή λειτουργία των φλεβών, μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως:

  • Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία αλλά και τις πολλές ώρες καθισμένοι στην καρέκλα.
  • Να ελέγχετε το βάρος σας και γενικά να υιοθετήσετε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής και άσκησης.
  • Να υιοθετήσετε απλές και ευεργετικές συνήθειες, όπως, για παράδειγμα, το ήπιο περπάτημα που βοηθά και δεν επιβαρύνει τη φλεβική κυκλοφορία.
  • Αν αναγκαστικά πρέπει να στέκεστε ή να κάθεστε πολλές ώρες (λόγω εργασίας, για παράδειγμα), επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας για να σας συμβουλεύσει για τις κατάλληλες μεθόδους πρόληψης.

Συνεπώς, αν παρατηρήσετε εμφάνιση ευρυαγγειών ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που θα σας προκαλέσει υποψίες, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, καθώς όσο προχωράει το πρόβλημα, τόσο πιο περίπλοκη θα είναι και η θεραπεία του.

Scroll to Top