Φλεγμονή: Τσίχλα και άλλος 1 απροσδόκητος τρόπος που σας βοηθούν να την αποτρέψετε

τσίχλα, φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει σήμερα έναν στους πέντε ανθρώπους και είναι γνωστή ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» της σύγχρονης ζωής – επομένως είναι απίστευτα σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί να συμβεί.

Ένα ποσοστό της τάξης του 81% των ανθρώπων στη Βρετανία, για παράδειγμα, παραδέχεται ότι έχει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του να μην κοιμάται καλά τη νύχτα (45%), να αισθάνεται συνεχώς άγχος (43%) και να μην ασκείται πολύ (35%), σύμφωνα με μια μελέτη του FutureYou Cambridge. Όλα αυτά αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» λόγω των δεσμών της με άλλες σοβαρές παθήσεις υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, περιλαμβάνει πόνο και φλεγμονή που μπορεί να διαρκεί για μήνες ή και χρόνια. Σύμφωνα με την Δρ. Miriam Ferrer, Επικεφαλής Ανάπτυξης Προϊόντων στο FutureYou Cambridge, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

«Το να μαθαίνουμε ότι ένας στους πέντε από εμάς υποφέρουμε από συμπτώματα χρόνιας φλεγμονής είναι εξαιρετικά λυπηρό και σοκαριστικό. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη· να προσπαθείτε να ακολουθείτε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, μειώνοντας τις τροφές που υποστηρίζουν τη φλεγμονή και προσπαθώντας να κρατήσει το ψυχικό στρες υπό έλεγχο», εξηγεί η Δρ. Ferrer.

«Η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών από τα τρόφιμα ή με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής όπως ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρόνια φλεγμονή θα ξεκινήσει μετά την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, επομένως είναι σημαντικό να φροντίστε τον εαυτό σας και κάντε θετικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», προσθέτει η ειδικός.

2 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

  1. Τσίχλα
  2. Πικάντικα τρόφιμα

1. Πώς η τσίχλα βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Σύμφωνα με τον βραβευμένο φαρμακοποιό και διατροφολόγο του FutureYou Cambridge, Aidan Goggins, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεγμονής -να μασάτε τσίχλα και να καταναλώνετε πικάντικες τροφές.

«Η περιοδοντική φλεγμονή (που σχετίζεται με τα δόντια και τις γύρω δομές) αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως όχι απλώς ένα ζήτημα στοματικής υγείας, αλλά και ως μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσει σε γενική φλεγμονή στο σώμα. Μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι η τακτική μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη με βάση την ξυλιτόλη έχει ισχυρά αποτελέσματα κατά της φλεγμονής των ούλων, η οποία είναι τυπικά ο πρόδρομος της περιοδοντικής», ανέφερε ο Aidan μιλώντας στη Mirror και πρόσθεσε:

«Η φλεγμονή των ούλων προκαλείται συχνά από μια εκτεταμένη αύξηση επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, που οδηγεί στο σχηματισμό επιβλαβών βιομεμβρανών, ιδιαίτερα από ένα βακτήριο γνωστό ως στρεπτόκοκκος mutans. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη που περιέχει πολυόλες, κυρίως ξυλιτόλη, στοχεύει αυτά τα βακτήρια, αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους και την αποτροπή του σχηματισμού βιομεμβρανών. Αυτή η δράση βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα ούλα και θα μπορούσε επίσης να έχει ευρύτερα οφέλη».

2. Πώς τα πικάντικα τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα νέα είναι καλά και για τους λάτρεις του πικάντικου φαγητού, καθώς η προσθήκη μπαχαρικών στο πιάτο σας έχει βρεθεί ότι βοηθά. Ο Aidan εξήγησε: «Τα μπαχαρικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να ικανοποιούν τους γευστικούς μας κάλυκες· καταπολεμούν τις φλεγμονές. Η έρευνα έχει βρει ότι η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφών -τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 14% σε σύγκριση με αυτούς που τα τρώνε λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα».

Όταν εξετάζουμε προσεκτικά τα πικάντικα τρόφιμα, η καψαϊκίνη, το πικάντικο συστατικό στα τσίλι, παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Λειτουργεί παρόμοια με τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) εμποδίζοντας μια βασική οδό (κυκλοοξυγενάση) που πυροδοτεί τις φλεγμονές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φλεγμονωδών σημάτων, γνωστών ως κυτοκίνες, και την ενίσχυση των αντιφλεγμονωδών παραγόντων.

Η καψαϊκίνη βοηθά επίσης αποτρέποντας την υπερβολική παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που, όταν υπερπαράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί σε οξεία ή χρόνια φλεγμονή. Αυτό καθιστά την καψαϊκίνη έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση των φλεγμονών.

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν πόνο στο σώμα, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, γαστρεντερικές επιπλοκές, αύξηση και απώλεια βάρους και συχνές λοιμώξεις. Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top