Φούσκωμα: 3 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπισή του

φούσκωμα

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάθε τόσο φούσκωμα, Συνήθως, προκαλείται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών σε συνδυασμό με την κατάποση αέρα την ώρα που τρώμε.

Εκτός από αυτό όμως, το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται και σε πιο σοβαρές αιτίες, όπως η δυσκοιλιότητα, η τροφική δυσανεξία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, μερικές γυναίκες αισθάνονται φουσκωμένες πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, το φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας του εντέρου. Το έντερο μας απαιτεί ορισμένα βακτήρια για να βοηθήσουν στην πέψη των ινών, καθώς δεν μπορεί να τις αφομοιώσει από μόνο του.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν τα σωστά βακτήρια στο έντερό ή αρκετά από αυτά, τότε ορισμένοι τύποι ινών μπορούν να ζυμωθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή αερίων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί το φούσκωμα.

Παρακάτω θα βρείτε τρεις φυσικές θεραπείες για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου και να μειώσετε τη συχνή ενόχληση από το φούσκωμα.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προλαμβάνουν το φούσκωμα

Η ζύμωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών, γεγονός που αποθαρρύνει την ανάπτυξη επιβλαβών. Αυτό προστατεύει τα τρόφιμα από την αλλοίωση, γεγονός που προάγει επίσης την καλή πέψη.

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης πλούσια σε ζυμομύκητες που λειτουργούν συμβιωτικά με τα βακτήρια. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να καταναλώσετε κεφίρ, τουρσί, ελιές, ξινολάχανο, γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες και τσάι κομπούχα.

Όμως προσέξτε: μερικές φορές μια ξαφνική κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να επιδεινώσει το φούσκωμα εάν το μικροβίωμα του εντέρου σας δεν είναι ισορροπημένο, και θα πρέπει να καταναλώνετε σταδιακά τις τροφές αυτές, μέχρι να προσαρμοστεί το έντερο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα θα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου και στη μείωση του φουσκώματος.

Μούρα για καλύτερο εντερικό μικροβίωμα

Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο τοίχωμα του εντέρου και στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Ο συνδυασμός μούρων με γιαούρτι θα δημιουργεί ένα υγιεινό χωνευτικό σνακ που  θα μειώσει το φούσκωμα.

Ενεργός άνθρακας για μείωση του φουσκώματος

Η λήψη ενεργού άνθρακα με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος. Ο ενεργός άνθρακας απορροφά το υπερβολικό αέριο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συσσώρευσης αερίων.

Θα το βρείτε σε ταμπλέτες ή δισκία στο φαρμακείο, και προτείνονται 2 δισκία μετά από κάθε κυρίως γεύμα με ένα ποτήρι νερό 2 φορές ημερησίως. Συνιστάται να λαμβάνεται 2 ώρες πριν ή 1 ώρα μετά από άλλο σκεύασμα.

Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το καταναλώσετε, ειδικά εάν παίρνετε κάποια φάρμακα.

Περισσότερες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στο φούσκωμα, σύμφωνα με ερευνητές και τα εξής:

  • Το περπάτημα
  • Η σωστή ενυδάτωση
  • Η τακτική κατανάλωση μικρότερων μερίδων .
  • Η μάσηση με κλειστό στόμα, συστήνει το βρετανικό NHS για να αποφύγετε την κατάποση αέρα.
  • Η διακοπή των γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η μαλτιτόλη και η σουκραλόζη, προκαλούν φούσκωμα.
  • Κάποια βότανα και ροφήματα όπως τσάι τζίντζερ, χαμομήλι ή πικραλίδα.

Αν και το φούσκωμα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί ανησυχία, συνιστάται να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο.

Επίσης, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, εάν έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε τη διατροφή σας αλλά συνεχίζετε να αισθάνεστε φουσκωμένοι, έχετε πρήξιμο ή εξόγκωμα στην κοιλιά σας και/ή δυσκολεύεστε να κινηθείτε ή να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες επειδή είστε φουσκωμένοι.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε φούσκωμα μαζί με αδιαθεσία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top