Γιατί είναι κρύα τα πόδια σας; 4 τρόποι να το αντιμετωπίσετε

κρύα πόδια

Τα κρύα πόδια είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος και κυρίως οι γυναίκες.Πολλές φορές αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας που πρέπει να προσέξουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα πόδια σας μπορεί να είναι περισσότερο κρύα από αυτό που δικαιολογεί η εξωτερική θερμοκρασία.Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

9 λόγοι που τα πόδια σας είναι κρύα:

 1. Ο καιρός
 2. Το άγχος
 3. Κακή κυκλοφορία
 4. Διαβήτης τύπου 1 &2
 5. Αναιμία
 6. Υποθυροειδισμός
 7. Σύνδρομο Raynaud
 8. Περιφερική νευροπάθεια
 9. Περιφερική καρδιακή νόσος

1. Ο καιρός

Αν νιώθετε τα πόδια σας παγωμένα, πιθανότατα να φταίει ο καιρός, κυρίως αν νιώθετε και τα χέρια σας πολύ κρύα. Όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος μικρές φλέβες στα χέρια και τα πόδια σφίγγουν, ώστε να μεταφερθεί το αίμα στα όργανα και να τα ζεστάνει. Επιμένως, η λιγότερη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα πόδια τα κάνει να κρυώνουν.

2.Το άγχος

Όταν ο οργανισμός μπάινει σε θέση άμυνας, κρατάει την εναπομείνουσα ενέργεια για να ντιμετωπίσει τις επερχόμενες απειλές. Το σώμα “πετάει” την αδρεναλίνη μέσα στο αίμα, κάτι που στενεύει τις φλέβες. Αυτό σημαίνει οτι πάει λιγότερο αίμα στα πόδια σας και τα νιώθετε κρύα.

3.Κακή κυκλοφορία του αίματος

Με κάθε χτύπο της καρδιάς σας, αίμα μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Αν όμως έχετε κάποια καρδιακή πάθηση, καπνίζετε ή δεν κινείστε αρκετά η κυκλοφορία σας μπορεί να μην είναι καλή, καθυστερώντας τη ροή του αίματος στο σώμα. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που νιώθετε τα πόδια σας κρύα.

4. Διαβήτης τύπου 1 & 2

Σύχνα όταν οι τιμές του σακχάρου σας στο αίμα είναι ψηλές, οι φλέβες στενεύουν και έτσι δυσκολεύεται το αίμα να φτάσει στα χέρια και τα πόδια. Ο διαβήτης πολύ συχνά οδηγεί σε περιφερική νευροπάθεια, μία πάθηση που καταστρέφει τα νεύρα. Ο εγκέφαλος στέλνει το σήμα στα όργανα χωρίς όμως αυτά να το λαμβάνουν, κάτι που κάνει τα πόδια σα να είναι κρύα ή και πολλές φορές μουδιασμένα.

5.Αναιμία

Η αναιμία είναι μία θεραπεύσιμη πάθηση που σημβαίνει όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. Αν η αναιμία σας είναι μέτρια ή πιο έντονη μπορεί τα πόδια σας να κρυώνουν συχνά.

6.Υποθυροειδισμός

Ο θυροειδής αδένας είναι αυτός που παράγει τις ορμόνες  και τις στέλνει στο αίμα. Όταν δεν παράγει αρκετές ορμόνες, αυτό ονομάζεται υποθυροειδισμός . Ο υποθυροειδισμός επηρεάζει τον μεταβολισμό σας και έτσι μπορεί να αυξηθεί το βάρος σας, να νιώθετε κουρασμένοι συχνά και να νιώθετε τα πόδια σας κρύα.

7.Σύνδρομο Raynaud

Το σύνδρο ή φαινόμενο Raynod είναι μία πάθηση όπου διακόπτεται ξαφνικά η κυκλοφορία στα άκρα, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ενώ μερικές φορές και στη μύτη και τα πτερύγια των αυτιών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον σπασμό των μικρών αρτηριών των χεριών . Το δέρμα σας μπορεί να είναι πολύ λευκό ή και μελανό πολλές φορές. Το σύνδρομο Ρεινό πολλές φορές πυροδοτείται και από το άγχος.

8. Περιφερική νευροπάθεια

Αν έχετε κάποια ζημιά στα νεύρα είτε από κάποιον τραυματισμό είτε λόγω κάποιας πάθησης , τα κρύα πόδια σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της περιφερειακής νευροπάθειας. Συνήθως ξεκινάει στα πιο μακριά νεύρα, οποία καταλήγουν στα πόδια. Ο διαβήτης είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της πολυνευροπάθειας, δηλαδή έχει επηρεάσει τα νεύρα σας. Άλλες συχνές αιτίες της περιφερειακής νευροπάθειας είναι η έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή κάποια λοίμωξη. Η έκθεση σε τοξικά στοιχεία ή κάποια πάθηση των νεφρών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περιφερειακή νευροπάθεια.

9.Περιφερική Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ)

Η πάθηση αυτή πυροδοτείται όταν χτίζεται πολλή πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών και έτσι η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Είναι μία συνηθισμένη πάθηση σε ανθρώπους άνω των 50 που καπνίζουν ή πάσχουν από διαβήτη, όπως αναφέρει και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αν προσέξετε ξαφνκές κράμπες στα πόδια, κάποια αλλαγή στα νύχια σας, μουδιάσματα στα πόδια σας επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

4 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα κρύα πόδια

 1. Φορέστε κάλτσες
 2. Ντυθείτε ζεστά
 3. Αποφύγετε την νικοτίνη και τις μεγάλες ποσότητες καφείνης
 4. Άσκηση

1. Φορέστε κάλτσες

Τα κρύα πόδια είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο. Αν δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση μπορεί να είναι απλά γενετικό ή κληρονομικό ή απλώς να δουλεύει έτσι το σώμα σας. Μπορείτε να ζεστάνετε τις κάλτσες σας στο καλοριφέρ πριν τις φορέσετε.

2.Ντυθείτε ζεστά

Αν είναι ζεστός ο κορμός σας σημαίνει οτι θα είναι και τα πόδια σας; Δοκιμάστε το και δείτε πως θα αντιδράσει το σώμα σας.

3. Αποφύγετε την νικοτίνη και τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνη

Η νικοτίνη και η καφεΐνη κάνουν τους μύες γύρω από της αρτηρίες να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι μικρές ποσότητες καφείνης δεν θα σαςεπηρεάσουν , αλλά οι μεγάλες σε συνδυασμό με το σύνδρομο Ρεινό μπορούν να προκαλέσουν επεισόδιο και να νιώθετε τα πόδια σας κρύα.

4. Άσκηση

Με την άσκηση η κυκλοφορία του αίματος είναι καλύτερη,όπως αναφέρουν και πηγές του Harvard.  Πηγαίντε λοιπόν για περπάτημα, για τρέξιμο ή για ό,τι άλλο θέλετε για να ενισχύσετε την κυκλοφορία σας.

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top