Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε άνοια

στυτική δυσλειτουργία άνοια

Νέα επιστημονική μελέτη του Penn State αποκαλύπτει ότι στυτική δυσλειτουργία και η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική γνωστική έκπτωση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gerontologist, με επικεφαλής την Riki Slayday, υποψήφια διδάκτορα στο Penn State, είναι η πρώτη που παρακολουθεί διαχρονικά τη σεξουαλική ικανοποίηση σε συνδυασμό με τη σεξουαλική υγεία και τη μνήμη. Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν εκατοντάδες άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών, και διαπιστώθηκε ότι οι μειώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση και τη στυτική λειτουργία συσχετίζονται με μελλοντική απώλεια μνήμης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νευροψυχολογικά τεστ, όπως τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας, και εξέτασαν τις γνωστικές αλλαγές των συμμετεχόντων εις βάθος 12 ετών, από την ηλικία των 56 έως τα 68, προσαρμόζοντας τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Η στυτική λειτουργία και η σεξουαλική τους ικανοποίηση μετρήθηκαν παράλληλα με τη γνωστική λειτουργία, χρησιμοποιώντας τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας, μια αυτοαναφερόμενη αξιολόγηση για την ανδρική σεξουαλική υγεία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα στατιστικό μοντέλο για να κατανοήσουν πώς άλλαξαν οι τρεις μεταβλητές καθώς τα άτομα γερνούσαν.

«Αυτό που ήταν μοναδικό στην προσέγγισή μας είναι ότι μετρήσαμε τη λειτουργία μνήμης και τη σεξουαλική λειτουργία σε κάθε σημείο της διαχρονικής μελέτης, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς άλλαξαν μαζί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Martin Sliwinski, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών μελετών στο Penn State, και συν-συγγραφέας στη μελέτη.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ φυσικών αλλαγών, όπως οι μικροαγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με τη στυτική λειτουργία, και ψυχολογικών αλλαγών, όπως η χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, για να καθορίσει πώς οι αλλαγές σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία. Εξέτασαν τις αλλαγές ξεκινώντας από τη μέση ηλικία, καθώς αντιπροσωπεύει μια μεταβατική περίοδο όπου αρχίζουν να εμφανίζονται μειώσεις στη στυτική λειτουργία, τη γνωστική ικανότητα και τη σεξουαλική ικανοποίηση.

«Eάν γενικά έχεις χαμηλή ικανοποίηση, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα που σχετίζονται με το στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση», είπε ο Sliwinski. «Οι βελτιώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν βελτίωση στη λειτουργία της μνήμης. Λέμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε καλύτερα. Η σεξουαλική ικανοποίηση, όμως, έχει επίσης σημασία για την υγεία μας και τη γενική ποιότητα ζωής».

«Η έρευνα για τη σεξουαλική υγεία έχει επικεντρωθεί σε μετρήσιμες πτυχές της σεξουαλικότητας, όπως ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ή η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας», δήλωσε η Riki Slayday. «Αυτό που μας ενδιέφερε είναι η αντίληψη αυτής της δραστηριότητας, το πώς νιώθει κάποιος για τη σεξουαλική του ζωή και πώς αυτό επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σωματικά αλλά βιώνουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα ικανοποίησης».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στη στυτική λειτουργία και στη σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζονταν και οι δύο με την εξασθένηση της μνήμης, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει μια σύνδεση μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής υγείας.

«Όταν χαρτογραφήσαμε τη σχέση με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ότι αυξήσεις ή μειώσεις στη στυτική λειτουργία και η σεξουαλική ικανοποίηση συσχετίστηκαν με ταυτόχρονες αυξήσεις ή μειώσεις στη γνωστική λειτουργία», εξηγεί η Slayday. «Αυτές οι συσχετίσεις επιβίωσαν της προσαρμογής για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας, κάτι που μας λέει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της σεξουαλικής μας ζωής και της γνωστικής μας ικανότητας».

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των μικροαγγειακών αλλαγών και των αλλαγών στη στυτική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. “Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό του Viagra (σιλδεναφίλη) αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων”, εξήγησε ο Sliwinski, επομένως η σύνδεση μεταξύ της αγγειακής υγείας και της στυτικής λειτουργίας είναι καλά κατανοητή.

“Ο τρόπος με τον οποίο η στυτική λειτουργία συνδέεται με άλλες πτυχές της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο εστίασης για μελλοντική έρευνα”, εξηγεί ο ειδικός, και συμπληρώνει: “Η αύξηση της αξιολόγησης και της παρακολούθησης της στυτικής λειτουργίας ως ζωτικής σημασίας σημάδι της υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν από γνωστική έκπτωση πριν από τα 70 τους”.

“Έχουμε ήδη ένα χάπι για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό που δεν έχουμε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια μνήμης”, είπε ο Sliwinski. “Αντί η συζήτηση να είναι για τη θεραπεία της ΣΔ, θα πρέπει να το δούμε ως κύριο δείκτη για άλλα προβλήματα υγείας και επίσης να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της συνολικής ευημερίας, όχι μόνο στη θεραπεία του συμπτώματος.”

 

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top