Ινομυώματα: 9 διατροφικά tips που τα αντιμετωπίζουν

ινομυώματα

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί εμφανίζονται τα ινομυώματα, ωστόσο η υπερπαραγωγή των οιστρογόνων θεωρείται ότι παίζει ρόλο.

Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε τα συμπτώματα μέσω της διατροφή σας. O Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» μας εξηγεί τι είναι τα ινομυώματα και τι πρέπει να κάνετε.

Τι είναι τα ινομυώματα;

«Τα ινομυώματα μήτρας ή λειομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που δημιουργούνται και μεγαλώνουν κάτω από το περίβλημα της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα), μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) και τέλος στην ενδομήτρια κοιλότητα (υποβλεννογόνια).» λέει ο γιατρός.

«Τα ινομυώματα μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος από πολύ μικροί πυρήνες μεγέθους μπιζελιού έως μεγάλες μάζες με διάμετρο μεγαλύτερο των 10 εκατοστών. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να παραμορφώσουν, τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της μήτρας, προκαλώντας και τα ανάλογα συμπτώματα. Μερικές φορές τα ινομυώματα μεγαλώνουν αρκετά ώστε να γεμίζουν πλήρως τη λεκάνη ή την κοιλιά. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ινομυωμάτων μπορεί να κρύβει κακοήθεια, μόλις 1%, το οποίο και ονομάζεται σάρκωμα.» καταλήγει ο ειδικός.

Περίπου το 25% των γυναικών έχουν αναπτύξει μέχρι να φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία, και πάνω από 70% των γυναικώ νμέχρι την ηλικία των 50. Συνήθως τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια, και οι περισσότερες γυναίκες δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν. Στο 25% των γυναικών τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ήπια αλλά είναι πιο σοβαρά και συνήθως περιλαμβάνουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των συμπτωμάτων.

Ινομυώματα: 9 διατροφικά tips

Όσον αφορά τα ήπια και μέτρια συμπτώματα, κάποιες διατροφικές αλλαγές ίσως αποτελέσουν καλή αντιμετώπιση. Μερικές από αυτές είναι:

 1. Προσθέστε περισσότερα πράσινα στη διατροφή σας
 2. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας
 3. Αποφύγετε τα αλλαντικά
 4. Προσθέστε ένα μπολ δημητριακά στη διατροφή σας
 5. Ακολουθήστε μία διατροφή που να διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα
 6. Αυξήστε το σίδηρο σας
 7. Αυξήστε το φυλλικό οξύ
 8. Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης B-12
 9. Παρακολουθείτε τις διατροφικές σας αλλαγές

1. Προσθέστε περισσότερα πράσινα στη διατροφή σας

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ινομυώματος στη μήτρα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να προσθέστε μία σαλάτα στην καθημερινότητα σας. Φροντίστε να περιέχει πολλά πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

2. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας

Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των ινομυωμάτων. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί και έναν παράγοντα κινδύνου για την πάθηση.
Δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να το περιορίσετε. Προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με λευκό κρέας ή και κάποια χορτοφαγικά γεύματα.

3. Αποφύγετε τα αλλαντικά

Το ζαμπόν έχει συνδεθεί με τα χειρότερα συμπτώματα του ινομυώματος της μήτρας. Το ζαμπόν έχει υποστεί επεξεργασία και ενώ δεν είναι ακόμα σαφές αν όλα τα επεξεργασμένα κρέατα επηρεάζουν τα συμπτώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κόψετε από τη διατροφή σας και να δείτε πως αισθάνεστε.

4. Προσθέστε ένα μπολ δημητριακά στη διατροφή σας

Μία σειρά από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών έχει συνδεθεί με κάποια από τα χειρότερα συμπτώματα των ινομυωμάτων. Μπορείτε, λοιπόν να δοκιμάσετε να προσθέσετε ένα μπολ με δημητριακά  ολικής άλεσης με περισσότερες βιταμίνες στο πρωινό σας.

5. Ακολουθήστε μία διατροφή που να διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξη πιο σοβαρών ινομυωμάτων της μήτρας. Ακολουθήστε, λοιπόν μία διατροφή που θα διατηρήσει την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά-υγιή επίπεδα. Να περιλαμβάνει:

 • Λιγότερο αλάτι
 • Περισσότερα φρούτα
 • Περισσότερα ακόρεστα λίπη αντί για ακόρεστα
 • Υδατάνθρακες ολικής άλεσης

6. Αυξήστε το σίδηρο σας

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βαριά αιμορραγία, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν αναιμικά. Αυτό συμβαίνει επειδή χάνετε πολύ σίδηρο και αίμα κάθε μήνα. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως:

 • Γαλοπούλα και κοτόπουλο
 • Τόνος
 • Σπανάκι βρασμένο
 • Βραστά φασόλια

7. Αυξήστε το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθάει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας που σχετίζεται με τα ινομυώματα. Πρέπει λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας:

 • Φακές
 • Ρύζι
 • Σπανάκι
 • Καλαμπόκι

8. Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης B12

Η βιταμίνη B12 θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της αναιμίας που προκαλούν τα ινομυώματα. Προσθέστε στην καθημερινότητα σας μερικά από αυτά, για να βοηθήσετε τα συμπτώματα σας:

 • Μύδια
 • Πέστροφα
 • Τόνος
 • Γιαούρτι

9. Παρακολουθείτε τις διατροφικές σας αλλαγές

Μαζί με τις διατροφικές αλλαγές που εντάσσετε στην καθημερινότητα σας, είναι σημαντικό να τις παρακολουθείτε προσεκτικά και πως αυτές βοηθούν στα συμπτώματα σας. Μπορείτε να σημειώνετε τις αλλαγές, τι έχει βελτιωθεί, τι έχει χειροτερέψει, ώστε ο γιατρός σας να αλλάξει τη θεραπεία σας βάσει των αποτελεσμάτων.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, και θα πρέπει να προσαρμόσετε τις αλλαγές αυτές με βάση τον δικό σας οργανισμό και στο τι έχει αποτέλεσμα σε εσάς.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top