Jet lag: Οι επιστήμονες βρήκαν πώς μπορεί να καταπολεμηθεί – Είναι τόσο απλό και προστατεύει από την άνοια

Covid-19

Όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο έχουν ένα τσαντάκι με διάφορα πράγματα για να ξεπεράσουν το jet lag. Οι επιστήμονες έχουν επίσης πολλές προτάσεις: από τη λήψη μιας δόσης ηλιακού φωτός, μελατονίνης ή άσκησης, έως την ενυδάτωση, την παράλειψη καφεΐνης και την κατανάλωση γευμάτων.

Αν και καμία δεν είναι εγγυημένη, αυτές οι συμβουλές βοηθούν το σώμα μας να συνέλθει από το jet lag και να επανέλθει στους συνήθεις κιρκάδιους ρυθμούς τους που διασχίζουν κάθε όργανο του σώματος, που ελέγχεται από ένα «κύριο ρολόι» στον εγκέφαλο.

Οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και οι διαταραχές του κύκλου ύπνου έχουν συνδεθεί με τη συσσώρευση πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ, τις οποίες ο εγκέφαλός μας συνήθως καθαρίζει καθώς κοιμόμαστε.

Τι έδειξε η νέα μελέτη για το jet lag

Ομάδα αμερικανών ερευνητών που μοντελοποιούν αυτούς τους κιρκάδιους ρυθμούς έχει καταλήξει σε αυτό που λένε ότι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταπολεμήσετε το jet lag και να επαναφέρετε το ρολόι του σώματός σας – μια στρατηγική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε εργαζόμενους με βάρδιες.

«Το να έχεις ένα μεγαλύτερο γεύμα νωρίς το πρωί στη νέα ζώνη ώρας μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το jet lag», λέει ο εφαρμοσμένος μαθηματικός Yitong Huang του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Τα ευρήματα απηχούν προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον χρόνο των γευμάτων, αλλά επεκτείνουν επίσης την κατανόησή μας για το γιατί οι κιρκάδιοι ρυθμοί κουράζονται με την ηλικία.

Ο Huang και οι συνεργάτες του μοντελοποίησαν κιρκάδιους ρυθμούς χρησιμοποιώντας μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, μια πρόχειρη προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος στην καλύτερη περίπτωση, ώστε να μπορούν να αναλύσουν πολλαπλά κιρκάδια ρολόγια ταυτόχρονα.

Το μοντέλο τους ήταν αρκετά απλό για να υπολογιστεί, αλλά «αρκετά εξελιγμένο για να καταγράψει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των πραγματικών κιρκάδιων ρολογιών, όπως η ασυμμετρία ανατολής-δύσης της κιρκαδικής απόκρισης στο jet lag», γράφουν ο Huang και οι συνεργάτες του στην εργασία τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές ήταν οι επιπτώσεις της γήρανσης στους κιρκάδιους ρυθμούς. Οι ηλικιωμένοι γενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από το jetlag, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους διαταράσσονται πιο εύκολα ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθούν.

Τα ευρήματα του Huang και των συνεργατών του επιβεβαιώνουν αυτό που έχει προταθεί στο παρελθόν από μελέτες σε ζώα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κιρκάδιοι ρυθμοί πέφτουν με την ηλικία.

Τα πιο αδύναμα σήματα από το SCN του γερασμένου εγκεφάλου οδήγησαν στο να αποδιοργανωθούν τα περιφερειακά ρολόγια του σώματος και αυτά τα ρολόγια χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από μια χρονική μετατόπιση 6 ωρών παρόμοια με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Η μειωμένη ευαισθησία στο φως είχε παρόμοιο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το φαγητό, η μοντελοποίηση των ομάδων προτείνει ότι ένα μεγάλο, ενιαίο γεύμα νωρίς το πρωί για τρεις ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην επανευθυγράμμιση των ρολογιών του σώματός μας μετά το jet lag.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των περιφερειακών ρολογιών στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και παρέχουν νέες γνώσεις για τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της γήρανσης και της ανθεκτικότητας του κιρκάδιου συστήματος», γράφουν ο Huang και οι συνεργάτες του.

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης εάν η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα και να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επαναφέροντας τα κιρκάδια ρολόγια που επιβαρύνουν τη νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Chaos.

Όλο Υγεία

Scroll to Top