Site icon Όλο Υγεία

Μπορεί το αποσμητικό να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού; Τι λέει έρευνα και πώς θα προστατευθούμε

Καρκίνος του μαστού: Κινδυνεύετε εάν χρησιμοποείτε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Φωτογραφία: 123rf

Μπορεί ένα απλό αποσμητικό να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; Το ερώτημα αυτό απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο, καθώς φήμες και ανησυχίες κυκλοφορούν ευρέως – κυρίως στα social media. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς; Υπάρχει επιστημονική βάση ή πρόκειται για έναν ανυπόστατο μύθο;

Καρκίνος του μαστού : Τα αυγά και η σόγια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο – Τι δείχνει νέα μελέτη με Έλληνα επιστήμονα

Μπορεί ένα αποσμητικό ή αντιιδρωτικό να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

Για δεκαετίες, κάποιοι ισχυρισμοί διατείνονται ότι τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Αλλά η έρευνα δεν δείχνει ότι κάτι τέτοιο αληθεύει. Τα αντιιδρωτικά λειτουργούν μπλοκάροντας τους πόρους στο δέρμα, εμποδίζοντας τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια.

Μπλοκάροντας τον ιδρώτα, μπορούν να βοηθήσουν να μην μυρίζουν οι μασχάλες σας. Τα αποσμητικά διαφέρουν επειδή δεν επηρεάζουν την ποσότητα του ιδρώτα. Βοηθούν μόνο στην καταπολέμηση της οσμής του σώματος που αναπτύσσεται από την εφίδρωση.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες στα αντιιδρωτικά έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά η μικρή ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών που μπορείτε να απορροφήσετε από τα αντιιδρωτικά δεν έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα αποσμητικά, από την άλλη, δεν περιέχουν καθόλου αυτές τις χημικές ουσίες, επομένως αποτελούν ακόμη μικρότερη ανησυχία.

Ανησυχίες με τα αντιιδρωτικά

  1. Αλουμίνιο
  2. Παραμπέν
  3. Εμπόδιο στον ιδρώτα

1. Αλουμίνιο

Το κύριο συστατικό των αντιιδρωτικών για το οποίο ανησυχούν οι άνθρωποι όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού είναι το αλουμίνιο. Αυτό το μέταλλο είναι το ενεργό συστατικό των αντιιδρωτικών που φράζει τους πόρους και σας εμποδίζει να ιδρώσετε.

Η ανησυχία με το αλουμίνιο είναι ότι θα μπορούσατε να το απορροφήσετε μέσω του δέρματος στις μασχάλες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο στήθος. Εάν το μέταλλο εισέλθει στο σώμα, ορισμένοι ανησυχούν ότι θα ταξιδέψει στο στήθος και θα προκαλέσει αλλαγές στους υποδοχείς οιστρογόνων -για παράδειγμα, κάνοντάς τους να δεσμεύσουν περισσότερα οιστρογόνα.

Τα οιστρογόνα μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των κυττάρων του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι το αλουμίνιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αυξάνοντας την ποσότητα οιστρογόνων που φτάνει στα κύτταρα του μαστού.

«Έκανα διπλή μαστεκτομή στα 27 μου ενώ οι γιατροί δεν έβρισκαν κάτι ανησυχητικό » – Το σύμπτωμα που έπρεπε να είχαν προσέξει

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αλουμίνιο στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα γονίδια και τα κύτταρα ενός ατόμου, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο αλουμίνιο περνάει μέσω του δέρματος και εισέρχεται στο σώμα από τα αντιιδρωτικά.

Η ποσότητα μπορεί να είναι πολύ μικρή -και ίσως πολύ μικρή για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη του 2001, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι απορροφήθηκε μόνο το 0,012% του αλουμινίου που εφαρμόζεται στις μασχάλες. Έτσι, η ποσότητα αλουμινίου που απορροφά ένα άτομο μέσω του δέρματος από τα αντιιδρωτικά θα ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που απορροφά μέσω του εντέρου από την τροφή κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Εκτιθέμεθα στο αλουμίνιο μέσω της τροφής, του νερού και των εμβολίων, μεταξύ άλλων. Μια μελέτη του 2023 εξέτασε την έκθεση σε αλουμίνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής από όλες τις πηγές. Διαπίστωσε ότι, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού με τη συνολική έκθεση σε αλουμίνιο, πόσο μάλλον το αλουμίνιο από τα αντιιδρωτικά.

Επειδή τα αποσμητικά δεν περιέχουν αλουμίνιο, δεν αποτελούν ανησυχία για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Παραμπέν

Οι άλλες κύριες χημικές ουσίες στα αντιιδρωτικά για τις οποίες ανησυχούν οι άνθρωποι είναι τα παραμπέν (parabens). Αυτά είναι συντηρητικά που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα παραμπέν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, μελέτες για τον καρκίνο στους ανθρώπους δεν έχουν βρει στοιχεία ότι αυτό ισχύει, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Επιπλέον, τα περισσότερα αντιιδρωτικά και αποσμητικά δεν περιέχουν parabens.

Εμπόδιο στον ιδρώτα

Εκτός από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντιιδρωτικά, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι η διακοπή του ιδρώτα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού εμποδίζοντας τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο να φύγουν από το σώμα μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο, η εφίδρωση δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τοξίνες φεύγουν από το σώμα. Αντίθετα, οι τοξίνες φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Τι λέει η έρευνα για τα αντιιδρωτικά και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των αντιιδρωτικών και του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν μελέτες ασθενών-ελέγχων. Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές ζητούν από μια ομάδα ατόμων με καρκίνο του μαστού και μια ομάδα χωρίς καρκίνο του μαστού να αναφέρουν πόσο συχνά έχουν χρησιμοποιήσει αντιιδρωτικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επειδή αυτές οι μελέτες ζητούν από τους ανθρώπους να μιλήσουν για πολλές δεκαετίες πριν, δεν είναι πολύ αξιόπιστες. Και τα άτομα με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι πιο πιθανό να θυμούνται εκθέσεις σε πράγματα που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συνδέονται με τον καρκίνο. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για αυτό το θέμα δεν θεωρείται οριστικό.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μελέτες ασθενών-ελέγχων δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ των αντιιδρωτικών και του καρκίνου του μαστού. Διαπίστωσαν, αντίθετα, ότι τόσο τα άτομα που έχουν καρκίνο του μαστού όσο και εκείνα που δεν έχουν είναι εξίσου πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει αντιιδρωτικά.

Χρειάζεται, λοιπόν, περισσότερη έρευνα με καλύτερο σχεδιασμό και περισσότερους συμμετέχοντες για να δοθεί μια σαφέστερη εικόνα για το εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αντιιδρωτικών και του καρκίνου του μαστού. Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα δύο συνδέονται.

Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για τα αντιιδρωτικά και τον καρκίνο του μαστού

Παρόλο που οι μελέτες δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ των αντιιδρωτικών και του καρκίνου του μαστού, δεν υπάρχει και πολλή ισχυρή έρευνα για το θέμα. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τα αντιιδρωτικά, αν μπορείτε, κυρίως επειδή περιέχουν αλουμίνιο -και δεν υπάρχει αντιιδρωτικό χωρίς αλουμίνιο.

Η λογική είναι ότι αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε σε περίπτωση που όντως αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν ιδρώνετε πολύ αλλά θέλετε να μειώσετε τη χρήση αντιιδρωτικών, δεν χρειάζεται να τα κόψετε εντελώς.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια μικρή ποσότητα αλουμινίου που εισέρχεται στο σώμα είναι λιγότερο πιθανό να είναι επιβλαβής. Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά πολλές φορές την ημέρα, αλλάξτε τη χρήση σε μία φορά την ημέρα ή χρησιμοποιήστε τα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αν ανησυχείτε κυρίως για την οσμή του σώματος και όχι για τους λεκέδες από τον ιδρώτα, μπορείτε να επιλέξετε αποσμητικό αντί για ένα αντιιδρωτικό.

Καρκίνος του μαστού: Πρωτοποριακό εμβόλιο από ερευνητές του Cleveland δίνει ελπίδες στους ασθενείς

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ότι το αντιιδρωτικό ή το αποσμητικό σας δεν περιέχει parabens. Αναζητήστε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς parabens» ή ελέγξτε την ετικέτα για κοινά parabens, όπως methylparaben, propylparaben, butylparaben και ethylparaben. Εάν το αντιιδρωτικό ή το αποσμητικό σας περιέχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστατικά, σκεφτείτε να στραφείτε σε ένα προϊόν χωρίς parabens.

Πηγές: Breast Cancer Org, Journal of Inorganic Biochemistry, Journal of Applied Toxicology, Food and Chemical Toxicology, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, International Journal of Environmental Research and Public Health, National Cancer Institute, eBioMedicine

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version