Μπορεί το αποσμητικό να προκαλέσει καρκίνο; Τι λένε οι επιστήμονες της Cleveland Clinic

αποσμητικό αντιιδρωτικό

Οι φήμες που θέλουν το αποσμητικό να προκαλεί καρκίνο συνεχίζουν να πλανώνται γύρω από τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που διατηρούν τις μασχάλες φρέσκες και στεγνές.

Από επιστημονική άποψη όμως, οι θεωρίες που συνδέουν τα αποσμητικά με τον καρκίνο του μαστού δεν είναι αληθείς. Κανένα ισχυρό επιστημονικό στοιχείο δεν έχει συνδέσει τη χρήση αποσμητικού και αντιιδρωτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αναφέρει το Eθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Η έρευνα δείχνει ότι οποιοσδήποτε αντιληπτός κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Ο ογκολόγος ακτινοβολίας Chirag Shah, και ογκολόγος Tiffany Onger από την Cleveland Clinic αναλύουν τα στοιχεία.

Αποσμητικό και καρκίνος: Τι δείχνει η έρευνα

Δεν έχει γίνει εκτενής μελέτη που να εξετάζει την πιθανή σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και αποσμητικού. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία περιέγραψε την έρευνα ως «περιορισμένη».

Όμως τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών δεν έδειξαν καμία σαφή σχέση μεταξύ της χρήσης αποσμητικών και αντιιδρωτικών και καρκίνου του μαστού. Οι δύο επιστήμονες της Cleveland Clinic συμφωνούν. «Αισθανθείτε άνετα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αποσμητικό θέλετε να χρησιμοποιήσετε», λέει η Δρ. Onger.

Τι περιέχει το αποσμητικό;

Οι πιθανότητες είναι ότι δεν έχετε αφιερώσει χρόνο για να διαβάσετε τη λίστα συστατικών στο αποσμητικό ή το αντιιδρωτικό σας. Αλλά αν το κάνατε, πιθανότατα θα βρείτε μερικές πιθανές χημικές τοξίνες όπως:

  • Parabens: Αυτά τα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα και να διαταράξουν τη φυσική παραγωγή ορμονών του σώματος.
  • Triclosan: Το Triclosan έχει ταξινομηθεί ως φυτοφάρμακο, αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων το έχει καταστήσει συστατικό σε αντιβακτηριακά σαπούνια, οδοντόκρεμες, μακιγιάζ και πολλά άλλα.
  • Φθαλικές ενώσεις: Αυτοί οι πλαστικοποιητές υπάρχουν σε πολλά οικιακά αντικείμενα, αν και ορισμένα προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις έχουν αφαιρεθεί από τα ράφια των καταστημάτων για την ασφάλεια των καταναλωτών.
  • Προπυλενογλυκόλη: Πιο γνωστό για τη χρήση του σε αντιψυκτικά (που ακούγεται ανησυχητικό), παγκόσμιοι οργανισμοί το έχουν κρίνει ασφαλές για χρήση σε καθημερινά τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά.

Δεδομένης της αυξημένης προσοχής στα χημικά και τον κίνδυνο καρκίνου, αυτός είναι ένας κατάλογος που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Όμως, όπως σημειώθηκε, καμία οριστική μελέτη δεν έχει συνδέσει τις χημικές ουσίες στα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά με τον καρκίνο του μαστού.

Ερωτήματα για το αλουμίνιο στο αποσμητικό

Το τελευταίο διάστημα, ένα άλλο συστατικό στα αντιιδρωτικά -το αλουμίνιο– συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. (Το αλουμίνιο συνήθως δεν βρίσκεται σε απλά αποσμητικά)

Η ένωση αλουμινίου στο αντιιδρωτικό λειτουργεί για να βουλώνει τους αγωγούς ιδρώτα στις μασχάλες, έτσι ώστε ο ιδρώτας να μην φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό εμποδίζει τα ενοχλητικά σημάδια ιδρώτα στα ρούχα.

Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό το ίχνος αλουμινίου μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα εάν απορροφάται από το δέρμα σε καθημερινή βάση. (Μελέτες λένε ότι τα οιστρογόνα μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού)

«Όμως τίποτα δεν έχει δείξει ότι το αλουμίνιο στο αποσμητικό παράγει αποτελέσματα παρόμοια με οιστρογόνα ή προκαλεί καρκίνο του μαστού», δηλώνει ο Δρ. Shah.

Γιατί δεν μπορείτε να φοράτε αποσμητικό στη μαστογραφία;

Ένας άλλος παράγοντας στη θεωρία αποσμητικού-καρκίνου είναι ο εξής: Όποιος κάνει μαστογραφία καλείται να μην φοράει αποσμητικό ή αντιιδρωτικό.

Αλλά ο λόγος του αιτήματος δεν έχει καμία σχέση με τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου. Απλώς, το αλουμίνιο που μπορεί να βρίσκεται σε προϊόντα μασχάλης μπορεί να εμφανιστεί ως λευκές κηλίδες στις εικόνες μαστογραφίας και να περιπλέξει την αξιολόγηση. «Θέλουμε απλώς να αποτρέψουμε κάθε είδους σύγχυση», διευκρινίζει η Δρ. Onger.

Εναλλακτικά αποσμητικά

Όπως σημειώθηκε επίσης, υπάρχουν χημικές ουσίες στα περισσότερα αποσμητικά και αντιιδρωτικά και είναι κατανοητό να θέλετε να περιορίσετε την έκθεσή σας για να περιορίσετε τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου.

Διατίθενται προϊόντα υγιεινής για τις μασχάλες που παρασκευάζονται από πιο φυσικά συστατικά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και απλή μαγειρική σόδα ως αποσμητικό, δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητάς της να καταπολεμά τις οσμές.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή κάτι διαφημίζεται ως «φυσικό» δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για τυχόν εξάνθημα ή ερεθισμό και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Υπάρχει επίσης η επιλογή να μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό εάν ανησυχείτε για την έκθεση σε χημικές ουσίες ή άλλα ερεθιστικά. (Για την ιστορία, τα αποσμητικά έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις οσμές. Τα αντιιδρωτικά έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την εφίδρωση)

Λοιπόν, είναι πράγματι ανησυχητική η επιλογή του αποσμητικού ή του αντιιδρωτικού; Πιθανώς όχι.

«Η ηλικία, η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και το οικογενειακό ιστορικό είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού», δηλώνει ο Δρ. Shah και καταλήγει: «Αυτά είναι πράγματα στα οποία θα πρέπει πιθανώς να επικεντρωθούμε περισσότερο όταν πρόκειται για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top