Καρκίνος του παγκρέατος: Πρωτοποριακό εμβόλιο εξολοθρεύει 4 στους 10 όγκους – Ελπίδες για τους ασθενείς

πειραματικό εμβόλιο καρκίνος του παγκρέατος

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης δοκίμασε ένα πρωτοποριακό εμβόλιο ως θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Σε πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο που εξολόθρευσε το 43% των όγκων του παγκρέατος, εμποδίζοντας την υποτροπή της νόσου.

Το πρωτοποριακό εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα εξασθενημένο μικρόβιο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, για να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση και περιέχει ένα κομμάτι του όγκου του δέκτη για να εκπαιδεύσει το σώμα του να καταπολεμά τον καρκίνο. Ενώ η μελέτη είναι προκαταρκτική και έχει γίνει σε ποντίκια, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης ελπίζει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα χρόνια.

Εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, μια κατάσταση που επί του παρόντος αποτελεί θανατική ποινή στις ΗΠΑ. Μόλις το 8,5% των Αμερικανών επιβιώνει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Σε σχέση με άλλους καρκίνους, ο καρκίνος του παγκρέατος, αν και είναι αρκετά σπάνιος, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, με 50.550 ζωές κάθε χρόνο.

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, επειδή το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, επομένως οι όγκοι δεν μπορούν να φανούν ή να γίνουν αισθητοί από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μόλις εντοπιστεί, είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή οι όγκοι συχνά περιβάλλονται από σημαντικό ιστό, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις θεραπείες να φτάσουν απευθείας στον καρκίνο χωρίς να καταστρέψουν τον ιστό.

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο για δύο τύπους καρκίνου

Αρχικά, η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος, ακολουθούμενο από τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο – με περισσότερους από 700.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Το νέο εμβόλιο αποτελείται από ένα μόριο που λαμβάνεται από το εσωτερικό ενός καρκινικού κυττάρου και είναι τυλιγμένο σε μια πρωτεΐνη από την ουσία οβαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη του αυγού. Τα εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό, τη γρίπη, το MMR και τη λύσσα περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης αυγού επειδή καλλιεργούνται σε αυγά κοτόπουλου.

Το μόριο και η πρωτεΐνη παραδίδονται μέσα σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο σαλμονέλας, το οποίο είναι μη τοξικό. Όταν εγχέεται στο αίμα, τα εξασθενημένα βακτήρια σαλμονέλας πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση. Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα Τ- κύτταρα, ενεργοποιούνται επίσης από την πρωτεΐνη, η οποία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα μελλοντικά καρκινικά κύτταρα.

Ανοσία στον καρκίνο;

Ο Neil Forbes, καθηγητής χημικής μηχανικής και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, είπε: «Είχαμε πλήρη θεραπεία σε τρία από τα επτά μοντέλα παγκρεατικών ποντικών. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτό, επέκτεινε την επιβίωση. Επίσης, κανένας από τους όγκους δεν μεγάλωσε, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποντίκια είχαν αναπτύξει ανοσία, όχι μόνο στην οβαλβουμίνη αλλά και στον ίδιο τον καρκίνο».

Η ομάδα σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση του FDA για να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε λίγα χρόνια. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές, πρέπει να επαναλάβουν τα πειράματα και σε άλλα ζώα και να βεβαιωθούν ότι το στέλεχος της σαλμονέλας είναι ασφαλές για χρήση στον άνθρωπο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

 

Scroll to Top