Κυβερνοβία: 7 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί βία στον κυβερνοχώρο

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο της έμφυλης κυβερνοπαρενόχλησης ή κυβερνοβίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 7 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί βία στον κυβερνοχώρο, ενώ οι γυναίκες έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρενοχληθούν στο διαδίκτυο.

Η έμφυλη κυβερνοπαρενόχληση ή κυβερνοβία κατά γυναικών και κοριτσιών περιλαμβάνει την επίμονη και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση/συμπεριφορά που στοχοποιεί ένα συγκεκριμένο κάθε φορά πρόσωπο, στο οποίο προκαλεί σοβαρή συναισθηματική δυσφορία και συχνά φόβο για πρόκληση σωματικής βλάβης. Συχνά εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση και συχνότητα και αυτοί που παρενοχλούν τρομοκρατούν τα θύματα με άσκηση βίας.

Η διάδοση δυσφημιστικών συκοφαντικών πληροφοριών και ισχυρισμών καθώς και η δημοσίευση ψευδών στοιχείων στοχεύουν στο να προκαλέσουν βλάβη στο θύμα και σε σχέση με το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον ή και τον χώρο εργασίας του.

Η κυβερνοπαρενόχληση κατά γυναικών και κοριτσιών μπορεί να εκδηλωθεί μέσω:

  • ανεπιθύμητων σεξουαλικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μηνυμάτων
  • προσβλητικών εκδηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες
  • απειλών σωματικής ή σεξουαλικής βίας
  • ρητορικής μίσους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυβερνοβία ή κυβερνοπαρενόχληση εκδηλώνεται μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω διάδοσης προσβλητικών και συκοφαντικών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περιλαμβάνει παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, απειλές σωματικής ή σεξουαλικής βίας, κυβερνο-εκφοβισμό και προσβλητικά σχόλια.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης βάσει της εικόνας (η μη συναινετική κοινοποίηση γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο), περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού (εκβιάζονται γυναίκες για να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις ή για τη δημιουργία σεξουαλικών φωτογραφιών), καθώς και περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας που σκοπό έχουν να εκθέσουν δημόσια τις γυναίκες.

Gendertrolling

Ένα είδος κυβερνοπαρενόχλησης είναι το Gendertrolling. Ο όρος χρησιμοποιείται για την αναφορά σε προσβολές με βάση το φύλο, τη χρήση προσβλητικής γλώσσας, απειλές βιασμού και θανάτου από μια συντονισμένη ομάδα τρολ προκειμένου να οδηγήσουν στον εξευτελισμό γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Είναι συγγενικός όρος του «trolling».

Swatting

Ο όρος «swatting» αφορά τη χρήση τηλεφώνων και συχνά συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εξαπάτηση μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αποστολή της επιβολής του νόμου σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία με βάση μια ψευδή αναφορά. Οι ψευδείς αναφορές περιλαμβάνουν αναφορές ανθρωποκτονιών στο σπίτι κάποιου άλλου, απειλές για βόμβες και απαγωγές.

Το «Swatting» εμπίπτει σε μια ποικιλία ποινικών νόμων, όπως η διατύπωση απειλών κατά του θανάτου, η συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης με συσκευές, η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και η δημόσια αταξία. Αυτά δεν είναι απλώς τηλεφωνήματα φάρσας: οι δράστες συνήθως χρησιμοποιούν πλαστογράφηση αναγνώρισης κλήσης και κοινωνική μηχανική και μερικοί δείχνουν την περίπλοκη χρήση συστημάτων και λογισμικού υπολογιστών για να φαίνεται ότι οι κλήσεις προέρχονται από διαφορετικές τοποθεσίες (μερικές φορές σε διαφορετικές χώρες από το σημείο προέλευσης του δράστη).

Ο τύπος αυτός έμφυλης κυβερνοβίας, ευτυχώς, δεν είναι συχνός στη χώρα μας και συνδέεται με απαγωγές, φόνους, βιασμούς και άσκηση σωματική βίας.

Cyberstalking

Eίναι η συχνή και επαναλαμβανόμενη παρακολούθηση/καταδίωξη μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένων, ή μέσω διαδικτύου, που μπορεί να είναι ατομικά αβλαβή ή όχι, ωστόσο λειτουργούν σωρευτικά, υπονομεύοντας την αίσθηση ασφάλειας του θύματος και προκαλώντας κινδύνους, φόβο ή εγρήγορση. Σε περιπτώσεις που τα θύματα είναι κορίτσια ή γυναίκες, πρόκειται για έμφυλη διαδικτυακή παρενόχληση.

Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κειμένου (SMS) ή άμεσων μηνυμάτων που είναι προσβλητικά ή απειλητικά και καταχώριση προσβλητικών σχολίων στο διαδίκτυο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου.

Σημειώνεται πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι πράξεις εκδικητικής πορνογραφίας τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο, ενώ κατά περίπτωση η ποινή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10 χρόνια κάθειρξης.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top