Μικρόβια: Σε ποια σημεία του σώματος μας συγκεντρώνονται τα περισσότερα;

μικρόβια στο σώμα

Δείτε σε ποια «καυτά σημεία» του σώματος ευδοκιμούν τα περισσότερα μικρόβια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology διαπίστωσε ότι ορισμένα σημεία στο σώμα είναι «καυτά σημεία» για μικρόβια και ανθυγιεινά βακτήρια.

Ατοπική δερματίτιδα: Οι ιοί που οδηγούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, DC, ξεκίνησαν να αναλύουν το μικροβίωμα του δέρματος υγιών ανθρώπων. Το μικροβίωμα – η κοινότητα των μικροβίων που ζουν πάνω ή μέσα στο ανθρώπινο σώμα – παίζει ρόλο στη συνολική υγεία και η σύνθεσή του ποικίλλει σε ξηρές, υγρές και λιπαρές περιοχές του δέρματος.

Ο Keith Crandall, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Βιολογίας του GWU και καθηγητής βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής, θυμήθηκε τις συστάσεις της γιαγιάς του για το σε ποια σημεία πρέπει να πλενόμαστε καλύτερα. Σημείωσε ότι αυτές οι περιοχές του σώματος συνήθως πλένονται και καθαρίζονται λιγότερο από άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια, και ενδέχεται να φιλοξενούν διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Τι παρατήρησαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα μικρόβια που «δημιουργούν προβλήματα» κυριαρχούν στο μικροβίωμα του δέρματος, μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των βακτηρίων με τρόπο που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Εάν το μικροβίωμα μετατοπιστεί προς τα καταστροφικά μικρόβια, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ακμή.

Ο Crandall συνεργάστηκε με τον Marcos Pérez-Losada, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής στο Milken Institute School of Public Health του GWU, για να δημιουργήσει ένα καινοτόμο μάθημα γονιδιωματικής και στρατολόγησε φοιτητές για να τον βοηθήσουν να διαπιστώσει, αν τα σημεία αυτά στο σώμα είχαν τα περισσότερα βακτήρια.

Σε ποια σημεία του σώματος μας βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια

Η ομάδα που αποτελούνταν από 129 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές συνέλεξε τα δικά της δεδομένα, κολλώντας συγκεκριμένα λιπαρά και υγρά σημεία – πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό – καθώς και σε ξηρές περιοχές όπως οι γάμπες και οι βραχίονες για δείγματα ελέγχου.

Στη συνέχεια διδάχθηκαν πώς να εξάγουν και να αλληλουχούν το DNA στα δείγματά τους για να συγκρίνουν τα μικρόβια στις λιπαρές περιοχές με εκείνα στα σημεία ελέγχου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι βραχίονες και οι γάμπες ενός ατόμου – που συχνά καθαρίζονται πιο προσεκτικά – είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιωμάτων, καθιστώντας τα μια δυνητικά υγιή κοινότητα, σε σύγκριση με δείγματα που λήφθηκαν από τα «καυτά σημεία» (πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάκτυλα και στον αφαλό).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο σωστός καθαρισμός μπορεί να αλλάξει τα μικρόβια στο δέρμα και, επομένως, να αλλάξει την κατάσταση της υγείας σας.

Αυτή η μελέτη ήταν μια από τις πρώτες που εξέτασε την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του δέρματος σε υγιείς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης μιας προηγούμενης μελέτης από την ίδια ομάδα. Ο Crandall πρόσθεσε ότι η μελέτη για το πώς τα μικρόβια στο δέρμα οδηγούν σε υγεία ή σε ασθένεια βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικά ευρήματα.

Scroll to Top