Μπέλα Χαντίντ: Τί είναι η νόσος Lyme – Οι φωτογραφίες που μοιράστηκε από τη μάχη με τη νόσο

Η Μπέλα Χαντίντ (Bella Hadid) μοιράστηκε φωτογραφίες της από την επώδυνη μάχη της για τη νόσο Lyme. Η νόσος Lyme προκαλείται από μολυσμένο τσίμπημα τσιμπουριού και επηρεάζει σοβαρά τις αρθρώσεις, την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

Το μοντέλο Μπέλα Χαντίντ μπορεί να μη βρεθεί στην πασαρέλα αυτό το Φθινόπωρο καθώς υποβάλλεται σε «εντατική θεραπεία» για τη νόσο Lyme. Το 26χρονο μοντέλο μοιράστηκε τον πόνο και την ευγνωμοσύνη της με φωτογραφίες από τη νοσηλεία της και και τη λήψη ενδοφλέβιας θεραπείας στο σπίτι.

«Το να ζήσω σε αυτή την κατάσταση, να χειροτερεύω με τον χρόνο και τη δουλειά, με είχε επηρεάσει με τρόπους που πραγματικά δεν μπορώ να μιλήσω. Το να είμαι τόσο λυπημένη και άρρωστη με τις περισσότερες ευλογίες/προνόμια/ευκαιρία/αγάπη γύρω μου είναι ίσως το πιο μπερδεμένο πράγμα.”

Επίσης ευχαρίστησε τη μητέρα της Yolanda Hadid, η οποία αποκάλυψε στο εναρκτήριο γκαλά της Global Lyme Alliance το 2015 ότι η κόρη της διαγνώστηκε με τη νόσο Lyme το 2012. Η Yolanda και ο γιος της, Anwar Hadid, έχουν επίσης νόσο Lyme. «Ευχαριστώ τη μαμά μου που κράτησε όλα τα ιατρικά μου αρχεία, που έμεινε δίπλα μου, δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό μου, προστάτευε, στήριξε, αλλά κυρίως, που με πίστεψε σε όλο αυτό».

Η Χαντίντ θέλησε επίσης να εκφράσει στους θαυμαστές ότι είναι «καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχούν» ενώ αποκάλυψε ότι πέρασε πάνω από 100 ημέρες λαμβάνοντας ιατρική φροντίδα για τη νόσο Lyme, εκτός από τα «σχεδόν 15 χρόνια αόρατου πόνου».

«Θα επιστρέψω όταν θα είμαι έτοιμη. Μου λείπετε όλοι τόσο πολύ. Σας αγαπώ τόσο πολύ», ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανάρτηση.

Τι είναι η νόσος Lyme

Η νόσος Lyme προκαλείται από ένα βακτήριο, το Borrelia burgdorferi, το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού, το Ixodes ricinus. Τα τσιμπούρια σκύλου δεν μεταφέρουν τη μόλυνση.

Η πρώτη αναγνώριση της νόσου Lyme, που ονομάζεται επίσης Βορελλίωση, ξεκίνησε το 1975 όταν πολλά παιδιά έλαβαν διάγνωση νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο Lyme του Κονέκτικατ και σε δύο γειτονικές πόλεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τσιμπήματα από μολυσμένα τσιμπούρια ήταν υπεύθυνα για το ξέσπασμα της αρθρίτιδας.

Η νόσος Lyme επηρεάζει σοβαρά τις αρθρώσεις, την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν περισσότερες από 35.000 περιπτώσεις νόσου Lyme που αναφέρονται ετησίως, αλλά ο συνολικός αριθμός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πλησιάζει τις 476.000.

Μπέλλα Χαντίντ νόσος Lyme
Πηγή Istagram

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Lyme

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πυρετό,
  • κόπωση,
  • πονοκέφαλο
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • δερματικό εξάνθημα (μοιάζει με το μάτι του ταύρου επειδή εμφανίζεται ως ένας κόκκινος δακτύλιος που περιβάλλει μια περιοχή. Το μέγεθος του εξανθήματος μπορεί να κυμαίνεται από αυτό της δεκάρας έως ολόκληρη την του ασθενούς)
  • διογκωμένους λεμφαδένες
  • παράλυση των μυών του προσώπου (παράλυση Bell)
  • νευροπάθεια.

Πολλά από τα συμπτώματα είναι ήπια ή εξελίσσονται σε σοβαρές λοιμώξεις που απαιτούν νοσηλεία.

Ποια είναι τα 3 στάδια της νόσου Lyme;

Η νόσος Lyme μπορεί να εξελιχθεί μέσω τριών σταδίων:

ΣΤΑΔΙΟ 1: 1η εβδομάδα έως 4η
Παρατηρείται στο σημείο που το τσιμπούρι είχε προσκολληθεί, κοκκινίλα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες αυτό μετατρέπεται στο χαρακτηριστικό «μεταναστευτικό ερύθημα», κυρίως στη μασχάλη και τη βουβωνική χώρα. Η διάμετρός του είναι,  μερικά εκατοστά και η εικόνα του χαρακτηριστική: ενώ το κόκκινο σημείο μεγαλώνει, το κέντρο του παραμένει με ένα ανοιχτό χρώμα. Το αρχικό τσίμπημα μπορεί να ήταν τόσο ανεπαίσθητο, ώστε ο ασθενής να μην αντιλήφθηκε.

ΣΤΑΔΙΟ 2: 1ος μήνας έως 4 μήνες
Εμφανίζεται το δεύτερο στάδιο της διάχυτης λοίμωξης. Εμφανίζονται πόνοι στις κλειδώσεις, στους μυς, εμφανίζεται περικαρδίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αδενοπάθεια, ανάλογα σε ποιον ιστό θα αναπτυχθούν περισσότερο οι σπειροχαίτες. Συνοδά συμπτώματα παρουσιάζονται ως κόπωση, πυρετική κίνηση, κεφαλαλγία κλπ.

ΣΤΑΔΙΟ 3: Μετά από 4 μήνες, ακόμη και έως και χρόνια αργότερα
Στο λεγόμενο τρίτο στάδιο, τα συμπτώματα αποκτούν χρόνιο χαρακτήρα, κυρίως στις αρθρώσεις, στο νευρικό σύστημα και στο δέρμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Lyme;

Τα αντιβιοτικά, συνήθως η δοξυκυκλίνη ή η αμοξικιλλίνη, είναι αποτελεσματικές θεραπείες. Το πόσο διαρκεί η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορα υποβληθεί κάποιος σε θεραπεία, τόσο πιο γρήγορη και ολοκληρωμένη θα είναι η ανάρρωση.

 

Scroll to Top