Μπορεί ένα απλό στοματικό διάλυμα να ανιχνεύσει σημάδια καρδιακής νόσου; Τι δείχνει νέα μελέτη

στοματικό διάλυμα

Η ανακάλυψη για το εάν κινδυνεύετε από καρδιακές παθήσεις απαιτεί απλώς ξέβγαλμα με στοματικό διάλυμα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oral Health δείχνει ότι ένα απλό στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να εντοπίσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο.

«Υπάρχουν περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Ker-Yung Hong, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, που τώρα σπουδάζει οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Δεδομένου ότι η ουλίτιδα οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να εντοπίσουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου μόνο με ένα δείγμα σάλιου.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή αλλά ανατρέψιμη λοίμωξη που καταστρέφει τον μαλακό ιστό γύρω από τα δόντια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Το απλό στοματικό διάλυμα δείκτης καρδιακού νοσήματος

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Mount Royal στον Καναδά δοκίμασαν ένα απλό στοματικό ξέβγαλμα για να δουν εάν τα πρώιμα σημάδια για καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να συνδεθούν με τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων – δείκτη φλεγμονής των ούλων – σε υγιείς ενήλικες.

«Ακόμη και σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, τα χαμηλά επίπεδα στοματικού φλεγμονώδους φορτίου μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Δρ Trevor King του Mount Royal University, συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 28 μη καπνιστές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών χωρίς συννοσηρότητες – όταν υπάρχουν περισσότερες από μία καταστάσεις σε ένα άτομο ταυτόχρονα – ή φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και χωρίς καταγεγραμμένο ιστορικό περιοδοντικής νόσου.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να νηστέψουν για έξι ώρες, πριν πάνε στο εργαστήριο. Μόλις έφτασαν στο εργαστήριο, ξέπλυναν το στόμα τους με νερό, το οποίο συλλέχθηκε για εξέταση.

Στη συνέχεια ξάπλωσαν για 10 λεπτά κάνοντας ηλεκτροκαρδιογράφημα, μια εξέταση που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της καρδιάς, και μετά παρέμειναν ξαπλωμένοι για άλλα 10 λεπτά, ώστε η αρτηριακή τους πίεση, η διαστολή που προκαλείται από τη ροή (ένα μέτρο του πόσο καλά μπορούν να διαστέλλονται οι αρτηρίες για να επιτρέψουν υψηλότερη η ροή του αίματος) και η ταχύτητα των κυμάτων παλμού (μετράει τη δυσκαμψία των αρτηριών) θα μπορούσαν να καταγραφούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα με τα υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων συσχετίστηκαν με μειωμένη διαστολή, ένα πρώιμο σημάδι κακής αρτηριακής υγείας – υποδηλώνοντας υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αγγειακή (ενδοθηλιακή) δυσλειτουργία, έναν τύπο στεφανιαίας νόσου που στενεύει τις αρτηρίες, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ουλίτιδα, η οποία διαρρέει στο αγγειακό σύστημα, επηρεάζει την ικανότητα των αρτηριών να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου που επιτρέπει την απόκριση στις αλλαγές στη ροή του αίματος

«Το τεστ στοματικής πλύσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον ετήσιο έλεγχο που κάνετε στον οδοντίατρο», είπε ο Δρ Michael Glogauer από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Είναι εύκολο να εφαρμοστεί ως εργαλείο μέτρησης της στοματικής φλεγμονής».

 

Scroll to Top