Να φοράτε ή να μην φοράτε σουτιέν; Τι είναι καλύτερο για σας

Μετά την πανδημία, η εξ αποστάσεως εργασία έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό και πολλές γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι έχουν αποκτήσει νέες συνήθειες. Επιλέγουν μόνο άνετα ρούχα, ενώ πολλές είναι αυτές που έχουν πετάξει ακόμη και το σουτιέν. Αλλά είναι καλό για εσάς να μη φοράτε σουτιέν; Τι απαντούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τη γνωστή γυναικολόγο Sherry Ross, ο ιστός του στήθους «πιάνεται» στο θωρακικό τοίχωμα μέσω της πίσω πλευράς του στήθους και αυτή η μοναδική περιοχή πρόσδεσης είναι η μόνη πηγή σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα του ιστού του μαστού δεν υποστηρίζεται και οι επιθετικές κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό και πόνο, προσθέτει η ίδια.

Το στήθος σας θα αναπηδάει όταν περπατάτε και μπορεί ακόμη και να πονάει αν πάτε για τρέξιμο χωρίς να φοράτε σουτιέν. Εντάξει, λοιπόν, το σουτιέν είναι απαραίτητο για τις προπονήσεις, αλλά τι γίνεται όταν απλά κάθεστε στο σπίτι σε ατελείωτες τηλεδιασκέψεις Zoom ή γράφετε πολλές ώρες στον υπολογιστή; Μήπως η μη χρήση σουτιέν προκαλεί χαλάρωση του στήθους;

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι. «Αν δεν φοράτε σουτιέν, το στήθος σας θα κρεμάσει», λέει η Δρ Ross. Η ίδια εκτιμά ότι «αν υπάρχει έλλειψη σωστής, μακροπρόθεσμης στήριξης, ο ιστός του στήθους θα τεντωθεί και θα κρεμάσει, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους».

Ωστόσο, η Andrea Madrigrano, χειρουργός μαστού και αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο Rush University Medical Center στο Σικάγο, λέει ότι η χαλάρωση είναι πιο πιθανό να συμβεί με βάση την πυκνότητα του στήθους σας. Εάν έχουν περισσότερο λίπος από ινώδη ιστό (δηλαδή είναι μεγαλύτερα), είναι πιο πιθανό να κρεμάσουν, ενώ για τις γυναίκες με μικρότερο στήθος δεν υπάρχει κανένα δομικό όφελος από τη χρήση σουτιέν, εξηγεί η ίδια.

Παρόλα αυτά, και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο αν και πότε εμφανίζεται χαλάρωση, πέρα από το να φοράτε σουτιέν. «Το φαινόμενο της χαλάρωσης και το πόσο έντονο είναι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» λέει η Δρ Ross, τονίζοντας ότι σ’ αυτούς περιλαμβάνονται εκτός από το μέγεθος του στήθους, το βάρος, η γενετική, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Εκτός από την αισθητική, η έλλειψη σωστής στήριξης (δηλαδή η μη χρήση σουτιέν) μπορεί επίσης δυνητικά να οδηγήσει σε πόνο. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα του μη υποστηριζόμενου ιστού του στήθους είναι ο οξύς ή καυστικός πόνος στην περιοχή του στήθους ή η ευαισθησία και το σφίξιμο του στήθους. Αυτό μπορεί να είναι ήπιο ή σοβαρό και να διαρκεί ώρες, ημέρες ή μήνες, προσθέτει η ίδια.

Πόσο καιρό όμως θα έπρεπε να μείνετε χωρίς σουτιέν για να νιώσετε αυτού του είδους τον πόνο ή να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το στήθος σας πέφτει; «Δεν νομίζω ότι κανείς γνωρίζει την απάντηση σε αυτό, δεδομένου πόσοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται» λέει η Δρ Madrigrano. Τα καλά νέα: Αν συνήθως φοράτε καθημερινά σουτιέν, το να μείνετε για μερικές εβδομάδες χωρίς το ρούχο, ακόμη και αν είναι 24 ώρες το 24ωρο, «σίγουρα δεν θα έχει σημαντική επίδραση», λέει η ίδια.

Εκτός από τη χαλάρωση, υπάρχει και το θέμα του πόνου στην πλάτη. Και πάλι, αυτό είναι πιο πιθανό να είναι προβληματικό για τα άτομα με μεγαλύτερο στήθος. Για τα άτομα με μεγάλο στήθος, η χρήση σουτιέν μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στην πλάτη και τη στάση του σώματος. Τα μεγάλα, βαριά στήθη μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση στους μύες κάτω από το στήθος, οι οποίοι, με τη σειρά τους, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στήθος, την πλάτη και τους ώμους, τονίζει η Δρ Madrigano.

Τότε το να φοράτε σουτιέν μπορεί να βοηθήσει – η στήριξη που παρέχει ένα σουτιέν παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του στήθους σας, από την πλάτη και τους ώμους σας, ελαχιστοποιώντας σημαντικά αυτή την καταπόνηση, εξηγεί.

Τι συμβαίνει αν δεν φοράτε σουτιέν;

Το να ξεφορτωθείτε το σουτιέν σας μπορεί να είναι ευεργετικό για το δέρμα σας, ιδιαίτερα για όσες αντιμετωπίζουν ερεθισμούς. Το να φοράτε σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ιδρώτα κάτω από το στήθος σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, φλεγμονή και τελικά ακόμη και σε μόλυνση, αναφέρει η δερματολόγος από την Καλιφόρνια Devika Icecreamwala. Τα σημάδια του ζυμομύκητα και της επακόλουθης λοίμωξης περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμό, ακόμη και άσχημη οσμή κάτω από το στήθος σας.

Επίσης, αυτός ο υπερβολικός ιδρώτας μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως ακμή, σημείωνει η Δρ Icecreamwala. Ωστόσο, δεν θα αναπτύξετε ακμή στο στήθος σας μέσα σε μια νύχτα – θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να εμφανιστούν αυτά τα ζητήματα, και άλλοι παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο.

Για παράδειγμα, το να μην κάνετε ντους καθημερινά, να μην σκουπίζετε τον ιδρώτα από το στήθος σας μετά από μια προπόνηση ή να αφήνετε ένα ιδρωμένο σουτιέν μετά από μια προπόνηση ή μια ζεστή μέρα. Ακόμα, στην περίπτωση των ζυμομυκήτων και των ερεθισμών, το σουτιέν θα μπορούσε τόσο να πυροδοτήσει όσο και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, το να πετάξετε απλώς το σουτιέν σας δεν αποτελεί λύση. Θα χρειαστείτε πιθανότατα τοπικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής και των δερματικών προβλημάτων.

Παράλληλα, το να μη φοράτε σουτιέν μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Είναι εύκολο να κολλήσετε σε ερωτήματα που σχετίζονται με το σώμα, όπως «μήπως θα χαλάσω το στήθος μου; Μήπως δεν θα φτιάξει ποτέ αυτή η χαλάρωση;».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Δρ Ross, υπάρχει ακόμη ένα θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να εργαστείτε από το σπίτι τόσο παραγωγικά όσο στο γραφείο, ίσως είναι καλό να βγάλετε τις φόρμες και να φορέσετε «ρούχα εργασίας», συμπεριλαμβανομένου και του σουτιέν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Social Psychology έκανε αναφορά στον όρο «εγκλωβισμένη γνώση» και έδειξε ότι αυτό που φοράτε μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την προσοχή σας!

Οι ειδικοί, όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το αν θέλετε ή όχι να φοράτε σουτιέν όσο βρίσκεστε στο σπίτι ή και έξω, είναι τελικά θέμα προσωπικής προτίμησης και άνεσης. «Έχω ακούσει κάποιες γυναίκες να μου λένε ότι επιλέγουν να μη φορούν σουτιέν επειδή δεν μπορούν να βρουν ένα άνετο ή επειδή δεν χρειάζονται την υποστήριξη, και κάποιες γυναίκες με μεγάλο στήθος μου λένε ότι προτιμούν να φορούν σουτιέν ακόμη και όταν κοιμούνται» επισημαίνει η Δρ Madrigrano.

Η λέξη-κλειδί, λοιπόν, είναι η «άνεση». Αν το να μη φοράτε σουτιέν για λίγο καιρό σας προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, τότε ας είναι έτσι. Το στήθος σας θα είναι μια χαρά, όπως και η δική σας ψυχολογία!

Scroll to Top