Το συχνό πρόβλημα τη νύχτα που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη

Το συχνό πρόβλημα τη νύχτα που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη

Πολλά σημάδια που εμφανίζονται τις βραδινές ώρες έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οτιδήποτε δεν είναι συχνό για εσάς ή παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις βραδινές σας συνήθειες θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ένα συχνό πρόβλημα τη νύχτα, το οποίο σε πολλαπλές μελέτες έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του προστάτη. Ποιο είναι;

Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ τον ανιχνεύει σε 20 λεπτά

Ποιο είναι το συχνό πρόβλημα τη νύχτα που μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη

Το να πηγαίνετε στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας είναι αρκετά συνηθισμένο και γενικά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν διαπιστώνετε ότι σηκώνεστε επανειλημμένα για ούρηση τις πρώτες πρωινές ώρες, ίσως είναι καιρός να καλέσετε τον γιατρό σας. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να υποδηλώνει νυκτουρία, η οποία μπορεί συχνά να προέρχεται από καρκίνο του προστάτη.

«Το να σηκώνεστε για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα τη νύχτα είναι πολύ συνηθισμένο και τείνει να εμφανίζεται συχνότερα καθώς μεγαλώνουμε, επομένως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί», ανέφερε αρχικά ο Δρ. Jiri Kubes, ειδικός στην ακτινο-ογκολογία, αλλά πρόσθεσε:

«Όμως, αν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας, όπως μια νέα ανάγκη να αδειάζετε την κύστη σας πιο συχνά, τότε αξίζει πάντα να κάνετε έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στις συνήθειες ούρησης που είναι ασυνήθιστες για εσάς».

Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος του προστάτη

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στους άντρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας το 17% περίπου των νέων διαγνώσεων.

«Ένας περίεργος πόνος στο σαγόνι μου ήταν σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη» – Πώς ο 76χρονος ανακάλυψε τη μετάσταση

Ο προστάτης αδένας έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού και τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι ο όγκος να μεγαλώσει αρκετά ώστε να συμπιέσει την ουρήθρα, προκαλώντας μια επιθυμία για συχνότερη ούρηση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην έναρξη της ούρησης,
  • αδύναμη ροή,
  • ένταση κατά την ούρηση,
  • αίσθηση ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως.

Ωστόσο, οι αλλαγές στη λειτουργία των ούρων μπορεί να μην σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο. «Πολλοί άνδρες αναπτύσσουν διόγκωση του προστάτη καθώς μεγαλώνουν λόγω μιας μη καρκινικής πάθησης που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη» εξηγεί ο Δρ. Kubes και προσθέτει:

«Πολλές από αυτές τις αλλαγές στη λειτουργία των ούρων σχετίζονται με αυτό, επομένως δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι έχετε καρκίνο. Είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσετε τυχόν αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας με τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να διερευνήσει την αιτία των συμπτωμάτων και να αποκλείσει κάτι δυσοίωνο».

Καρκίνος του προστάτη: Παράγοντες κινδύνου και θεραπείες

Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι πιο ευάλωτοι στον καρκίνο του προστάτη, μαζί με εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ο Δρ. Kubes πρόσθεσε: «Η αναγνώριση του καρκίνου το συντομότερο δυνατό μπορεί να σημαίνει πιο αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας».

Ο Δρ. Kubes σημείωσε επίσης ότι η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων είναι μια επιλογή για τον καρκίνο του προστάτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες παρενέργειες. «Η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων είναι διαθέσιμη για τον καρκίνο του προστάτη και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λιγότερες παρενέργειες», τονίζει.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί μια δέσμη πρωτονίων με υψηλό φορτίο για να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια μολυβιού, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι περιβάλλοντες ιστοί και όργανα προστατεύονται περισσότερο.

Καρκίνος του προστάτη: Νέα πρωτοποριακή θεραπεία με «καυτούς υδρατμούς»

Ο Δρ. Kubes ανέφερε επίσης ότι η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την προστασία ευαίσθητων περιοχών όπως ο προστάτης. «Σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο ο προστάτης, αυτό μπορεί να σημαίνει προστασία πραγμάτων όπως η ουροποιητική και η σεξουαλική λειτουργία», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγές: Mirror, Mayo Clinic, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Όλο Υγεία

Scroll to Top