Νέα μελέτη: Οι γάτες κολλάνε και μεταδίδουν την Covid 19

cat Covid19

Νέα μελέτη έδειξε ότι πρέπει να βλέπουμε τις γάτες μας ως μέλη της οικογένειάς μας, και όσον αφορά στη μετάδοση του SARS-CoV-2.

 

Άπαντες τους γατόφιλους αφορά αυτή η νέα έρευνα, με επικεφαλής την επιστήμονα Nora M. Gerhards, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum. «Μετά την εισαγωγή του SARS-CoV-2 στα σπίτια μας, θα πρέπει να βλέπουμε τη γάτα μας ως μέρος της οικογένειας όσον αφορά στη μετάδοση του ιού», δηλώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Wim van der Poel DVM, Ph.D., καθηγητής στο Wageningen University, στην Ολλανδία.

Ο Dr. van der Poel και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν τη μελέτη για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον κίνδυνο μόλυνσης από την Covid19 που θα μπορούσε να προκύψει από γάτες που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2. Για τις ανάγκες της μελέτης, 16 γάτες είτε εκτέθηκαν απευθείας στον ιό SARS-CoV-2 που ελήφθη από έναν φυσικά μολυσμένο άνθρωπο, είτε εκτέθηκαν έμμεσα σε μια μολυσμένη γάτα.

Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, ξεκινώντας από την ημέρα της άμεσης έκθεσης στον ιό, από όλες οι γάτες λαμβάνονταν τακτικά δείγματα, όπως ρινικά δείγματα, στοματοφαρυγγικά δείγματα, δείγματα αίματος και περιβαλλοντικά δείγματα. Τα δείγματα αυτά δοκιμάστηκαν για SARS-CoV-2, ενώ δείγματα αίματος δοκιμάστηκαν επίσης για ανάπτυξη αντισωμάτων SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες στον SARS-CoV-2 και οι μολυσμένες γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλες γάτες και στο περιβάλλον τους. «Οι μολύνσεις γατών μέσω έκθεσης σε περιβάλλον μολυσμένο με SARS-CoV-2 δεν μπορούν να αποκλειστούν εάν οι γάτες εκτεθούν λίγο μετά τη μόλυνση» δήλωσε ο Dr. van der Poel. «Δεν εκθέσαμε τους ανθρώπους στις μολυσματικές γάτες. Οι χειριστές των ζώων μας ήταν πάντα πλήρως προστατευμένοι», εξήγησε ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας: «Oι ιδιοκτήτες γατών μπορούν να μολυνθούν από γάτες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, καθώς αυτές οι γάτες εκκρίνουν μολυσματικό ιό».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να μελετούν την ευαισθησία στον SARS-CoV-2 σε διαφορετικά ζωικά είδη, επικεντρώνοντας στους κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top