Οι καλύτερες περιοχές για να ζήσετε ασφαλείς από την κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια περιοχή ιδανική για να αγοράσετε ή να χτίσετε το σπίτι σας σε μια περίοδο όπου όλοι κινδυνεύουμε από την κλιματική αλλαγή;

Η εποχή κατά την οποία πιστεύαμε πως η κλιματική αλλαγή ανήκει στο μακρινό μέλλον έχει περάσει προ πολλού. Οι άνθρωποι κάτω των 70 ετών, σίγουρα θα βιώσουμε μεταβαλλόμενες φυσικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, τυφώνες και δασικές πυρκαγιές επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, ενώ τα προσεχή χρόνια ισχυρά καιρικά φαινόμενα πρόκειται να επηρεάσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Κατά το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, οι θερμοκρασίες θα γίνουν αφόρητες στις σημερινές ζεστές περιοχές, τα επίπεδα των ωκεανών θα αυξηθούν, καθιστώντας πολλά νησιά ακατοίκητα, ενώ η συχνότητα καταστροφικών τυφώνων θα κάνει πολλές από τις παράκτιες περιοχές του κόσμου εντελώς αφιλόξενες.

Τι κάνει ένα μέρος ασφαλές;

Πριν να δούμε τη σχετική λίστα, θα χρειαστεί να κατανοήσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια περιοχή ιδανική για να μείνετε. Ένα δροσερό μέρος: Οι προβλέψεις είναι ότι στα μέσα του 21ου αιώνα, περίπου 30 χρόνια από τώρα, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα είναι 6 βαθμούς υψηλότερες στη μέση της Βόρειας Αμερικής, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας θα είναι κατά 5 βαθμούς. Ημέρες με θερμοκρασία άνω των 35°C θα αυξήσουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας και άλλων παρόμοιων θανατηφόρων παθήσεων.

Μακριά από τον ωκεανό: Με τα επίπεδα του ωκεανού σε άνοδο, πολλές παράκτιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Οι πλημμύρες θα είναι πιο συχνές, οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες θα είναι εντονότεροι από ό,τι είναι τώρα, ενώ είναι πιθανό ολόκληρες πόλεις να καταστραφούν .

Πρόσβαση στο νερό: Παρόλο, που κάποιος δε θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον τόπο μιας καταστροφικής καταιγίδας, σίγουρα η έρημος δεν είναι πιο ιδανική. Η αυξημένη θερμότητα ξεραίνει το έδαφος, επομένως όταν έρθει η βροχή, δε θα μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος κι αυτό συνεπάγεται έντονη ξηρασία.

Υψόμετρο: Περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο μπορεί να αποδειχτούν ιδανικές τόσο για τις ζεστές ημέρες όσο και για την αποφυγή πλημμυρών.

Με βάση τα παραπάνω, αυτές είναι κάποιες από τις πόλεις και τις γεωγραφικές περιοχές, που μοιάζουν ιδανικές εν μέσω της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής:

Οι 5 ανθεκτικότερες περιοχές στην κλιματική αλλαγή

  1. Βοστόνη, Μασαχουσέτη
  2. Τα κράτη των Μεγάλων Λιμνών
  3. Γροιλανδία
  4. Ντένβερ, Κολοράντο
  5. Ιρλανδία

1. Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Η πόλη αυτή βρίσκεται αρκετά βόρεια, προφυλαγμένη από υπερβολική ζέστη για σχεδόν όλο το χρόνο. Επίσης, έχει πρόσβαση σε νερό, καθώς ο Ατλαντικός βρέχει την πόλη σε πολλές περιοχές. Τέλος, αυτό που ξεχωρίζει τη Βοστόνη ως ιδανική είναι ότι οι πολεοδόμοι της έχουν αναπτύξει ένα εκτεταμένο σχέδιο καθιστώντας τις παραθαλάσσιες περιοχές πιο ανθεκτικές στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

2. Τα κράτη των Μεγάλων Λιμνών

Πόλεις όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Ιλινόις και το Ουισκόνσιν είναι ιδανικές για τις περιόδους ακραίων κλιματικών επιπτώσεων. Γενικότερα είναι προφυλαγμένες από τη έντονη ζέστη, ενώ παράλληλα οι περιοχές αυτές χρησιμοποιούν τις Μεγάλες Λίμνες ως πηγή νερού. Από την άλλη, παρόλο που έχουν πρόσβαση σε νερό δεν κινδυνεύουν από τσουνάμι, τυφώνες, γιγαντιαία κύματα ή άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο κίνδυνος πλημμυρών υπάρχει μόνο σε περίπτωση εκτεταμένων βροχοπτώσεων. Πόλεις όπως η Μινεάπολη, το Ντιτρόιτ και το Μάντισον μπορεί να γίνουν δημοφιλείς προορισμοί για μετεγκατάσταση κατά το τελευταίο τρίμηνο αυτού του αιώνα.

3. Γροιλανδία

Η λέξη-κλειδί στη φράση «κλιματική αλλαγή» είναι «αλλαγή». Μία από τις διαφορές που θα βιώσουν οι προσεχείς γενιές είναι η πρασινοποίηση της Γροιλανδίας. Αυτή η τεράστια αλλά αραιοκατοικημένη χώρα θα ζεσταθεί, προκαλώντας λιώσιμο των παγετώνων. Προβλέποντας αυτήν τη μετατόπιση, η χώρα έχει ήδη τουλάχιστον πέντε υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να μετατρέψει τον ζεστό πάγο σε ισχύ. Επομένως, η Γροιλανδία θα αποτελεί άφθονη πηγή νερού, ενώ θα χρησιμοποιεί και την πράσινη ενέργεια. Μια μελέτη του 2013 έδειξε πως η Γροιλανδία θα έχει μερικά δέντρα, ακόμη και δάση έως το 2100, επομένως δε θα αποτελεί ένα ζοφερό τοπίο με πάγους, αντιθέτως μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσετε.

4. Ντένβερ, Κολοράντο

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Ντένβερ είναι το υψόμετρο, το οποίο προφανώς προστατεύει την περιοχή από την άνοδο του νερού, ενώ τη διατηρεί την δροσερή. Όπως συμβαίνει και με τη Βοστόνη, το Ντένβερ φαίνεται να ακολουθεί επίσημο σχέδιο που διατηρεί την περιοχή ασφαλή, ενώ πιστεύεται πως η πόλη μπορεί να μηδενίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2050.

5. Ιρλανδία

Ένας από τους μεγάλους παράγοντες κινδύνου όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή είναι η δυσκολίες στη γεωργία. Κάθε μέρος που βασίζεται πολύ στη γεωργία ενδεχομένως να διατρέξει κίνδυνο. Κι ενώ η Ιρλανδία είναι γνωστή ως πράσινη χώρα, στην πραγματικότητα δεν είναι κέντρο γεωργίας, καθώς λιγότερο από το 2% της παραγωγής της προέρχεται από τη γεωργία. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τέλος, η Ιρλανδία έχει δεσμευτεί για την προστασία του περιβάλλοντος με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το σκοπό αυτό να συνοδεύεται από περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στην κλιματική αλλαγή

Βιώσιμες και επικίνδυνες περιοχές

  • Οι περιοχές που αξίζουν να αναφερθούν ως βιώσιμες εν μέσω κλιματικής αλλαγής βρίσκονται κυρίως στον κεντρικό Καναδά (μακριά από την ακτή), στις σκανδιναβικές χώρες και σε χώρες της Βόρειας-Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η Εσθονία.
  • Στις ΗΠΑ, περιοχές της Νέας Υόρκης και βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως το Πόρτλαντ και το Σιάτλ, είναι επίσης βιώσιμες.
  • Τα μέρη που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο είναι αρκετά αναπτυσσόμενα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αϊτής και ορισμένων αφρικανικών εθνών. Αυτές οι χώρες είναι ευάλωτες σε καταστροφές της φύσης, όπως ξηρασία και έντονη ζέστη.
  • Αν κάποιος πρέπει να επιλέξει έναν παράγοντα στην επιλογή ενός τόπου διαμονής από το 2050 και μετά, αυτός θα ήταν η απόσταση από τον ωκεανό. Περιοχές μακριά από την ακτή, αλλά κοντά σε λίμνες είναι ιδανικές. Ωστόσο, και το υψόμετρο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Επομένως, είναι φανερό πως η σωστή επιλογή προκύπτει από έναν συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top