Αυθεντική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη από φοιτητές ιατρικής στην Αιθιοπία

Όρκος Ιπποκράτη, Αιθιοπία

Σε μια συγκινητική τελετή στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, έγινε αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη από αριστούχους της Ιατρικής.

Η Ιπποκρατική εβδομάδα, με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος», διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

όρκος του ιπποκράτη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής της Αντίς Αμπέμπα, όπου περισσότεροι από 50 αριστούχοι φοιτητές ιατρικής συμμετείχαν στη συγκινητική τελετή αναπαράστασης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη. Οι νέοι γιατροί μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Όρκος Ιπποκράτη, Αιθιοπία

Για τις ανάγκες της αναβίωσης παρέστη ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος αναπαριστά τον Ιπποκράτη, ενώ οκτώ γυναίκες γιατροί από την Αιθιοπία παρέστησαν τις ιέρειες ντυμένες με ειδικά άμφια. Τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη εκφώνησε πρώτα στα Αρχαία Ελληνικά ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, ακολούθως στα αγγλικά η Δρ. Βικτώρια Πολυδώρου και στα Αμχαρικά ο Δρ. Αμάλ Σάλεχ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα, Αντουαλέν Μπεγενίν, η προτομή του Ιπποκράτη και σε μία συμβολική κίνηση φυτεύτηκε ένας πλάτανος.

Όρκος Ιπποκράτη, Αιθιοπία

Η σημαντική αυτή εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Αιθιοπίας, καθώς και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ.

Προσπάθεια ώστε όλοι οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών να δίνουν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη.

 

Ανάλογες τελετές έχουν γίνει και σε άλλες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ και το «ταξίδι» συνεχίζεται. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών (GDHI) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο σκοπό του GDHI που είναι, μέσω του όρκου του Ιπποκράτη και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω να ενωθούν όλες οι ιατρικές σχολές του κόσμου και όλοι οι γιατροί.

«Γίνεστε κρίκοι αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας», ανέφερε ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς της Αιθιοπίας. Διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.

«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή».

Οι ενέργειες του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου

Από την πλευρά του ο Δρ. Αντώνιος Πολυδώρου, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και Πρέσβης Ελληνικού Τουρισμού μίλησε για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει το Ινστιτούτο για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου γιατί περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες», τόνισε ο κ. Πολυδώρου.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες.

«Ο Ιπποκράτης συγκεντρώνει όλες τις αρχές και το ήθος της ιστορίας της σύγχρονης ιατρικής».

όρκος του ιπποκράτη

Στο ελληνοαιθιοπικό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, ο κ. Πάντος αναφέρθηκε στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας, εστιάζοντας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τόνισε ότι η χώρα μας επιλέγεται από υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Θα βοηθήσουμε και θα προσφέρουμε τεχνογνωσία στους Αιθίοπες συναδέλφους μας ειδικά στον τομέα της προγεννητικής ιατρικής και της προεμφυτευτικής διάγνωσης.

Στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των πέντε Πανεπιστημίων, με στόχο οι γιατροί όλου του κοσμου να συστρατευθούν κάτω από την ομπρέλα του Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών για την διεθνοποίηση του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.

Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου. «Οι ανάγκες της χώρας, η οποία είναι μεγάλη με πληθυσμό 120 εκατομμύρια κατοίκους είναι τεράστιες σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία σε γιατρούς, ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρωγή δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά απαραίτητη», δήλωσε η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρρου. Η Ελλάδα, σημείωσε, βρίσκεται κοντά στον Αιθιοπικό λαό και στηρίζει τον τομέα της Υγείας. Το 2022 η Ελλάδα δώρισε στην Αιθιοπία 1.300.000 εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX.

όρκος ιπποκράτη

Όλο Υγεία

Scroll to Top