Όταν έχει καταιγίδα και κεραυνούς μπορείτε να κάνετε ντους;

καταιγίδα κεραυνός

Είναι ασφαλές να κάνετε ντους όταν έχει κακοκαιρία, καταιγίδα και κεραυνούς; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σταθερό τηλέφωνο ενώ βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο και έξω βροντά; Και τι γίνεται με τα πιάτα που έχουν μείνει στο νεροχύτη, θα πρέπει να μείνουν άπλυτα μέχρι να περάσει η καταιγίδα;

Όλοι έχουμε ακούσει διάφορες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε μία καταιγίδα και όταν πέφτουν κεραυνοί, κάποια στιγμή, αλλά τι ισχύει τελικά και τι όχι;  Ο γιατρός Ιωάννης Κουτσιαύτης, Ειδικός Παθολόγος, SOS γιατρός επειγόντων περιστατικών απαντά σε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις, ώστε να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς στα σπίτια μας, από τους κεραυνούς.

Υπάρχουν λιγότερες από 1 στο 1 εκατομμύριο πιθανότητες να χτυπηθείτε από κεραυνό άμεσα ή έμμεσα. Αν και σπάνια (και ακόμη και με το 90% των κεραυνών να είναι μη θανατηφόρα), το χτύπημα από κεραυνό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι είστε προστατευμένοι από τους κεραυνούς και την καταιγίδα επειδή είστε σπίτι,  ξανασκεφτείτε το: Το ένα τρίτο όλων των τραυματισμών από κεραυνό συμβαίνουν σε εσωτερικούς χώρους!

Μπορείτε να κάνετε ντους με ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας;

Η ιδέα ότι προστατεύεστε από τους κεραυνούς επειδή βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αρκετά ασφαλείς για να κάνετε ντους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αλλά κάνετε λάθος. Όταν μαίνεται μια καταιγίδα, ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει ένα σπίτι, να ταξιδέψει μέσα από τα υδραυλικά του και να σας χτυπήσει, καθιστώντας το ντους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας επικίνδυνη ιδέα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχετε πλαστικούς σωλήνες γιατί το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

«Το ρεύμα μπορεί εύκολα να ταξιδέψει κατά μήκος αυτών των σωλήνων και ψάχνοντας για διέξοδο στο τέλος της γραμμής, μπορεί να χτυπήσει ένα άτομο από την κεφαλή του ντους ή τη βρύση», εξηγεί ο γιατρός.

Αυτό ισχύει επίσης αν κάνετε μπάνιο, πλένετε πιάτα ή πλένετε τα χέρια σας, όλες είναι μη ασφαλείς κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Τι θα συμβεί αν χτυπήσει κεραυνός στο σπίτι σας;

Εάν ο κεραυνός χτυπήσει το σπίτι σας, θα ακολουθήσει το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ταξιδεύει κατά μήκος των σωληνώσεων και των ηλεκτρικών γραμμών για να φτάσει στην έξοδο. Αυτό κάνει την αλληλεπίδραση με αντικείμενα που είναι συνδεδεμένα στον τοίχο (όπως τα σταθερά τηλέφωνα) και τις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις επικίνδυνες, συμπεριφορές κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Πότε είναι ασφαλές να κάνετε ντους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας;

Για να προστατευτείτε από κεραυνό, αποφεύγετε να κάνετε ντους για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την τελευταία βροντή που θα ακούσετε.

«Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για έναν κεραυνό είναι αμέσως πριν και αμέσως μετά την καταιγίδα», λέει ο Δρ Μπαζόλι. «Οι κεραυνοί συνήθως εκτείνονται 15 χιλιόμετρα μακριά από ένα κεραυνό. Έτσι, αν μπορείτε να ακούσετε βροντή, είστε ακόμα σε αυτήν την απόσταση».

Τι γίνεται αν ζείτε σε πολυκατοικία ή συγκρότημα — είστε ασφαλείς από κεραυνούς;

Τα εμπορικά κτίρια τείνουν να είναι ψηλότερα, αλλά συχνά διαθέτουν κάποιο σύστημα όπως τα αλεξικέραυνα. Αλλά ο ίδιος κανόνας ισχύει και για πολυκατοικίες όπως και συγκροτήματα διαμερισμάτων: Αν χτυπηθεί από κεραυνό, θα βρει το δρόμο του σε ένα σημείο γείωσης και οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτήν την οδό μπορεί να κινδυνεύσει.

«Υπάρχει λιγότερος κίνδυνος σε μια μεγάλη πολυκατοικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος».

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει ένας κεραυνός;

Αν ακολουθήσει το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης, ανοίγματα όπως τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα σας είναι οι ευκολότερες εισόδους για να ταξιδέψει ο κεραυνός παρά να περάσει μέσα από ένα παχύ κόκκαλο όπως το κρανίο σας.

Αυτό κάνει τον τραυματισμό στα μάτια, τα αυτιά και το στόμα σας πιο συνηθισμένο όταν σας χτυπάει κεραυνός. Και μπορεί να σας χτυπήσει, εάν έρθετε σε επαφή με μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει χτυπηθεί από κεραυνό. Εάν σας χτυπήσει κεραυνός, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Καρδιακή ανακοπή
  • Αναπνευστική ανακοπή (αδυναμία αναπνοής).
  • Νευρική βλάβη που οδηγεί σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως επιληπτικές κρίσεις, δυσκολίες μνήμης, διαταραχές ύπνου, αλλαγές προσωπικότητας και παραισθησία (ή καρφίτσες και βελόνες στα χέρια και τα πόδια σας).
  • Δερματικό έγκαυμα
  • Απώλεια όρασης, καταρράκτης, αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς και εσωτερική οφθαλμική αιμορραγία
  • Απώλεια ακοής και πρησμένο τύμπανο

Ο κεραυνός θερμαίνει επίσης τον αέρα από τον οποίο διέρχεται σε περισσότερους 28.000 βαθμούς Κελσίου – πέντε φορές θερμότερο από την επιφάνεια του ήλιου – επομένως, δεν είναι περίεργο που αυτοί οι τραυματισμοί είναι συχνά σοβαροί.

«Μερικές φορές, ένας κεραυνός μπορεί να έχει τόσο πολύ ρεύμα που αν είστε βρεγμένοι, μπορεί να εξατμίσει το υγρό στο δέρμα σας και να το υπερθερμάνει, προκαλώντας εγκαύματα από τον ατμό», δηλώνει ο γιατρός.

Τι να κάνετε εάν εσείς έχετε χτυπηθεί ή κάποιος άλλος από κεραυνό

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φτάσετε σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια να καλέσετε το 166.  Γενικά, εάν έξω έχει καταιγίδα ή/και ακούτε βροντές, πιθανότατα μπορείτε να αντέξετε να κάνετε ντους μέχρι να καθαρίσει ο καιρός.

Scroll to Top