Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Περίπου 3 εκ. πολίτες πάσχουν από ρευματικά νοσήματα στην Ελλάδα

αρθρίτιδα

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού είναι τα κλειδιά για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση αυτών των νοσημάτων.

Η σωστή ενημέρωση είναι και ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, που εορτάζεται από το 1996, κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.

Επιδιώκοντας την επίτευξη του παραπάνω στόχου και επιπλέον την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Το 26,9% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από ρευματικά νοσήματα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 26,9% του πληθυσμού ή 2.900.000 άτομα πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα, ενώ υπολογίζεται ότι αποτελούν την δεύτερη αιτία επισκέψεων σε γενικούς γιατρούς (10-20% των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα).

Το άμεσο κόστος τους εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ οι χαμένες ώρες εργασίας κοστίζουν γύρω στα 650 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν οργανώνει φωταγωγήσεις στα χρώματα της Αρθρίτιδας (μπλε) σημαντικών κτιρίων και μνημείων στις πόλεις έδρες των συλλόγων μελών της, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 19:00.
Πιο συγκεκριμένα θα φωταγωγηθούν:

  • Ηράκλειο, κτίριο Περιφέρειας Κρήτης
  • Θεσσαλονίκη, Ομπρέλες, Νέα Παραλία
  • Πάτρα, Φάρος, Νότιο Πάρκο
    Χανιά, Φάρος, Ενετικό Λιμάνι

Σε όλα τα σημεία φωταγώγησης θα υπάρχουν εθελοντές, που θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα.

Η δράση της φωταγώγησης έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ (Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο της Φωταγώγησης, θα διοργανωθούν συμβολικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα που θα καταλήγουν στο σημείο της φωταγώγησης ενώ στα Χανιά διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση πριν τη φωταγώγηση.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις:

  • Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας θα διοργανώσει Εκδήλωση με τίτλο: «Ο χρόνιος πόνος στα Ρευματικά Νοσήματα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στην Αγορά Αργύρη (16:00-21:00).
  • Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης θα διοργανώσει Ημερίδα με τίτλο: «Ευζωία στα ρευματικά νοσήματα» το Σάββατο 04 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Astoria-Capsis (ώρα έναρξης 11:00).

Οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top