Πετάξτε ή πλύνετε αυτές τις σακούλες του σούπερ μάρκετ προτού σας σκοτώσουν! Μελέτη που σοκάρει

άνοιας σουπερμάρκετ

Αυτές οι σακούλες για τα ψώνια έχουν μπει στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία σας.

Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης είναι πλέον απαγορευμένες και υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για την ασφάλεια σας. Γιατί είναι είναι επικίνδυνες και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε μέσα;

Πολλοί από εμάς έχουμε δεκάδες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες – υφασμάτινες τσάντες ή πιο χοντρές, πιο ανθεκτικές πλαστικές σακούλες – που οι έμποροι λιανικής τις πωλούν φτηνά ή τις δίνουν στους πελάτες ως πιο “πράσινη” εναλλακτική από τις πλαστικές μιας χρήσης. (Προσωπικά έχω ήδη 25 βαμβακερές τσάντες και 12 πλαστικές σακούλες βαρέως τύπου κρυμμένες σε ένα συρτάρι κουζίνας, μόνο μερικές από τις οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.)

Πώς επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας οι πλαστικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες;

Οι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι δημιουργούν νέα περιβαλλοντικά προβλήματα, με τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τις λεπτές πλαστικές σακούλες. Μια έκθεση που εκπονήθηκε για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το 2020 διαπίστωσε ότι μια παχιά και ανθεκτική σακούλα από πολυπροπυλένιο (συχνά έχουν υφασμένη αίσθηση) πρέπει να χρησιμοποιείται για περίπου 10 έως 20 φορές σε σύγκριση με μία πλαστική σακούλα μιας χρήσης, ενώ μια πιο λεπτή αλλά επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα πολυαιθυλενίου (PE) πέντε έως 10 φορές.

Τι να κάνετε: Πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις που ξεχνάμε τις (επαναχρησιμοποιούμενες) τσάντες μας στο σπίτι. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε αυτό, αλλά όταν το κάνουμε, πρέπει να αγοράσουμε μια τσάντα. Και αν έχουμε ήδη πάρα πολλές ανθεκτικές σακούλες στο σπίτι, θα ήταν καλύτερα από την άποψη του κλίματος, τουλάχιστον, να αγοράσουμε μια χάρτινη ή πλαστική σακούλα μιας χρήσηςΡι να .

Το πρόβλημα με τις βαμβακερές τσάντες

Σύμφωνα με μια εντυπωσιακή εκτίμηση, μια βαμβακερή σακούλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 7.100 φορές για να γίνει μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με μια συμβατική πλαστική σακούλα.

Το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ νερό και χρησιμοποιεί σημαντική ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία εισάγουν νιτρικά άλατα στη γη και τις υδάτινες οδούς και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οξειδίου του αζώτου, ενός αερίου του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι εκτιμούν πολλοί άνθρωποι.

Σύμφωνα με την έκθεση του UNEP, μια βαμβακερή σακούλα πρέπει να χρησιμοποιείται 50 έως 150 φορές για να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα σε σύγκριση με μια πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Μια έκθεση της Δανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος του 2018 πρότεινε ότι μια βαμβακερή σακούλα θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 7.100 φορές για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον σε σύγκριση με μια κλασική πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ που επαναχρησιμοποιείται μία φορά ως σακούλα απορριμμάτων και στη συνέχεια αποτεφρώνεται. (Εάν αυτό το βαμβάκι είναι βιολογικό, ο αριθμός είναι εντυπωσιακός 20.000 φορές, με την έκθεση να υποθέτει χαμηλότερη απόδοση αλλά την ίδια εισαγωγή πρώτων υλών.)

Αυτή η έκθεση εξέτασε 15 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής του όζοντος, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της χρήσης του νερού και της χρήσης γης. Ωστόσο, όταν επικεντρωνόταν αποκλειστικά στις κλιματικές επιπτώσεις του βαμβακιού, πρότεινε ότι μια βαμβακερή τσάντα θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 52 φορές — σύμφωνα με την έκθεση του UNEP.

Τι να κάνετε: Δωρίστε τις πλεονάζουσες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ή, χρησιμοποιήστε τες για να τυλίξετε δώρα. Μπορεί επίσης να φτιάξετε μια τσάντα από παλιά ρούχα, σεντόνια ή κουρτίνες, παρά να αγοράσετε μια νέα.

Όταν οι σακούλες απειλούν την υγεία σας – Πόσο καιρό μένουν τα μικρόβια στις σακούλες;

Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες του σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια σας επειδή μεταφέρουν επικίνδυνα παθογόνα. Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες χρησιμοποιούνται συχνά κάθε εβδομάδα, με πολλούς να μεταφέρουν ωμό κοτόπουλο τη μια εβδομάδα και φρέσκα προϊόντα την επόμενη. Εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν ότι:

  • 1 εκατομμύριο κύτταρα του Staphylococcus aureus, του βακτηρίου που βρίσκεται συνήθως στα χέρια αλλά που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, επιβίωσαν πάνω από 8 εβδομάδες και χρειάστηκαν 16 εβδομάδες για να εξαφανιστούν εντελώς.
  • 1 εκατομμύριο κύτταρα E. coli, που είναι γνωστό ότι προκαλούν διαρροϊκή λοίμωξη, επέζησαν 48 ώρες πριν ανιχνευτούν – αρκετός χρόνος για να προκληθεί ασθένεια.
  • Έως και 23% των βακτηρίων στις πλαστικές σακούλες μεταφέρονται με ένα μόνο άγγιγμα στα χέρια.

Τι να κάνετε: Για παράδειγμα, μη βάζετε τα ποδοσφαιρικά σας παπούτσια σε μια σακούλα και μετά, στην ίδια σακούλα, φρέσκα προϊόντα την επόμενη μέρα χωρίς να την καθαρίσετε. Η καλύτερα μην το κάνετε καθόλου. Η διασταυρούμενη μόλυνση υπάρχει.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μεταφέρετε με αυτές τις σακούλες

Αν και οι σακούλες μεταφοράς είναι βολικές, μπορεί να μολυνθούν με μικρόβια. Δείτε ποιες τροφές μπορεί να μολύνουν τη σακούλα:

1. Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά όπως το ραπανάκι, το σπανάκι, το λάχανο και άλλα, δεν πλένονται με τρεχούμενο νερό και δεν απολυμαίνονται επαρκώς για να σκοτώσουν τη σαλμονέλα και τα παράσιτα που πιθανόν να περιέχουν.

2. Φρούτα

Τα πεπόνια για παράδειγμα είναι γνωστά για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αναπτύσσονται στο έδαφος και μπορούν εύκολα να μαζέψουν μολυσμένο νερό άρδευσης. Η φλούδα ενός πεπονιού είναι ευαίσθητη στην ανάπτυξη βακτηρίων.

3. Κρεατικά

Μην τοποθετείτε κρεατικά με το χαρτί τους μέσα στη σακούλα. Μπορεί να τρέξουν υγρά και αίμα και αυτό είναι δυνητικά επικίνδυνο για παθογόνα μικρόβια.

Πώς να αποφύγετε τα βακτήρια

  • Πλένετε τακτικά τις τσάντες σας. Η καλύτερη άμυνά σας είναι να πλένετε τις τσάντες σας μετά από κάθε ταξίδι στο κατάστημα, αλλά το 97% των αγοραστών παραδέχονται ότι δεν έχουν πλύνει ποτέ τις πάνινες ή τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο σακούλες παντοπωλείου για είδη παντοπωλείου. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τις τσάντες παντοπωλείου για άλλους σκοπούς.
  • Σκεφτείτε να βάλετε ετικέτες στις σακούλες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία για κρέατα, μια για προϊόντα κ.λπ., ώστε να μην έχετε διασταυρούμενη μόλυνση .
  • Μην αποθηκεύετε τις σακούλες στο αυτοκίνητο. Βάλτε τες οπουδήποτε αλλού, εκτός από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Είναι ιδιαίτερα ένα ζήτημα το καλοκαίρι, όταν η ζέστη δημιουργεί το βέλτιστο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

 

Scroll to Top