Site icon Όλο Υγεία

ΙΣΠ: Οι «πειραματισμοί» του ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε λουκέτο ιδιωτικές κλινικές

γιατροί

Η διοίκηση του ΙΣΠ καλεί τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν για την επίλυση του θέματος με το «ποιοτικό rebate» που έχει προκύψει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΙΣΠ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλούν στον χώρο της Υγείας οι «αυθαίρετες» οικονομικές πολιτικές του ΕΟΠΥΥ εις βάρος των ιδιωτικών κλινικών.

Η επιβολή του λεγόμενου «ποιοτικού rebate» και η εφαρμογή μονομερών εκπτώσεων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τις ιδιωτικές δομές, απειλώντας άμεσα τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, αναφέρει ο ΙΣΠ.

Καλεί τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί μία κρίση με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες στηρίζουν διαχρονικά και ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι επιπτώσεις του «ποιοτικού rebate»

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος, κάνει λόγο για «πρωτοφανείς αστοχίες του «ποιοτικού rebate» από τον ΕΟΠΥΥ και για επιχειρούμενο οικονομικό στραγγαλισμό με τον οποίο απειλούνται οι ιδιωτικές κλινικές».

Εν όψει των πληρωμών του μηνός Απριλίου , τις οποίες προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έως τις 31 Ιουλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι αδιανόητο να ικανοποιούνται οι υποχρεώσεις ενός κρατικού φορέα με καθυστέρηση σχεδόν τριών μηνών, ενώ έχουν ήδη διατυπωθεί σοβαρές διαμαρτυρίες περί μονομερούς αυθαιρεσίας εις βάρος των ιδιωτικών κλινικών».

Σύμφωνα με τον ΙΣΠ από τον προηγούμενο μήνα, οπότε και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το λεγόμενο «ποιοτικό rebate» «σημειώθηκε σειρά από μονομερείς ενέργειες που ξεπερνούν κάθε λογική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική πρακτική. «Ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε εκπτώσεις στα τιμολόγια που έλαβε, ωστόσο δεν προέβη στην έκδοση πιστωτικών τιμολογίων ή απόδοσης της διαφοράς από τον ΦΠΑ που ήδη υπέβαλλαν οι ιδιωτικές κλινικές».

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών: Μη βιώσιμη λύση η αποπληρωμή του clawback

Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος, «κατεβλήθησαν μειωμένα ποσά κατά 31% από τις αρχικές υποβολές, ενώ επιβλήθηκαν εκπτώσεις ύψους 55%».

Ο ΙΣΠ καλεί τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη «να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της Υγείας που διογκώνονται και δεν επιλύονται με επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα».

Προσθέτει ότι με την επικείμενη πληρωμή των κουρεμένων τιμολογίων του Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται από τον μήνα αυτόν και η έναρξη του δοσολογίου clawback (επιστροφής χρημάτων) του 2022 σε 12 δόσεις. «Επομένως ο Οργανισμός θα κρατά το 80% από τις υποβολές που θα κάνουν οι ιδιωτικές κλινικές».

«Εφ’ όσον δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο κρατικοποίησης των κλινικών ή ενίσχυσης όσων πλήττονται από αυτούς τους πειραματισμούς με ενισχύσεις τύπου “pass” ή με χρεωστικές κάρτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς ζητεί άμεση αναστολή του «ποιοτικού rebate», της προείσπραξης του μηνιαίου claw back, καθώς και του δοσολογίου claw back του 2022, προς αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας τους».

Δήλωση του προέδρου του ΙΣΠ Νικόλαου Πλατανησιώτη

«Επί δύο εβδομάδες αναμένουμε κάποια αντίδραση ή κάποια απάντηση από την Κυβέρνηση για ένα θέμα που μπορεί να μην “πουλάει” στα δελτία ειδήσεων αλλά πλήττει σοβαρά τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και των ασθενών που καταφεύγουν σε αυτές.
Όταν κάποιοι αρμόδιοι θα βρίσκονται μετά την 1η Αυγούστου σε διακοπές και θα απολαμβάνουν τη “θερινή ραστώνη”, οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές θα βρίσκονται στις θέσεις τους να εξυπηρετήσουν περιστατικά ενώ θα ζουν με το καθεστώς του φόβου και της αβεβαιότητας, αν θα πληρωθούν στο τέλος του μηνός, αν θα πάρουν επίδομα αδείας ή αν μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη θέση τους.
Αποφάσεις τύπου “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” είναι παρωχημένες και αναχρονιστικές. Ας πάρει η Κυβέρνηση το πολιτικό κόστος ή ας βρει δημοσιονομικό χώρο από τα 27 δισ. ευρώ των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε μια διαφαινόμενη πράξη κοινωνικής αδικίας, να μετατραπεί σε ένδειξη αναγνώρισης του επικουρικού και καθοριστικού ρόλου των ιδιωτικών κλινικών στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην πολιτική είναι προτιμότερο να τηρούνται τα προσχήματα, παρά να επικρατεί η ιδεοληψία».

Όλο Υγεία

Exit mobile version