Site icon Όλο Υγεία

Ομαδική παραίτηση γιατρών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου νοσοκομείου

Βενιζέλειο

Η υποστέλεχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται στο «κόκκινο» και η λειτουργία του σε οριακό σημείο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σε λειτουργικό αδιέξοδο βρίσκεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και «η κατάρρευση είναι προ των πυλών» όπως καταγγέλλουν η Ένωση Εργαζομένων και η τριμελής επιτροπή ιατρών του νοσοκομείου.
Με κοινή τους ανακοίνωση, εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και καλούν την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τη 7η Υγειονομική Περιφέρεια να δώσουν άμεσα λύσεις, καθώς η υποστελέχωση έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Ομαδική παραίτηση γιατρών στην Πνευμονολογική Κλινική

Την ομαδική παραίτησή τους υπέβαλαν τη Δευτέρα (28/4) οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, «λόγω αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της κλινικής με 4 μόνο ειδικευμένους γιατρούς», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση τους.
Αναφέρεται ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ ήταν πλήρως ενήμερη, αλλά δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο. «Αντί να ενισχύσουν το Βενιζέλειο, διόρισαν επικουρικό γιατρό στο ΠΑΓΝΗ, όπου ήδη υπηρετούν 10 πνευμονολόγοι!».

Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο έχουν παρόμοιο όγκο νοσηλευομένων και ανάγκες, και η αποδυνάμωση του ενός θα οδηγήσει σε κατάρρευση του άλλου, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Προσθέτουν ότι η Πνευμονολογική Κλινική είναι ζωτικής σημασίας: Εφημερεύει κάθε δεύτερη μέρα καλύπτοντας όλη τη 7η ΥΠΕ και τα νησιά. Διαχειρίζεται κρίσιμα περιστατικά και λειτουργεί ειδικά ιατρεία (Ύπνου, Σπάνιων Νοσημάτων, Αντιφυματική Μονάδα).
Η προεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών καθίσταται αδύνατη χωρίς αυτήν.

Οριακή λειτουργία τμημάτων

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «οι βάρδιες στα τμήματα είναι ακάλυπτες καθιστώντας αδύνατη τη σωστή φροντίδα των ασθενών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η πληρότητα των τμημάτων, η βαρύτητά των περιστατικών, οι δείκτες ποιότητας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου είναι όρος επιβίωσης για τους κατοίκους της Κρήτης και ολόκληρης της Νότιας Ελλάδας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τμήμα νεότερων απεικονιστικών μεθόδων (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος): Υπολειτουργεί. Οι εφημερίες καλύπτονται με γιατρούς από το ΠΑΓΝΗ. Τα ραντεβού περιορίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αναισθησιολογικό: συνεχίζει να υποστηρίζεται από ένα ιατρό που υπηρετεί από άλλη δημόσια δομή υγείας, ενώ απασχολούνται και ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι για την εξυπηρέτηση των πρωινών χειρουργείων.

Ακτινολογικό: Τεράστια έλλειψη τεχνολόγων – αναμένονται 3-4 αποχωρήσεις μέσα στο 2025. Αδυναμία ταυτόχρονης εξυπηρέτησης της τεράστιας ζήτησης υπηρεσιών (ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα ΤΕΠ, ακτινοσκοπήσεις σε διάφορα τμήματα όπως ΜΕΝΝ και ΜΕΘ, χειρουργικές επεμβάσεις).

Χειρουργεία: 3 χειρουργικές αίθουσες κλειστές, λίστες αναμονής εκτός ελέγχου.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: 3 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, 6 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Η προκήρυξη των 3 θέσεων ιατρών για τη ΜΕΘ δεν περιλαμβάνει την ειδικότητα παθολόγου, με πιθανό αποτέλεσμα οι θέσεις να βγουν άγονες!

Στεφανιογράφος: Εκτός λειτουργίας εδώ και 1,5 χρόνο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Νοσηλευτική Υπηρεσία: Άμεση ανάγκη για ενίσχυση με τουλάχιστον 60 άτομα. 20.000+ χρωστούμενες άδειες και ρεπό.

Καθαριότητα – Σίτιση: Αντί για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, προωθείται εργολάβος με υψηλότερο κόστος και χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών.

Μετακινήσεις Ιατρών: Παθολόγοι που καλύπτουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν με ΚΤΕΛ με μισή αποζημίωση!

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version