Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Η διοίκηση αποπέμφθηκε, τα προβλήματα παραμένουν

Βενιζέλειο νοσοκομείο

Σε τρεις καρατομήσεις διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει προχωρήσει σε ένα μήνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η τελευταία ήταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Σε άλλη μια καρατόμηση διοικητικού συμβουλίου νοσοκομείου του ΕΣΥ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αφορά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, την τρίτη στη σειρά μετά το Μεταξά και το Αγία Όλγα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ενημέρωσή του για την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν περιορίζεται στο στελεχιακό δυναμικό αυτών, αλλά ενημερώνεται και από τους εργαζόμενους. Με επιτόπιες επισκέψεις διαμορφώνει άποψη και λαμβάνει τις αποφάσεις του.

ΠΟΕΔΗΝ: Πρέπει να πάνε σπίτι τους πολλοί διοικητές νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, εκφράζει την ικανοποίησή του για την απομάκρυνση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες», όμως το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι βαθύτερο και απαιτεί κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

«Πολύ καλά έκανε ο Υπουργός Υγείας και καρατόμησε άλλη μια διοίκηση νοσοκομείου. Αυτή τη φορά στο Βενιζέλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μία ανίκανη, αυταρχικότατη διοίκηση που δεν την ένοιαζε η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά τα ρουσφέτια, οι καθαιρέσεις στελεχών με προσόντα, οι μετακινήσεις, τα έργα βιτρίνας, ο προσωπικός οδηγός και η τρομοκρατία. Διοίκηση το μακρύ χέρι των κομματικών γραφείων.

Κανένα ενδιαφέρον για τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό». Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι θα πρέπει να πάνε σπίτι τους πολλοί διοικητές νοσοκομείων που προκαλούν με τις πράξεις τους, τον αυταρχισμό τους και τα ρουσφέτια τους».

Τα προβλήματα όμως παραμένουν

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ λέει ναι στις καρατομήσεις «ανίκανων διοικήσεων» ωστόσο τα προβλήματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένουν.

«Η στελέχωση των νοσοκομείων είναι ζήτημα συνολικής πολιτικής παρέμβασης. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο αναισθησιολογικό τμήμα όπως σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Έχει 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν 4 μάχιμοι και 3 μη μάχιμοι γιατροί.

«Έρχονται επικουρικοί παραιτούνται. Ήρθε μόνιμος παραιτήθηκε. Γίνονται προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.Όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Η έλλειψη ενδιαφέροντος γιατρών, νοσηλευτών στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι εξ αιτίας των χαμηλών μισθών που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας. Δεν είναι ελκυστικό πια το ΕΣΥ στο υγειονομικό προσωπικό. Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει.

Το Βενιζέλειο καταρρέει μέρα με τη μέρα

Κατά την επίσκεψή του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τους ασθενείς για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού δεν ικανοποίησαν τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) προκηρύσσει 5ωρη στάση εργασίας (10:00-15:00) σήμερα 18 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο.

«Το Βενιζέλειο καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση χτυπούν κόκκινο. Οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τμήματα κινδυνεύουν να κλείσουν. Τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και ένα μήνα, λόγω ανεπάρκειας αναισθησιολόγων. Το ΠΑΓΝΗ αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς, που δεν βρίσκουν πρόσβαση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης και αναγκάζονται τελικά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, διεκδικεί την άμεση ενίσχυση του Βενιζελείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρέχει σύγχρονες ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top