Site icon Όλο Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς θα αναδείξει τις χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ

Νοσοκομεία

Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι η πηγή των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ναι» στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους ασθενείς, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διότι θα αναδειχθούν τα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού. «Θα αναδειχθεί η υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Θα αναδειχθεί επίσης η ταλαιπωρία των ασθενών από τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας».

Αξιολόγηση των νοσοκομείων: Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου-Εστάλησαν τα πρώτα 2312 SMS στους ασθενείς

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι μέσα από την αξιολόγηση θα εκφρασθούν «δικαιολογημένα παράπονα για τις συνθήκες που επικρατούν στα επείγοντα, για τις συνθήκες νοσηλείας( ράντζα), για τις λίστες αναμονής».

Τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων σχετίζεται με τις ελλείψεις προσωπικού και την ανεπαρκή πρωτοβάθμια περίθαλψη, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά και διαχρονική αποτυχία του θεσμού του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού. Τουλάχιστον πριν καιρό οι πολίτες με το βιβλιάριο υγείας επισκέπτονταν ιδιώτες γιατρούς δωρεάν για εξέταση. Μετά τα μνημόνια πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό για εξέταση και συνταγογράφηση.
Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία σε νοσοκομείο Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η κατάσταση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθιστούν μονόδρομο την επίσκεψη των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία».

Ένωση Ασθενών: Η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας

Για να διαπιστώσει κανείς τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τα μεγάλα νοσοκομείο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στην 24ωρη εφημερία τα επισκέπτονται και εξετάζονται 1.000 ασθενείς και εισάγονται λιγότεροι από 200.
«Το 80% των ασθενών που εξετάζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων δεν χρειάζονται νοσηλεία και μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ άλλος σημαντικός παράγοντας της ταλαιπωρίας των ασθενών είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα ΤΕΠ. Πολλά νοσοκομεία παρότι διαθέτουν αυτόνομα ΤΕΠ δεν διαθέτουν γιατρούς επειγόντων και καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών.
«Οι προσλήψεις τραυματιοφορέων που έγιναν μέσω ΔΥΠΑ, η ανανέωση των συμβάσεων για δύο έτη των 1.300 του προγράμματος ηλικίας 55 έως 67 ετών μέσω ΔΥΠΑ από τον τότε υπουργό εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, βοηθάει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Απαιτούνται όμως προσλήψεις περισσότερων τραυματιοφορέων. καθώς επίσης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Επίσης βοηθάει το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» ως επικουρικό μέτρο καταγραφής και διευκόλυνσης της πορείας του ασθενούς στα επείγοντα».

Νοσηλεία σε ράντζα

Άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τη κρίση των ασθενών στην αξιολόγηση, αναφέρει η Ομοσπονδία, είναι η νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, φορεία ή στη διασπορά, δηλαδή παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε χειρουργικές κλινικές με τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να αυξάνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία από το «Αττικόν» που αναπτύσσει τα περισσότερα ράντζα, το 55% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι από την περιφέρεια. Ίδια κατάσταση και στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, σημειώνει η Ομοσπονδία.
«Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά και μεσαία νοσοκομεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς που τα επισκέπτονται», εξηγεί και προσθέτει:
«Παρότι διαθέτουμε μικρότερο αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών ( 3,5 νοσοκομειακές κλινες ανά 1.000 κατοίκους) από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης( 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους), δεν είμαστε σε θέση να τις στελεχώσουμε με ασφάλεια».
Οι αιτίες είναι οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη κινήτρων, η άρνηση μονιμοποίησης συμβασιούχων, η μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι συνθήκες εργασίας, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Επίσης την κρίση των ασθενών στην αξιολόγηση, εκτιμά η Ομοσπονδία, θα επηρεάσουν οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις. «Πολίτης ζητάει ραντεβού για διαγνωστική εξέταση σε νοσοκομείο και το λαμβάνει μετά έξι μήνες τι θα απαντήσει στην αξιολόγηση;»

«Ανάσα για τους ασθενείς τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Λύση όμως είναι οι προσλήψεις νοσηλευτών και αναισθησιολόγων για να ανοίξουν οι 400 χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές προκειμένου να χειρουργηθούν οι ασθενείς στα πρωινά χειρουργεία».
Τα προβλήματα είναι γνωστά και όλοι γνωρίζουν τη συνταγή επίλυσή τους, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ. Αύξηση της χρηματοδότησης, στελέχωση και κίνητρα. «Ασφαλώς, εάν μέσα από την αξιολόγηση καταγγελθούν αστοχίες, παραλήψεις του υγειονομικού προσωπικού θα πρέπει να διερευνηθούν».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version