Site icon Όλο Υγεία

ΠΟΥ: Από την ίδρυση του το 1948 έως την ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

ΠΟΥ

Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία. Οι σημαντικοί σταθμοί του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία.

Μια ιστορική συμφωνία, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, ενέκριναν χθες οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με σκοπό να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και συντονισμένος αγώνας εναντίον μελλοντικών πανδημιών.
Η Ουάσιγκτον ήταν απούσα από τις διαπραγματεύσεις, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει την απόφαση να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Οι ΗΠΑ ως τώρα ήταν μακράν ο κυριότερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο.
Η απόφαση των ΗΠΑ αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία παγκοσμίως. «Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να κοστίσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

SOS από τον ΠΟΥ: Κινδυνεύει να ανατραπεί η πρόοδος δεκαετιών στην αντιμετώπιση της φυματίωσης

Ορόσημα για τη δημόσια υγεία μέσα στα χρόνια

Από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, ο κόσμος αντιμετώπισε προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που απαιτούσαν την εξεύρεση λύσεων. Ο ΠΟΥ δημοσίευσε το 2023 ένα χρονοδιάγραμμα, με την ευκαιρία της 75ης επετείου του που χρησιμεύει ως υπενθύμιση για μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες επιτυχίες και πώς αυτές έχουν συμβάλει στη βελτίωση της υγείας σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα επιτεύγματα ορόσημο παρέχουν επίσης έμπνευση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις υγείας του μέλλοντος.

Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία;

1945: Σχεδιασμός για τον ΠΟΥ

Διπλωμάτες που συναντώνται στο Σαν Φρανσίσκο για να ιδρύσουν τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν ότι σε όλη τη σύγχρονη ιστορία, υπήρξε ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ των χωρών για τον έλεγχο της εξάπλωσης επικίνδυνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Αποφασίζουν την δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού που θα επιτηρεί την παγκόσμια υγεία. Σχεδιάζουν τη δημιουργία ΠΟΥ.

1946: Εγκρίθηκε το Σύνταγμα του ΠΟΥ

Το Σύνταγμα του ΠΟΥ συντάσσεται και στη συνέχεια εγκρίνεται στη Διεθνή Διάσκεψη Υγείας στη Νέα Υόρκη.

1947: Πρώτη παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης ασθενειών

Ο ΠΟΥ δημιουργεί την πρώτη παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης ασθενειών, με πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω τέλεξ.

1948: Το Σύνταγμα του ΠΟΥ τίθεται σε ισχύ

Το Σύνταγμα του ΠΟΥ τίθεται σε ισχύ στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ακολουθώντας την εντολή που ορίστηκε από τα κράτη μέλη, ο ΠΟΥ ξεκινά τις δύο πρώτες δεκαετίες του με έντονη εστίαση σε μαζικές εκστρατείες κατά της φυματίωσης, της ελονοσίας, της σύφιλης, της ευλογιάς και της λέπρας.

1948: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας υιοθετεί την τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας υιοθετεί τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων. Με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί από μια στοιχειώδη λίστα αιτιών θανάτου που χρησιμοποιείται από 20 χώρες σε μια ψηφιακή βάση υγείας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

1950: Η ανακάλυψη αντιβιοτικών επιταχύνεται

Η μεγάλη εποχή της ανακάλυψης των αντιβιοτικών απογειώνεται, μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 και την πρώτη κλινική χρήση της το 1941. Στη δεκαετία του 1950, ο ΠΟΥ άρχισε να συμβουλεύει τις χώρες σχετικά με την παραγωγή αντιβιοτικών και τη διεύρυνση της πρόσβασης και της υπεύθυνης χρήσης.

1952: Εμβόλιο ανενεργού ιού της πολιομυελίτιδας

Ο Jonas Salk αναπτύσσει το εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού της πολιομυελίτιδας (που χορηγείται με ένεση), ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές παγκόσμιες εκστρατείες που διευκολύνονται από χώρες, τον ΠΟΥ και άλλους εταίρους που οδήγησαν στην σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

1961: Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας εξασθενημένου ζωντανού ιού

Ο Albert Sabin αναπτύσσει το εξασθενημένο εμβόλιο ζωντανού ιού (χορηγούμενο από το στόμα), ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές παγκόσμιες εκστρατείες με στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

1969: Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας θεσπίζει τους πρώτους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών του ΠΟΥ να συνεργαστούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση οξέων κινδύνων για τη δημόσια υγεία που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα και να απειλήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

1972: Ειδικό Πρόγραμμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Ερευνητικής Εκπαίδευσης στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή

Είναι το μοναδικό όργανο εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με παγκόσμια εντολή να διεξάγει έρευνα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα.

1974: Διευρυμένο Πρόγραμμα Ανοσοποίησης

Ο ΠΟΥ υλοποιεί το Πρόγραμμα Ανοσοποίησης για να προσφέρει εμβόλια που σώζουν ζωές σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

1975: Ειδικό Πρόγραμμα Έρευνας και Εκπαίδευσης σε Τροπικά Νοσήματα

Ο ΠΟΥ ξεκινά το Ειδικό Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στις Τροπικές Ασθένειες, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη UNICEF, το UNDP και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ως παγκόσμιο πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας, παρέχει εργαλεία για την αντιμετώπιση παραμελημένων ασθενειών και την αύξηση της ικανότητας για έρευνα σε ενδημικές χώρες. Έως το 2016, πέντε από τις οκτώ ασθένειες για τις οποίες δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα για την υποστήριξη της έρευνας είναι κοντά στην εξάλειψη.

1977: Πρώτη λίστα βασικών φαρμάκων

Δημοσιεύεται η πρώτη Λίστα Απαραίτητων Φαρμάκων. Αυτή η λίστα περιγράφει τα φάρμακα που χρειάζεται ένα βασικό σύστημα υγείας. Κάθε φάρμακο επιλέγεται με βάση στοιχεία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητά του και τη σχέση ποιότητας/τιμής.

1978: Στόχος «Υγεία για Όλους».

Η Διεθνής Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θέτει τον φιλόδοξο στόχο, «Υγεία για όλους», θέτοντας τις βάσεις για την έκκληση του ΠΟΥ για καθολική κάλυψη υγείας.

1978: Παγκόσμιο πρόγραμμα για τις διαρροϊκές ασθένειες

Ο ΠΟΥ εγκαινιάζει το παγκόσμιο πρόγραμμα για τις διαρροϊκές ασθένειες. Μέχρι το 2019, οι 4,6 εκατομμύρια ετήσιοι θάνατοι από διάρροια σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών που υπολογίζονταν το 1980 είχαν μειωθεί σε 365.000 θανάτους, παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

1980: Εκρίζωση της ευλογιάς

Μετά από μια φιλόδοξη 12ετή παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, η ευλογιά εξαλείφεται.

1981: Διεθνής Κώδικας Εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος

Ο θηλασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της υγείας και της επιβίωσης του παιδιού. Ο Κώδικας όριζε κανόνες για την εμπορία βρεφικών σκευασμάτων.
̶Μέχρι το 2022, το 75% των χωρών είχε υιοθετήσει νομικά μέτρα για την εφαρμογή τουλάχιστον ορισμένων από τις διατάξεις του Κώδικα. Από τότε που εγκρίθηκε ο Κώδικας, το ποσοστό των μωρών που θηλάζουν αποκλειστικά έχει αυξηθεί κατά 50%.

1983: Ανακαλύφθηκε ο HIV

Ανακαλύφθηκε ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που προκαλεί το AIDS. Το 1987, αδειοδοτήθηκε το πρώτο αντιρετροϊκό φάρμακο για τον έλεγχο της λοίμωξης από τον HIV και την πρόληψη της εξέλιξής της σε AIDS, προκαλώντας μια αλλαγή στις προτεραιότητες της ΠΟΥ.

1988: Παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Οι χώρες στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συζητούν για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, σε μια εποχή που η ασθένεια παρέλυε περισσότερα από 350.000 παιδιά κάθε χρόνο σε περισσότερες από 125 χώρες. Ξεκινά η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας. Έκτοτε, η συχνότητα της πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί περισσότερο από 99%. Το 2022 μόνο δύο χώρες παρέμειναν ενδημικές στον ιό της πολιομυελίτιδας. Είκοσι εκατομμύρια περιπτώσεις πολιομυελίτιδας έχουν αποφευχθεί και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο παιδικοί θάνατοι έχουν αποτραπεί.

1994: Πλήρης ορισμός της αναπαραγωγικής υγείας

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, οι χώρες συμφωνούν να υιοθετήσουν έναν ολοκληρωμένο ορισμό της αναπαραγωγικής υγείας και την αναγνώριση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Αυτός ο ορισμός υποστηρίχθηκε πλήρως από τον ΠΟΥ. Επίσης, σε αυτή τη θεμελιώδη Διάσκεψη συμφωνήθηκε το 20ετές Πρόγραμμα Δράσης που εστίαζε στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.
Η προώθηση της ισότητας των φύλων, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η διασφάλιση της ικανότητας των γυναικών να ελέγχουν τη γονιμότητά τους αναγνωρίστηκαν ως ακρογωνιαίοι λίθοι των πολιτικών πληθυσμού και ανάπτυξης.

1995: Στρατηγική Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παιδικής Ασθένειας

Η στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παιδικής ασθένειας ξεκίνησε από τον ΠΟΥ και τη UNICEF για την προώθηση της υγείας και την παροχή προληπτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών για παιδιά κάτω των πέντε ετών σε χώρες με περισσότερους από 40 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις. Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε στο μισό. Ωστόσο, το 2021 υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν ακόμα πριν συμπληρώσουν τα πέμπτα τους γενέθλια, τα περισσότερα από καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν. Μέχρι το 2016, περισσότερες από 100 χώρες εφάρμοζαν τη στρατηγική, συμβάλλοντας στη μείωση της παγκόσμιας παιδικής θνησιμότητας κατά 15%.

1998: Επείγουσα αντισύλληψη

Ο ΠΟΥ διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο στην επείγουσα αντισύλληψη επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα της λεβονοργεστρέλης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αλλαγές στους κανονισμούς σε χώρες με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος και τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων. Από το 1998 αυτά τα χάπια έχουν λάβει άδεια σε περισσότερες από 100 χώρες.

1999: Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση

Ιδρύεται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση (τώρα Gavi, ή Συμμαχία Εμβολίων). Η Συμμαχία αποτελείται από σημαντικούς παράγοντες στον παγκόσμιο εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, άλλων βασικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, ηγέτες της βιομηχανίας εμβολίων, κυβερνητικούς εκπροσώπους και μεγάλα ιδρύματα. Ο ρόλος της είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια ώστε εκατομμύρια παιδιά να κάνουν εμβόλια.

1999: Παγκόσμια στρατηγική για τις μη μεταδοτικές ασθένειες

Η πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών.

2000: Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας

Στη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας τον Σεπτέμβριο του 2000, η μεγαλύτερη συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών στην ιστορία υιοθετεί τη Διακήρυξη της Χιλιετίας του ΟΗΕ, δεσμεύοντας τα έθνη σε μια νέα παγκόσμια εταιρική σχέση για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και θέτοντας μια σειρά χρονικά δεσμευμένων στόχων, με προθεσμία το 2015. Γίνονται γνωστοί ως οι στόχοι της χιλιετίας για την υγεία.

2000: Παγκόσμιο Δίκτυο Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Επιδημιών

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Επιδημιών του ΠΟΥ ιδρύθηκε για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της εξάπλωση επιδημιών.

2001: Δήλωση Δέσμευσης του ΟΗΕ για το HIV/AIDS

Η εικοστή έκτη ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί τη Διακήρυξη Δέσμευσης για το HIV/AIDS.

2001: Παγκόσμιο Ταμείο

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, ένας νέος μηχανισμός συνεργασίας και χρηματοδότησης που φιλοξενήθηκε αρχικά από τον ΠΟΥ, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και σημαντικούς δωρητές.

2003: Πρωτοβουλία «3 επί 5»

Ο ΠΟΥ εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «3 με 5», η οποία στοχεύει να προσφέρει θεραπεία σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με HIV έως το 2005 και θέτει τις βάσεις για την προσέγγιση 13 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV με αντιρετροϊκή θεραπεία έως το 2013.

2003: Σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας εγκρίνει ομόφωνα την πρώτη παγκόσμια συνθήκη δημόσιας υγείας του ΠΟΥ, τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, η οποία στοχεύει στη μείωση των θανάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα παγκοσμίως.

2004: Συνεργασία του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια

Καθιερώνεται η Συνεργασία Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσιάζουν την πρώτη παγκόσμια έκθεση για την πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών.

2004: Νέο Κέντρο Στρατηγικών Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Το Κέντρο Στρατηγικών Επιχειρήσεων Υγείας του ΠΟΥ χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για τον συντονισμό της υποστήριξης απόκρισης έκτακτης ανάγκης μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

2005: Αναθεωρήθηκαν οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας

Οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας αναθεωρούνται, δίνοντας στις χώρες σαφείς και δοκιμασμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αναφορά κρουσμάτων ασθενειών και άλλων έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας στον ΠΟΥ, και ενεργοποιώντας συστήματα απόκρισης για απομόνωση και περιορισμό απειλών.

2006: Η παιδική θνησιμότητα μειώνεται

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους μειώνεται κάτω από 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία.

2006: Πρότυπα για την ανάπτυξη του παιδιού

Τα Πρότυπα Παιδικής Ανάπτυξης του ΠΟΥ έχουν δρομολογηθεί για να βοηθήσουν κάθε παιδί να μεγαλώσει με δίκαιο τρόπο. Αυτά είναι μοναδικά εργαλεία που ορίζουν τον υποσιτισμό σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

2008: Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό αναδεικνύονται ως οι νούμερο ένα δολοφόνοι στον κόσμο ̶ υποδεικνύοντας μια παγκόσμια στροφή από τις μολυσματικές ασθένειες στις μη μεταδοτικές ασθένειες, σημειώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Στατιστικής Υγείας.

2009: Νέος ιός H1N1

Ο κόσμος προετοιμάζεται για την πρώτη πανδημία γρίπης από το 1968 με την εμφάνιση του νέου ιού της γρίπης H1N1. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με κέντρα και φαρμακευτικές βιομηχανίες για την ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ.

2010: Επιλογές για τη συγκέντρωση πόρων για την υγεία

Ο ΠΟΥ εκδίδει έναν κατάλογο επιλογών για τη συγκέντρωση επαρκών πόρων και την άρση των οικονομικών φραγμών, ώστε όλοι οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με περιορισμένους πόρους να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

2010: Πρώτη γρήγορη μοριακή εξέταση για ανίχνευση φυματίωσης

Η πρώτη ταχεία μοριακή δοκιμή για την ανίχνευση της φυματίωσης καθιερώθηκε μετά από δεκαετίες χρήσης μόνο μικροσκοπίας επιχρίσματος πτυέλων. Οι νέες δοκιμές βοηθούν στην ακριβέστερη διάγνωση της φυματίωσης και στον εντοπισμό της ανθεκτικότητας στα φάρμακα νωρίτερα.

2011: Πλαίσιο ετοιμότητας για πανδημία γρίπης

Η υιοθέτηση του Πλαισίου Ετοιμότητας για Πανδημική Γρίπη ανοίγει το δρόμο για δίκαιη πρόσβαση σε αντίμετρα κατά τη διάρκεια πανδημιών.

2012: Παγκόσμιοι στόχοι

Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ έθεσαν παγκόσμιους στόχους για την πρόληψη και τον έλεγχο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου, της χρόνιας πνευμονοπάθειας και άλλων ασθενειών.

2012: Διατροφικό σχέδιο

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας υιοθετεί το σχέδιο εφαρμογής του ΠΟΥ για τη διατροφή της μητέρας, των βρεφών και των μικρών παιδιών.

2013: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Εγκρίνεται το πρώτο παγκόσμιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Πρόγραμμα Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

2014: σχέδιο δράσης για νεογέννητο

Το σχέδιο δράσης για κάθε νεογέννητο εγκρίνεται από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.

2014: Έκρηξη του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική 2014-2016 ήταν το μεγαλύτερο από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο ιός το 1976. Ξεκίνησε στη Γουινέα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα σε γειτονικές χώρες. Τον Αύγουστο του 2014, ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Γραμματεία του ΠΟΥ ενεργοποίησε μια άνευ προηγουμένου απάντηση στο ξέσπασμα: την ανάπτυξη χιλιάδων τεχνικών εμπειρογνωμόνων και προσωπικού υποστήριξης και ιατρικού εξοπλισμού, κινητοποίηση ξένων ιατρικών ομάδων και συντονισμό της δημιουργίας κινητών εργαστηρίων και κέντρων θεραπείας.

2015: Κάλυψη θεραπείας για τον HIV

Η κάλυψη της θεραπείας για τον HIV επεκτάθηκε γρήγορα με πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV σε αντιρετροϊκή θεραπεία μέχρι το τέλος του 2015.

2015: Εξάλειψη της μετάδοσης του HIV και της σύφιλης από μητέρα σε παιδί

Η Κούβα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που έλαβε επικύρωση από τον ΠΟΥ ότι έχει εξαλείψει τη μετάδοση του HIV και της σύφιλης από μητέρα σε παιδί.

2015: Διακοπή μετάδοσης της ελονοσίας

Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ γίνεται η πρώτη Περιφέρεια στον κόσμο που επιτυγχάνει τη διακοπή της μετάδοσης της ελονοσίας από αυτόχθονες.

2015: Φιλικά προς τα παιδιά σκευάσματα αντιφυματικών φαρμάκων

Παρουσιάζονται τα πρώτα φιλικά προς τα παιδιά σκευάσματα αντιφυματικών φαρμάκων.

2015: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το 2015, όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθετούν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

2016: Διακήρυξη του ΟΗΕ για τη μικροβιακή αντοχή

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει μια πολιτική δήλωση για τη μικροβιακή αντοχή και ζητά τη σύσταση μιας ad-hoc συντονιστικής ομάδας μεταξύ των υπηρεσιών για τη μικροβιακή αντοχή που θα παρέχει πρακτική καθοδήγηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής.

2016: Πρόοδος προς την πιστοποίηση χωρίς πολιομυελίτιδα στην αφρικανική περιοχή

Ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση της αφρικανικής περιοχής απαλλαγμένης από τέτοια στελέχη.

2016: Θεραπεία παραμελημένων τροπικών ασθενειών

Ο στόχος ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων που θα υποβληθούν σε θεραπεία για τουλάχιστον μία παραμελημένη τροπική ασθένεια σε ένα μόνο χρόνο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.

2016: Παγκόσμια Στρατηγική για την Υγεία των Γυναικών, των Παιδιών και των Εφήβων

Ξεκινά η Παγκόσμια Στρατηγική για την Υγεία των Γυναικών, των Παιδιών και των Εφήβων (2016-30).

2016: Επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική: πρόοδος

Ο ΠΟΥ ανακοινώνει μηδενικά κρούσματα Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αλλά προειδοποιεί ότι οι εξάρσεις της νόσου είναι πιθανό να συνεχιστούν και ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και προετοιμασία.

2016: λοίμωξη από τον Ζίκα

Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι η πρόσφατη συσχέτιση της λοίμωξης από τον ιό Ζίκα με συστάδες μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών διαταραχών συνιστά Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

2017: Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «παθογόνα προτεραιότητας»

Ο ΠΟΥ δημοσιεύει την πρώτη του λίστα με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «παθογόνα προτεραιότητας» – έναν κατάλογο 12 οικογενειών βακτηρίων που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

2017: Σύμπραξη για υγιείς πόλεις

Ξεκινά η Σύμπραξη για Υγιείς Πόλεις. Περιλαμβάνει 70 πόλεις με πάνω από 300 εκατομμύρια κατοίκους συνολικά.

2019: Διακήρυξη του ΟΗΕ για την καθολική κάλυψη υγείας

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθετούν μια υψηλού επιπέδου Πολιτική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την καθολική κάλυψη της υγείας, την πιο ολοκληρωμένη σειρά δεσμεύσεων για την υγεία που έχουν υιοθετηθεί ποτέ σε αυτό το επίπεδο.

2020: Πανδημία covid-19

Η παγκόσμια επιδημία του νέου κορονοϊού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κηρύσσει την παγκόσμια έξαρση του νέου κορονοϊού Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

2020: Νέος δείκτης SDG για λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος

Η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ εγκρίνει έναν νέο δείκτη SDG για τις λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος λόγω επιλεγμένων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά μικροοργανισμών.

2020: Πρώτο από του στόματος σχήμα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης

Καθιερώθηκε το πρώτο από του στόματος σχήμα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB).

2020: Πρόσβαση στο Covid-19 Tools Accelerator

Η εταιρική σχέση Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-Accelerator) εγκαινιάζεται από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Πρόεδρο της Γαλλίας και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Το ACT-Accelerator είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την COVID-19.

2021: Αντιρετροϊκή θεραπεία

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, από 7,8 εκατομμύρια το 2010. Αυτό σήμαινε ότι το 75% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV είχαν πρόσβαση σε θεραπεία.

2021: Εμβόλιο ελονοσίας για παιδιά

Ο ΠΟΥ συνιστά ένα πρωτοποριακό εμβόλιο κατά της ελονοσίας για παιδιά που ζουν σε περιοχές μέτριας έως υψηλής μετάδοσης ελονοσίας.

2021: Πρόληψη και φροντίδα της φυματίωσης

Περισσότερες από 74 εκατομμύρια ζωές είχαν σωθεί μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας της φυματίωσης από το 2000.

2022: Συμφωνία συνεργασίας για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος

Τέσσερις διεθνείς φορείς – ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και ο ΠΟΥ, υπογράφουν μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας για βιώσιμη ισορροπία και βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος.

2022: Ενημερωμένη έκδοση του “Family Planning: A Global Handbook for Providers”

Με συν-συγγραφείς την USAID και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο ΠΟΥ κυκλοφορεί την 4η έκδοση «Οικογενειακός Προγραμματισμός: Ένα Παγκόσμιο Εγχειρίδιο για Παρόχους».

2023: Κοιτάζοντας πίσω – και μπροστά

Η 75η επέτειος του ΠΟΥ είναι μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στις επιτυχίες της δημόσιας υγείας που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τις τελευταίες επτά δεκαετίες – και να προσβλέπουμε στην παροχή κινήτρων για δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο, καταλήγει ο ΠΟΥ.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version