Οι εμβολιασμοί μειώνονται και ξεχασμένες ασθένειες επανεμφανίζονται

εμβόλια

H διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια μεταξύ των 10 μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια υγεία. Επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται παγκοσμίως από τα εμβόλια πέντε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται και η χρήση νέων εμβολίων ολοένα και αυξάνει, περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε τα βασικά εμβόλια.

«Τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης» επεσήμανε ο Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Ειδ. Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α., αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, 24-30 Απριλίου, που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).

Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής του ιού και της εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Ο εμβολιασμός θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας  Φωφώ Καλύβα, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός είναι προφανώς θύμα της ίδιας του της επιτυχίας».

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον εξαφανισθεί λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού και, ως εκ τούτου, σημαντικός αριθμός ενδέχεται ακόμη και να αμφισβητεί τη σημασία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει κατατάξει τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια υγεία, ετησίως προλαμβάνονται 3,5 έως 5 εκατομμύρια θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό, γεγονός που τον καθιστά μία από τις οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

«Τα εμβόλια που έχουν γίνει παγκόσμια στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Οι εκστρατείες εμβολιασμού μας επέτρεψαν να εξαλείψουμε την ευλογιά, να νικήσουμε σχεδόν την πολιομυελίτιδα και να εξασφαλίσουμε ότι περισσότερα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν περισσότερο από ποτέ» ανέφερε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας(ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).

Εμβολιασμός: Βασικός πυλώνας πρόληψης

Ο εμβολιασμός αποτελεί προνόμιο των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας, ανέφερε η Φωφώ Καλύβα. Στη χώρα μας διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν. Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί την επιδημιολογία των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παίδων και Εφήβων, αλλά και αυτό των Ενηλίκων.

«Ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο αλλά ταυτόχρονα έμμεσα προστατεύει και τους επίνοσους και άλλους ευπαθείς συνανθρώπους στο περιβάλλον του, όπως τα μέλη της οικογένειάς του, τους φίλους του, τους γείτονές του, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του παθογόνου σε αυτούς. Έμμεσα παρέχει προστασία σε επίνοσα άτομα που μπορεί να ανήκουν σε ομάδες όπου ο εμβολιασμός αντενδείκνυται, όπως τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά, ορισμένα ανοσοκατασταλμένα άτομα ή άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έχει εμβολιαστεί, τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μ. Θεοδωρίδου.

Η Ελλάδα, σημείωσε, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ), για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού καθώς και ειδικών ομάδων.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς και αποτελεί την βασική αιτία σχεδόν του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανέφερε ο κος
Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, αποτελεί σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα και μιας σειράς άλλων καρκίνων, όπως του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού, του πέους, καθώς επίσης και άλλων συχνών καλοήθων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV, σε αγόρια και κορίτσια, είναι σε θέση να ελαττώσει σημαντικά ή και να εξαλείψει τους καρκίνους που οφείλονται στην δράση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Δράσεις του ΠΣΕΥ για την προαγωγή του εμβολιασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Φέτος, η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης θα γιορτάσει τα 50 χρόνια Διευρυμένου Προγράμματος Ανοσοποίησης– αναγνωρίζοντας τις συλλογικές προσπάθειες να σωθούν και να βελτιωθούν αμέτρητες ζωές από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια και καλώντας τις χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα ανοσοποίησης για την προστασία των επόμενων γενιών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, έχοντας ως αφετηρία την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, συντάσσεται με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, για την προαγωγή του εμβολιασμού και την μείωση της διστακτικότητας μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού με έμφαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ Δέσποινα Τοπάλη.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Επίσης, ο ΠΣΕΥ θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ( HPV) σε αγόρια και κορίτσια, προσπαθώντας να βοηθήσει στο στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έως το 2030 να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών.

Τέλος για την προαγωγή του εμβολιασμού στους ογκολογικούς ασθενείς (εμβόλια γρίπης, πνευμονιόκοκκου, έρπητα ζωστήρα, κοκκύτη και HPV) αλλά και την πρόληψη του καρκίνου με το εμβόλιο του HPV και της Hπατίτιδας Β προχωρά σε σύναψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

«Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας υγείας της ΠΦΥ και την Δημόσια Κοινοτική Υγεία έχοντας έναν πολυδύναμο ρόλο. Κύρια καθήκοντα ευθύνης των Επισκεπτών Υγείας είναι η προαγωγή του εμβολιασμού, η μείωση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, ο προγραμματισμός και η διενέργεια εμβολιασμών και η εν γένει διαχείριση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών-εφήβων και ενηλίκων. Επιτελούν χρέη συντονιστών για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στον πληθυσμό καθώς και σε ειδικές ομάδες, όπως των ταξιδιωτών, των επαγγελματιών υγείας, των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων, των προ-μεταμοσχευθέντων και μεταμοσχευθέντων κ.α. Μπορούν επίσης να διενεργούν εμβολιασμό στο σπίτι σε ειδικές περιπτώσεις» κατέληξε η κ. Τοπάλη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top