Πρωτοποριακή θεραπεία αντιμετωπίζει το πολλαπλό μυέλωμα

γήρανση

Πειραματική θεραπεία που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hadassah από Ισραηλινούς επιστήμονες κατέδειξε ποσοστό επιτυχίας 90% για το πολλαπλούν μυέλωμα.

 

Το Hadassah-University Medical Center στο Ein Kerem της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ένα σημαντικό επίτευγμα για τη θεραπεία του καρκίνου του πολλαπλούν μυελώματος, της δεύτερης πιο συχνής αιματολογικής νόσου καθώς αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο όλων των καρκίνων του αίματος και το 1% όλων των τύπων κακοηθειών.

Η καινοτόμος θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα, η οποία μέχρι τώρα θεωρείται ανίατη, αναπτύχθηκε μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και ανοσοθεραπείας του νοσοκομείου «Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των θεραπειών CAR-T, οι ασθενείς φαίνεται ότι έχουν πολλά ακόμη χρόνια ζωής  και με εξαιρετική ποιότητα ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Polina Stepensky, επικεφαλής του τμήματος.

Η νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα

Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία γενετικής μηχανικής, η οποία είναι μια αποτελεσματική και πρωτοποριακή λύση, για ασθενείς των οποίων το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις δύο έτη, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Έχει χρησιμοποιηθεί μια τεχνολογία γενετικής μηχανικής που ονομάζεται CAR-T, ή Χιμαιρικός Αντιγονικός Υποδοχέας Τ-κυττάρων, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταστρέψει τον καρκίνο.

Περισσότερο από το 90% των 74 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Hadassah παρουσίασαν πλήρη ύφεση.

«Έχουμε μια λίστα αναμονής με περισσότερους από 200 ασθενείς από το Ισραήλ και διάφορα μέρη του κόσμου ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Stepensky και πρόσθεστε ότι «λόγω της πολυπλοκότηταςτης μεθόδου μόνο ένας ασθενής την εβδομάδα εισέρχεται στη θεραπεία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται πειραματικά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Yechezkel Barenholz, παγκόσμιο ηγέτη στην ογκολογική έρευνα και επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου μεμβρανών και λιποσωμάτων στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο-Hadassah Medical School, η τεχνολογία CAR-T είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα κάνει τη διάγνωση πολύ πιο εύκολη και απλούστερη και δυνατή τη θεραπεία.

«Έχουμε στοιχεία για ένα πολύ θετικό συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης, με ελάχιστες παρενέργειες», δήλωσε ο Stepensky. «Αυτή είναι μια τεράστια ελπίδα για τους ασθενείς». Σημειώνεται ότι η  θεραπεία θα ξεκινήσει να χορηγείται πειραματικά στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.

Τι είναι το  πολλαπλούν μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του μυελού των οστών. Η ασθένεια ονομάστηκε πολλαπλό μυέλωμα επειδή ο καρκίνος συχνά επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου, της λεκάνης, των πλευρών και της σπονδυλικής στήλης. Αρκετέ φορές διαγιγνώσκεται μετά από εξέταση αίματος ή ούρων ρουτίνας.

Στην αρχή, μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Καθώς αναπτύσσεται, το μυέλωμα προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων όπως

  • χρόνιο πόνο στα οστά,
  • αδυναμία,
  • δύσπνοια και κόπωση που προκύπτει από αναιμία,
  • υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως υπερβολική δίψα, πόνο στο στομάχι, ανάγκη για συχνή ούρηση, σύγχυση και δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους,
  • ζάλη,
  • θολή όραση
  • πονοκέφαλο.

Η νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την ηλικία των 70 ετών και σπάνια κάτω των 40 ετών, στους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολλαπλού μυελώματος.

Η πρωτοποριακή ιδέα της χρήσης κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων γεννήθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot από το τμήμα ανοσολογίας του καθηγητή Zelig Eshhar. Ως μέρος της θεραπείας, πραγματοποιείται μια διαδικασία για την απομόνωση των Τ κυττάρων, τα οποία είναι τα ενεργά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν τους όγκους από μόνα τους.

Αυτό πραγματοποιείται με αφαίρεση, η οποία λαμβάνει τα συστατικά του αίματος και διαχωρίζει τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Η διαδικασία διαρκεί δύο έως τέσσερις ώρες και είναι παρόμοια με μια τακτική αιμοδοσία. Στη συνέχεια, τα Τ κύτταρα τροποιούνται στο εργαστήριο Hadassah, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα σε καθαρά δωμάτια.

Στο επόμενο βήμα, εκτελείται μια διαδικασία γενετικής μηχανικής με την προσθήκη ενός ιού μαζί με ένα γενετικό τμήμα που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Πολλά κατασκευασμένα κύτταρα στη συνέχεια εγχέονται στον ασθενή,στοχεύουν τους όγκους και καταστρέφουν τον καρκίνο.

Μέχρι τώρα, αυτή η θεραπεία ήταν διαθέσιμη μόνο στην Κίνα και τις ΗΠΑ για σχεδόν 400.000$ ανά θεραπεία ασθενούς και είναι πολύ περιορισμένη στη διαθεσιμότητά της.

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top