Πώς η μαστογραφία μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Μαστογραφία

Η μαστογραφία ρουτίνας χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι μαστογραφίες  μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου μιας γυναίκας για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, αφού δείχνουν την παρουσία εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες του γυναικείου μαστού.

Ευρήματα υποδεικνύουν την παρουσία ασβεστωμάτων στην αρτηρία του μαστού μπορεί ενδεχομένως να είναι και καλύτερος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ορισμένες γυναίκες σε σχέση με εργαλεία πρόγνωσης κινδύνου που χρησιμοποιούνται σήμερα, παρέχοντας μια πολύ αναγκαία ευκαιρία για πρόληψη. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στις 13 Νοεμβρίου στο συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για την πρόβλεψη της καρδιακής νόσου στις γυναίκες πριν εκδηλωθεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Thara Ali, συνεργάτης καρδιολογίας στο Geisel School of Medicine στο Dartmouth College στο Ανόβερο του Νιού Χάμσαϊρ.

«Υποστηρίζουμε ότι αυτές οι ασθενείς μπορεί να αξιολογηθούν κατά πόσο διατρέχουν κίνδυνο με μαστογραφίες ρουτίνας που κάνουν κάθε ένα έως δύο χρόνια ούτως ή άλλως. Αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος μέσω του οποίου ο μέσος καρδιολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν μια γυναίκα κινδυνεύει».

Η μελέτη της βασίζεται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου, επειδή αποκαλύπτουν την παρουσία εναποθέσεων ασβεστίου στην αρτηρία του μαστού. Προηγούμενη έρευνα έχει αξιολογήσει την ασβεστοποίηση της αρτηρίας του μαστού ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

«Υποστηρίζουμε ότι αυτές οι ασθενείς μπορεί να αξιολογηθούν κατά πόσο διατρέχουν κίνδυνο με μαστογραφίες ρουτίνας που κάνουν κάθε ένα έως δύο χρόνια ούτως ή άλλως. Αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος μέσω του οποίου ο μέσος καρδιολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν μια γυναίκα κινδυνεύει».

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ ασβεστοποίησης της αρτηρίας του μαστού και σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, που περιελάμβαναν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.216 γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών που έκαναν μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth Hitchcock. Οι συμμετέχουσες δεν είχαν στεφανιαία νόσο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εναποθέσεις ασβεστίου στην αρτηρία του μαστού ανιχνεύθηκαν μέσω μαστογραφιών προσυμπτωματικού ελέγχου σε 1 στις 5 γυναίκες. Ωστόσο, ήταν διπλάσιος ο αριθμός των γυναικών με ασβεστοποίηση που εμφάνισαν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε 10 χρόνια σε σχέση με εκείνες των οποίων οι μαστογραφίες δεν έδειξαν ασβεστοποίηση.

Μεταξύ των γυναικών που βρέθηκαν να έχουν σχηματίσει ασβεστοποίηση της αρτηρίας του μαστού, το 21% παρουσίασε αργότερα καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σύγκριση με το 11% των υπολοίπων γυναικών. Οι γυναίκες που εμφάνισαν ασβεστοποίηση και ήταν μεγαλύτερες σε ηλικία, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη και πιο πιθανό να λάβουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα της μελέτης για τη μαστογραφία

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε επιστημονικό περιοδικό.

«Προσπαθούμε πάντα να αναζητούμε βέλτιστους τρόπους για να προβλέψουμε τον κίνδυνο και να βελτιστοποιήσουμε τις προληπτικές στρατηγικές κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας», δήλωσε η Δρ. Stacey Rosen, ανώτερη αντιπρόεδρος στο Katz Institute for Women’s Health στο Northwell Health στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης.

«Τα συνήθη εργαλεία μας δεν λειτουργούν ιδιαίτερα καλά για τις γυναίκες», είπε. «Αυτή η μελέτη προσθέτει στο σώμα της βιβλιογραφίας ότι η ασβεστοποίηση της αρτηρίας του μαστού μπορεί να είναι ένας σημαντικός και άμεσα διαθέσιμος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top