Πώς να καθαρίσετε τη μηχανή εσπρέσο σωστά

μηχανή εσπρέσο

Εάν απολαμβάνετε τον πρωινό σας εσπρέσο, θα πρέπει να διατηρείτε καθαρή τη μηχανή εσπρέσο, για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμα του καφέ σας.

Εάν πρόκειται για οικιακή μηχανή εσπρέσο θα πρέπει να έχετε στο νου σας τα άλατα που συγκεντρώνονται στο δοχείο. Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά ακολουθήστε και τις παρακάτω συμβουλές.

Καθημερινή καθαριότητα στη μηχανή εσπρέσο

  • Κατά την παρασκευή του καφέ φροντίστε να διατηρείτε τα εξαρτήματα της μηχανής σας καθαρά. Κάτω από τη μηχανή έχετε μία πετσέτα (αυτές που χρησιμοποιούν οι barista) για να αποροφά τυχόν βρομιές. Καθαρίζετε την πετσέτα κάθε 3 – 4 μέρες.
  • Καθαρίστε το ακροφύσιο του ατμού, αν έχετε, μετά από κάθε χρήση.
  • Πετάξτε τις κάψουλες του καφέ στα σκουπίδια ή δώστε τους για ανακύλωση, ή καθαρίστε το σημείο που μπαίνει ο φρεσκοκομμένος καφές.
  • Αδειάστε το δίσκο συλλογής υγρών και ξεπλύνετε με νερό. Καθαρίστε τα τα portafilters.

Το κόλπο για καλή γεύση στον καφέ: Όταν ανοίγετε την εσπρεσομηχανή σας το πρωί, βάλτε τη σε λειτουργία και αφήστε να τρέξει μία κούπα ζεστό νερό, ώστε να παρασύρει τυχόν βρωμιές και υπολείμματα, και να καθαρίσει τους οδούς από τους οποίους θα περάσει ο καφές σας. η συσσώρευση υπολειμμάτων του καφέ στα πλαϊνά τοιχώματα, εκτός από άσχημη οσμή, έχει και αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του τελικού καφέ. Έτσι θα πετύχετε την τέλεια γεύση!

Κάθε βδομάδα

  • Καθαρίστε τα αποσπώμενα μέρη με ήπιο σαπούνι και νερό. Κάποια από αυτά μπορούν να μπουν και στο πλυντήριο πιάτων.
  • Αδειάστε το δοχείο συλλογής υγρών, στραγγίστε το και ξεπλύνετε με νερό.
  • Καθαρίστε το εξωτερικό της μηχανής σας με ένα βρεγμένο πανί.

Κάθε 3 – 6 μήνες

Χρησιμοποιείτε τακτικά ένα χημικό καθαριστικό διάλυμα, κυρίως στα εσωτερικά μέρη και στο δοχείο νερού για τα άλατα. Για την επιλογή των καθαριστικών της μηχανής εσπρέσο καλό είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η χρήση λάθος προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ζημιές στη μηχανή σας.

Για να μειώσετε την ποσότητα αλάτων που συσσωρεύονται στη μηχανή εσπρέσο, χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό, κάθε φορά που φτιάχνετε καφέ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top