Site icon Όλο Υγεία

Νέα μελέτη: Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας – Πόση ώρα πρέπει να κοιμάστε;

μεσημέρι - ύπνος - εγκέφαλος

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο και να επιβραδύνετε τη γήρανση του οργανισμού σας; Σύμφωνα με έρευνα, η ώρα που επιλέγετε να κοιμηθείτε παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν υιοθετήσετε μια συγκεκριμένη συνήθεια ύπνου, μπορείτε να προστατεύσετε τη μνήμη σας και να «κερδίσετε» έως και 6 χρόνια νοητικής νεότητας.

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στάση ύπνου

Ο ύπνος το μεσημέρι μπορεί να είναι σωτήριος για την υγεία σας

Ο ύπνος επηρεάζει βαθιά τη βιολογική γήρανση: ο ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος αναστέλλει το μεταβολισμό, αυξάνει τις κυτταρικές «φθορές», υπονομεύει τους μηχανισμούς επισκευής και αποκατάστασης, οδηγώντας σε μείωση της ευλυγισίας των κυττάρων, αύξηση της κυτταρικής γήρανσης και απώλεια τελομερών, τα οποία θεωρούνται βασικοί δείκτες βιολογικής γήρανσης και προδιαθέτουν σε χρόνιες ασθένειες και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Τι θα μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση; Οι σύντομοι και τακτικοί ύπνοι.

Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι όσοι κάνουν τακτικούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν περισσότερες πιθανότητες όχι μόνο να έχουν καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αλλά και νεότερο εγκέφαλο.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 378.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών από την UK Biobank, μια βιοϊατρική βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε για τη συλλογή πληροφοριών και βιολογικών δειγμάτων με σκοπό τη μελέτη της ανθρώπινης υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ορισμένα άτομα έχουν γενετική προδιάθεση για υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα άτομα είχαν ελαφρώς μεγαλύτερους εγκεφαλικούς χώρους, κάτι που συχνά συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Η Valentina Paz, κύρια συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν το μεσημέρι είχαν 15,8 cm³ μεγαλύτερο συνολικό εγκεφαλικό όγκο σε σχέση με τον μέσο όρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας καλά χρονισμένος υπνάκος θα μπορούσε να επιφέρει διαφορά έως και 6,5 χρόνια στην «ηλικία» του εγκεφάλου σας.

Το σύμπτωμα στον ύπνο που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου – Μην το αγνοήσετε

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για έναν σύντομο ύπνο και πόσο πρέπει να διαρκεί;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καλύτερη ώρα για έναν power nap είναι μεταξύ 1μμ και 4μμ.

Οι ύπνοι πρέπει να διαρκούν μόνο 10 έως 15 λεπτά, καθώς κάτι παραπάνω μπορεί να σας αφήσει με αίσθημα υπνηλίας και να επηρεάσει ακόμη και τον νυχτερινό σας ύπνο.

Ορισμένες χώρες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χρόνια τη θετική επίδραση του μεσημεριανού ύπνου στην εργασία.

Δεν είναι μόνο ότι ένας καλά χρονισμένος υπνάκος μπορεί να μειώσει την ηλικία του εγκεφάλου σας· σύμφωνα με το BBC, ένας 15λεπτος ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη νοητική σας απόδοση και να προσφέρει νοητικό ερέθισμα που διαρκεί έως και τρεις ώρες.

Μια μελέτη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχαν γνωστικά οφέλη από ύπνους διάρκειας 30 έως 90 λεπτών, σε σύγκριση με καθόλου ύπνο ή πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Το σύμπτωμα στον ύπνο που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου – Μην το αγνοήσετε

Συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι οι σύντομοι ύπνοι επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου;

Άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει κάποια μειονεκτήματα της μελέτης, ισχυριζόμενοι ότι αυτή δείχνει μόνο συσχέτιση μεταξύ των σύντομων ύπνων και του μεγέθους του εγκεφάλου, όχι απαραίτητα ότι οι τακτικοί σύντομοι ύπνοι προκαλούν μεγαλύτερους εγκεφάλους.

Η Dr. Rebecca Spencer δήλωσε επίσης στο Medical News Today ότι θεώρησε προβληματικό τον τρόπο με τον οποίο αξιολογήθηκαν οι συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Κατά την άποψή της, οι τρεις πιθανές απαντήσεις«ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές» ή «συνήθως» – ήταν πολύ υποκειμενικές.

Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, και όχι απαραίτητα σε εκείνους που όντως δήλωσαν ότι κάνουν σύντομους ύπνους.

Γήρανση: 8 απλά βήματα για να την επιβραδύνετε μετά τα 50 – Υποστηρίζονται από την επιστήμη

Αν και τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν θετική ένδειξη ότι οι υπνάκοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο πιο υγιή και νεότερο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες και δοκιμές ώστε να καταλήξουμε σε ένα οριστικό συμπέρασμα για τη σχέση μεταξύ σύντομων ύπνων και ηλικίας του εγκεφάλου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version