Σπάνια επιπλοκή του καπνίσματος: Ανέπτυξε τριχοφυΐα μέσα στον λαιμό του! [εικόνες]

Ένας άντρας από την Αυστρία που κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 30 χρόνια αντιμετώπισε μια σπάνια επιπλοκή που προήλθε από τη συνήθεια του καπνίσματος: Ανέπτυξε τρίχες βαθιά μέσα στο λαιμό του.

Ο ασθενής απευθύνθηκε στον γιατρό το 2007 παραπονούμενος για βραχνή φωνή, δυσκολία στην αναπνοή και χρόνιο βήχα. Όπως εξήγησε στους ειδικούς, είχε αρχίσει να καπνίζει το 1990 σε ηλικία 20 ετών και ανέφερε ένα περιστατικό που έβγαλε μια τρίχα από το στόμα κατά τον βήχα του.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 12 συμπτώματα που εμφανίζονται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ

Με βάση τα συμπτώματά του, οι γιατροί πραγματοποίησαν μια διαδικασία που τους επέτρεψε να καθοδηγήσουν μια μικρή κάμερα στον αεραγωγό του ασθενούς και ανακάλυψαν αρκετές τρίχες που φύτρωναν σε μια περιοχή στο λαιμό του την οποία είχε προηγουμένως χειρουργήσει.

καπνίσματος

Ενώ η ιατρική ομάδα ήταν σε θέση να αφαιρέσει τις τρίχες, αυτές συνέχισαν να αναπτύσσονται εκ νέου και ο ασθενής επέστρεφε στο νοσοκομείο κάθε χρόνο για τα επόμενα 14 χρόνια με τα ίδια συμπτώματα. Η πάθηση αντιμετωπίστηκε μόνο όταν ο 52χρονος σταμάτησε πλέον το κάπνισμα και οι γιατροί έκαψαν τα κύτταρα της τρίχας στο λαιμό του το 2022, γεγονός που τα εμπόδισε να επιστρέψουν.

Ενδοτραχειακή τριχοφυΐα: Τι είναι η πάθηση από την οποία υπέφερε ο άνδρας

Ο άνδρας, από την Αυστρία, διαγνώστηκε με ενδοτραχειακή τριχοφυΐα, ή τριχοφυΐα στο εσωτερικό του λαιμού. Η πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, με λίγες μόνο περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Τα αίτια είναι ασαφή και οι συντάκτες της αναφοράς του περιστατικού είπαν ότι αυτή ήταν μόνο η δεύτερη περίπτωση αυτού του είδους.

Κολπική μαρμαρυγή: Η συνήθεια των άλλων που αυξάνει τον κίνδυνο για εμάς

Οι γιατροί ισχυρίστηκαν, ωστόσο, ότι σε αυτή την περίπτωση η ανάπτυξη είχε πυροδοτηθεί από το κάπνισμα. Οι ειδικοί είπαν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον ιστό του λαιμού, η οποία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει τη μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε τριχοθυλάκια.

καπνίσματος

Συνήθως, υπήρχαν έξι έως εννέα τρίχες 5 εκατοστών στο λαιμό του άνδρα, με μερικές να έχουν καταφέρει να περάσουν από το φωνητικό κουτί και να μεγαλώσουν στο στόμα του. Αποκαλύπτοντας το περιστατικό σε μια δημοσίευση στο American Journal of Case Reports, οι γιατροί είπαν:

«Υποθέτουμε ότι η έναρξη της τριχοφυΐας προκλήθηκε από το κάπνισμα του ασθενούς. «Αυτό μπορεί να προκάλεσε και να διέγειρε την ενδοτραχειακή τριχοφυΐα. Αλλά, φυσικά, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αποδειχθεί λόγω της σπανιότητας τέτοιων περιπτώσεων».

Το περιστατικό που μπορεί να οδήγησε στη σπάνια επιπλοκή του καπνίσματος

Οι γιατροί παρατήρησαν επίσης ότι ο ασθενής είχε σχεδόν πνιγεί σε ηλικία των 10 ετών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί σε τραχειοστομία του για να τοποθετηθεί ένας σωλήνας αέρα ώστε να μπορεί να αναπνέει. Η τομή έκλεισε αργότερα χρησιμοποιώντας χόνδρο και δέρμα από το αυτί του, ενώ ανιχνεύτηκε τριχοφυΐα γύρω από το σημείο που μεταμοσχεύτηκε στον λαιμό.

καπνίσματος

Ο ασθενής ανέφερε ότι τα συμπτώματά του ξεκίνησαν το 2006, περίπου 16 χρόνια αφότου άρχισε να καπνίζει. Παραπονέθηκε ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει τη νύχτα, είχε βραχνάδα, ροχαλητό και χρόνιο βήχα. Όταν αρχικά αναζήτησε ιατρική βοήθεια το 2007, οι γιατροί βρήκαν επίσης φλεγμονή και ξηροδερμία στο λαιμό του.

Παράλληλα με την αφαίρεση της τριχοφυΐας, υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς οι γιατροί είχαν διαπιστώσει ότι οι τρίχες ήταν καλυμμένες με βακτήρια. Για τα επόμενα σχεδόν 15 χρόνια, ο άνδρας επισκεπτόταν τακτικά γιατρούς για επανέλεγχους και επαναλαμβανόμενες αφαιρέσεις. Κάθε φορά που αφαιρούνταν οι τρίχες, ο ασθενής ανακουφιζόταν αμέσως από τα συμπτώματά του.

Παρά τη χρόνια πάθηση, οι γιατροί δεν ήθελαν να πραγματοποιήσουν τη θεραπευτική διαδικασία έως ότου ο άνδρας κόψει το κάπνισμα, κάτι που έκανε το 2020. Η αναγέννηση της τρίχας σταμάτησε τελικά αφού οι γιατροί πραγματοποίησαν ενδοσκοπική πήξη του πλάσματος αργού -το κάψιμο της ρίζας από την οποία αναπτύσσονται τα μαλλιά- όταν ο ασθενής ήταν 49 ετών.

Ένα χρόνο μετά από αυτή τη διαδικασία αφαιρέθηκαν δύο τρίχες από το λαιμό και έγινε άλλη μια πήξη. Από τότε, δεν έχει ξαναβγάλει καμία τρίχα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top