Ποια συμπληρώματα για απώλεια βάρους είναι επικίνδυνα για την υγεία – Η συμβουλή ειδικού

απώλεια βάρους
  • Συμπληρώματα με καφεΐνη, εφεδρίνη και θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.
  • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή για τη βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την ενίσχυση της διατροφής, την υποστήριξη συγκεκριμένων στόχων υγείας και την κάλυψη κενών στη διατροφή σας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα συμπληρώματα που υπόσχονται ενίσχυση του μεταβολισμού και μείωση του σωματικού βάρους. Τι κινδύνους κρύβουν.

Στο εμπόριο διατίθενται ορισμένα συμπληρώματα που θεωρούνται αποτελεσματικά για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και τη βοήθεια στη διαχείριση του βάρους. Τα σκευάσματα, αυτά, όμως, όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι πάντοτε αθώα και δεν αποκλείεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Αν και ορισμένα συμπληρώματα που ενισχύουν τον μεταβολισμό, μπορεί να προσφέρουν οφέλη όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα και σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών, ακόμη και μακροπρόθεσμες βλάβες σε διάφορα συστήματα του σώματός σας.

Ο Δρ Jeoff Drobot που ασχολείται με τη Βιολογική Ιατρική, αποκαλύπτει τα σκευάσματα που πρέπει να αποφεύγετε, διότι, όπως λέει ο ίδιος στο Shefinds, «κάποια συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τον μεταβολισμό σας, μπορεί να έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας».

Ο ίδιος σας συμβουλεύει να μείνετε μακριά από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους με βάση την καφεΐνη, τις υψηλές δόσεις διεγερτικών, όπως η εφεδρίνη και τις υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Γιατί να αποφεύγετε συμπληρώματα που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο Δρ Drobot αναφέρει ότι «τα συμπληρώματα απώλειας βάρους με βάση την καφεΐνη, τα συμπληρώματα με υψηλές δόσεις διεγερτικών όπως η εφεδρίνη και υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να ενισχύσουν προσωρινά τον μεταβολισμό, αλλά μπορεί επίσης να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη συνολική υγεία, όπως η διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και η πρόκληση ελλείψεων θρεπτικών συστατικών».

Σύμφωνα με τον Δρ Drobot, «Τα συμπληρώματα απώλειας βάρους με βάση την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο στρες στο σώμα και μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών. Ομοίως, οι υψηλές δόσεις διεγερτικών, όπως η εφεδρίνη, μπορούν επίσης να υπερδιεγείρουν το σώμα και να προκαλέσουν υψηλό καρδιακό ρυθμό, άγχος, ακόμη και καρδιακές προσβολές σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ο Δρ Drobot συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα σκευάσματα που υπόσχονται να ενισχύσουν τον μεταβολισμό και αντ’ αυτού να δίνουν προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση για τη συνολική ευεξία.

«Η αληθινή μεταβολική υγεία προέρχεται από έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι από συμπληρώματα, οπότε μην αναζητάτε γρήγορες και εύκολες λύσεις» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή σας, συνιστά να «εστιάζετε σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτές οι τροφές παρέχουν τις βασικές βιταμίνες και τα μέταλλα που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού σας».

Αν και τα συμπληρώματα μπορεί να φαίνονται ως ένας βολικός τρόπος για την ενίσχυση του μεταβολισμού και τη βοήθεια στη διαχείριση του βάρους, είναι σημαντικό να είστε προσεχτικοί μ’ αυτά. Η γοητεία των γρήγορων λύσεων και οι υποσχέσεις για αυξημένες ενεργειακές δαπάνες μπορεί συχνά να επισκιάζουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν για τη συνολική σας υγεία. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top