Site icon Όλο Υγεία

Το άγνωστο σύμπτωμα στα νύχια που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα

νύχια, καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν στους γύρω ιστούς και όργανα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα, επομένως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε όλα τα πιθανά συμπτώματα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια συνήθως συσχετίζονται με το πού στο σώμα έχει ξεκινήσει η ασθένεια. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει επίμονο βήχα και ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αίμα στα κόπρανα. Ωστόσο, μερικές φορές τα ενδεικτικά σημάδια είναι λιγότερο εμφανή και μπορεί να εμφανιστούν σε φαινομενικά απίθανα μέρη.

Πώς μια αλλαγή στα νύχια μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα

Σύμφωνα με έναν ειδικό, ένα τέτοιο προειδοποιητικό σημάδι θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στα νύχια σας, η οποία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των υγρών στους πνεύμονες.

Ο γιατρός Amir Khan, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο Lorraine του ITV, εξήγησε ότι τα υγιή νύχια πρέπει να είναι λεία και να έχουν σταθερό χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στα νύχια δεν χρειάζεται να προκαλούν ανησυχία. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κηλίδας χρώματος, ενώ η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε κάθετες ραβδώσεις που αναπτύσσονται κατά μήκος των νυχιών.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, ο γιατρός αποκάλυψε ότι ο εντοπισμός οποιωνδήποτε αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει έναν κλινικό ιατρό να βρει τη ρίζα του προβλήματός σας εάν παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα.

Τι είναι το σύνδρομο κίτρινων νυχιών και πώς συνδέεται με τον καρκίνο

Πιο συγκεκριμένα όμως προειδοποίησε τους ακολούθους του να προσέχουν το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών ως πιθανό σημάδι καρκίνου.

«Το σύνδρομο κίτρινων νυχιών είναι όταν τα νύχια κιτρινίζουν, παχαίνουν και δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, υγρών στους πνεύμονες, βρογχίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας… Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα νύχια μπορεί να επηρεαστούν από τη χημειοθεραπεία», τόνισε ο ειδικός.

Η κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ περιγράφει το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών ως μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα νύχια, τους πνεύμονες και τα άκρα. «Τα άτομα με σύνδρομο κίτρινων νυχιών έχουν κίτρινα, κυρτά νύχια που μπορεί να πυκνώσουν ή να πέσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από αναπνευστικά συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, καθώς και πρησμένα κάτω πόδια ή αστραγάλους, γνωστά ως οίδημα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών. Ωστόσο, σχετίζεται με κακή κυκλοφορία, προβλήματα με τη λεμφική παροχέτευση ή συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονές σας.

Άλλες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να σχετίζεται το σύνδρομο κίτρινων νυχιών

Η κλινική προσθέτει ότι το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 50 ετών. Εμφανίζεται σπάνια σε παιδιά. Η κλινική παραθέτει μία λίστα με καταστάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών, όπως:

Το NHS προτρέπει όποιον παρατηρήσει αλλαγή στο σχήμα ή το χρώμα των νυχιών ή ότι τα νύχια του έχουν πέσει -χωρίς γνωστό λόγο- να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το δέρμα γύρω από τα νύχια σας έχει γίνει κόκκινο, πρησμένο, ζεστό και πονά, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή νυχιού που έχει μπει μέσα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version