Τερηδόνα και ουλίτιδα: Καταπολεμήστε τα με αυτήν την απλή αλλαγή!

τερηδόνα ουλίτιδα

Αυτή η απλή αλλαγή στον τρόπο που αναπνέετε θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια ώθηση στην υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα.

Η στοματική αναπνοή μπορεί να μειώσει την ποσότητα σάλιου που παράγετε, καθιστώντας το στόμα σας πιο ξηρό και αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

Όλοι αναπνέουμε πολλές φορές «λάθος» ισχυρίζεται ο Δρ Michael Mosley, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η αναπνοή με διαφορετικό τρόπο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Στο podcast του, Just One Thing, ο καθηγητής Jon Lundberg από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία συζήτησε για την αναπνοή, αναφέροντας ότι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπνέουμε μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

Γενικά πολλοί άνθρωποι εισπνέουν και εκπνέουν από το στόμα τους και άλλοι από τη μύτη τους. Αλλά ο Mosley πιστεύει ότι η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να προστατέψει την υγεία των ούλων, σε σύγκριση με την αναπνοή από το στόμα.

Η αναπνοή από τη μύτη σας διατηρεί το στόμα σας πιο υγιές. Η χρόνια αναπνοή από το στόμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα του σάλιου που παράγετε, καθιστώντας το στόμα σας πιο ξηρό και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδα. Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί επίσης να προσφέρει ενέργεια και πνευματική διαύγεια στον εγκέφαλός σας .

Σε μια πρόσφατη μελέτη, 22 εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης ενώ έκαναν τομογραφία εγκεφάλου. Όταν ανέπνεαν από τη μύτη τους, είχαν καλύτερη απόδοση και οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλός τους λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά από ό,τι όταν ανέπνεαν από το στόμα.

Ο Δρ Lundberg πρόσθεσε: «Το μονοξείδιο του αζώτου [NO] παράγεται στο σώμα μας και με κύρια λειτουργία τη ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Έτσι, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία διευκολύνοντας τη ροή του αίματος και επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Το οξείδιο του αζώτου είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση βακτηρίων και ιών».

Και συνέχισε: «Πρώτον, έχουμε τοπική παραγωγή ΝΟ στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους. Άρα τοπικά, έχουμε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ΝΟ εκεί, τα οποία βοηθούν στην αποστείρωση των ιγμορείων. Αν διαβάσετε ένα εγχειρίδιο ιατρικής θα διαπιστώσετε ότι οι ιγμόρειοι κόλποι (ιγμόρεια άντρα) δεν έχουν βακτήρια εκεί κανονικά, ενώ η μύτη είναι γεμάτη με βακτήρια ακόμη και σε υγιή άτομα.

Το δεύτερο πράγμα που πιστεύουμε ότι συμβαίνει, το οποίο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι όταν το ΝΟ χτυπά τα αγγεία στον πνεύμονα, τα διαστέλλει έτσι ώστε να αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου. Έτσι, καταλαμβάνουμε λίγο περισσότερο οξυγόνο όταν υπάρχει μονοξείδιο του αζώτου. Το ΝΟ δηλαδή επιτίθεται στα βακτήρια καθώς διαστέλλει τα αγγεία στο ανώτερο αναπνευστικό, έτσι ώστε η ροή του αίματος να μετατοπίζεται εκεί.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μικρότερη ροή αίματος στο ανώτερο αναπνευστικό, επειδή η βαρύτητα οδηγεί το αίμα προς τα κάτω. Έτσι, υπάρχει κακή ροή αίματος με κακή διάχυση κάτι που κάνει το ανώτερο αναπνευστικό πιο επιρρεπές σε μολύνσεις».

Όλο Υγεία

Scroll to Top