Site icon Όλο Υγεία

Τι ώρα πρέπει να ξυπνάτε το πρωί για να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με επιστήμονες

πρωινό ξύπνημα - ώρα

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση; Σύμφωνα με επιστήμονες, η ώρα που ξυπνάμε παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία και υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο που συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Αϋπνία: Οι 3 αριθμοί που θα σας βοηθήσουν να ξανακοιμηθείτε, εάν ξυπνάτε στις 3 το ξημέρωμα

Υπάρχει η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσετε;

Ο ύπνος αποτελεί βιολογική αναγκαιότητα και είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία όσο η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) επισημαίνει ότι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου και οι αδιάγνωστες διαταραχές ύπνου συνδέονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, καθώς και με μειωμένη ευεξία.

Πρόσφατες μελέτες στη χρονοβιολογία υποδεικνύουν ότι η ώρα που ξυπνάμε είναι κρίσιμη για την ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Στην πραγματικότητα, ο συγχρονισμός του πρωινού ξυπνήματος με το φυσικό ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και να ενισχύσει την ευτυχία.

Αλλά ποια είναι η ιδανική ώρα αφύπνισης για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη;

Κοιμάστε στο πλάι; Το κατάλληλο μαξιλάρι για αυτήν τη στάση στον ύπνο, σύμφωνα με ειδικό

Η επιστήμη του πρωινού ξυπνήματος

Η σύνδεση μεταξύ της ώρας αφύπνισης και της ευτυχίας είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sciencedirect αποκαλύπτει ότι το πρωινό ξύπνημα, ιδανικά γύρω στην ανατολή του ήλιου, μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου και να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτή η ευθυγράμμιση με τον φυσικό κύκλο φωτός μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως η πιθανή αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Με λίγα λόγια, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι το κλειδί για μια μακρύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή.

Απώλεια βάρους: Πώς θα χάσετε 500 θερμίδες στον ύπνο σας – Τι αναφέρει ειδικός

Η Ιαπωνική προσέγγιση: Είναι το μοντέλο της ευτυχίας;

Η Ιαπωνία αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα όσον αφορά τις επιδράσεις της ώρας αφύπνισης στην ευτυχία και τη μακροζωία. Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι ξυπνούν ανάλογα με την εποχή: γύρω στις 7 π.μ. τον χειμώνα και μεταξύ 5 και 6 π.μ. το καλοκαίρι.

Για την Ελλάδα οι ώρες αυτές είναι μεταξύ 7:308:00 π.μ. τον χειμώνα και 6 με 6:30 π.μ. το καλοκαίρι.

Αυτός ο συγχρονισμός με το φως της ημέρας υποστηρίζει την ορμονική και συναισθηματική ισορροπία του σώματος, κάτι που είναι καθοριστικό για τη διατήρηση της ευεξίας.

Εκτός από το πρωινό ξύπνημα, πολλοί Ιάπωνες ξεκινούν τη μέρα τους με ήρεμες δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το διάβασμα ή η καλλιγραφία.

Αυτό το γαλήνιο ξεκίνημα βοηθά στην αποφυγή του στρες που παρατηρείται συχνά στις δυτικές κουλτούρες, όπου το καθυστερημένο ξύπνημα οδηγεί σε βιαστικά πρωινά.

Ποια κοινά φάρμακα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής έως 6 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα

Η κρίση ύπνου στην Ιαπωνία: Πώς αντιμετωπίζεται

Η Ιαπωνία, ωστόσο, πλέον αντιμετωπίζει κρίση ύπνου, καθώς πολλοί δεν κοιμούνται επαρκώς.

Σύμφωνα με αναφορά του 2023 από το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, ο προτεινόμενος ελάχιστος χρόνος ύπνου για ενήλικες είναι τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας κοιμάται μόλις 7 ώρες και 22 λεπτά, μία ολόκληρη ώρα λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε ανά ηλικία;

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εκδώσει νέες οδηγίες με στόχο την προώθηση καλύτερων συνηθειών ύπνου σε όλες τις ηλικίες, ενθαρρύνοντάς σας από τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά, να προσαρμόσετε το ωράριο του ύπνου σας.

Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών να κοιμούνται 10-13 ώρες, ενώ οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα πρέπει να στοχεύουν σε 8-10 ώρες.

Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη, συμβουλεύονται να παραμένουν στο κρεβάτι για όχι περισσότερες από 8 ώρες, ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους του υπερβολικού ύπνου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ο οδηγός τονίζει επίσης τη σημασία του να αισθάνεστε ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε και σας προτείνει να εκτίθεστε στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να ρυθμίζετε το βιολογικό σας ρολόι.

Ύπνος: Από τι κινδυνεύετε όταν δεν κοιμάστε βαθιά

Πώς να βελτιώσετε τη ρουτίνα του ύπνου σας

Η προσαρμογή της ρουτίνας ύπνου σας ώστε να επωφεληθείτε από αυτά τα ευρήματα ίσως απαιτεί χρόνο. Οι ειδικοί σας συνιστούν να κάνετε σταδιακές αλλαγές, όπως να πηγαίνετε για ύπνο 10-15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι απαραίτητη για τον ύπνο.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα ή ο διαλογισμός πριν κοιμηθείτε, μπορεί να προετοιμάσει το σώμα σας για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Το στρώμα μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο του παιδιού σας – Πώς να το προστατεύσετε από τα επικίνδυνα χημικά

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και συγχρονίζοντας το πρόγραμμα ύπνου σας με το φυσικό φως, ενδέχεται να ξεκλειδώσετε όλα τα οφέλη μιας υγιούς, ισορροπημένης ρουτίνας ύπνου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version