Πότε η βλέννα στον λαιμό πρέπει να σας ανησυχήσει; Συμβουλές αυτοφροντίδας από τους ειδικούς

βλέννα στον λαιμό

Η βλέννα στον λαιμό είναι φυσιολογική. Ωστόσο, η υπερπαραγωγή βλέννας μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο βήχα και ερεθισμό του λαιμού.

Τα καλικοειδή κύτταρα στις μεμβράνες των κόλπων, του λαιμού και των πνευμόνων παράγουν βλέννα, η οποία περιέχει νερό, βλεννίνη και αντιμικροβιακά μόρια και βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων, στην προστασία των ιστών και στη μείωση της μόλυνσης. Συνήθως, οι αδένες στο λαιμό και τη μύτη παράγουν 1-2 λίτρα βλέννας ημερησίως.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η βλέννα στον λαιμό μπορεί να είναι υπερβολική. Η υπερπαραγωγή βλέννας μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βήχα, ερεθισμό και πιθανώς να παρεμποδίσει την αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι προκαλεί την υπερβολική βλέννα στον λαιμό

Η βλέννα στον λαιμό, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες παράγεται τακτικά και φυσικά. Ωστόσο, ορισμένες συνθήκες και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα στον λαιμό.

Όταν κάτι ερεθίζει τις μεμβράνες στα ιγμόρεια ή στο λαιμό, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή βλέννας. Μια λοίμωξη μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τους υποβλεννογόνιους αδένες να παράγουν περισσότερη βλέννα, οδηγώντας σε συσσώρευση στον λαιμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορούν επίσης να παράγουν υπερβολική βλέννα στον λαιμό. Η βλέννα προέρχεται από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μην αποβάλλει αποτελεσματικά τη βλέννα μέσω του βήχα, γεγονός που της επιτρέπει να λιμνάζει στο πίσω μέρος του λαιμού.

Πολλές παθήσεις και παράγοντες υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό ή μόλυνση και να αυξήσουν την βλέννα στον λαιμό, όπως:

 • αλλεργίες και ερεθιστικές ουσίες που οδηγούν σε φλεγμονή και αυξημένη βλέννα
 • λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα
 • κρύος αέρας, που μπορεί να ερεθίσει το λαιμό, προκαλώντας υπερπαραγωγή βλέννας
 • πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα προκαλούν φλέγματα των πνευμόνων, τα οποία λιμνάζουν στο λαιμό
 • παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να οδηγήσει σε αυξημένη βλέννα
 • νευρομυϊκές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το αντανακλαστικό του βήχα ενός ατόμου προκαλώντας τη συσσώρευση βλέννας

Φάρμακα για τη διαχείριση της υπερβολικής βλέννας στον λαιμό

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση της υπερπαραγωγής βλέννας στον λαιμό. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων ανάλογα με την αιτία της υπερβολικής παραγωγής βλέννας.

Οι φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αποχρεμπτικά: Οι επιλογές χωρίς ιατρική συνταγή βοηθούν στη χαλάρωση της βλέννας, ώστε κάποιος να μπορεί να την αποβάλει ευκολότερα μέσω του βήχα.
 • Αποσυμφορητικά: Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην αποξήρανση της περίσσειας βλέννας. Ωστόσο, λόγω της ξήρανσης, μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη την αποβολή της βλέννας μέσω του βήχα.
 • Βλεννολυτικά: Αυτά τα φάρμακα αραιώνουν τη βλέννα, καθιστώντας πιο εύκολη την απόρριψή της από τον λαιμό. Διατίθενται τόσο μη συνταγογραφούμενα όσο και συνταγογραφούμενα βλεννολυτικά, όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, η δορνάση A και ο υπέρτονος φυσιολογικός ορός.

Συμβουλές αυτοφροντίδας για τη διαχείριση της περίσσειας βλέννας στον λαιμό

Αρκετές συμβουλές αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της περίσσειας βλέννας στο λαιμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας συνδυασμός στρατηγικών μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Συμβουλές αυτοφροντίδας για να βοηθήσετε με την υπερβολική βλέννα στον λαιμό περιλαμβάνουν:

 • Διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας: Η σωστή διαχείριση των αλλεργιών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, όπως την παραγωγή βλέννας. Αποφύγετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα, πάρτε αντιισταμινικά και χρησιμοποιήστε ρινικό σπρέι στεροειδών.
 • Πίνετε άφθονο νερό: Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική πυκνότητα της βλέννας στο λαιμό. Η παχύρρευστη βλέννα αποβάλλεται πιο δύσκολα.
 • Ξεπλύνετε τα ιγμόρεια με ένα δοχείο ρινικού καθαρισμού: Η βλέννα μπορεί να στάζει από τα ιγμόρεια και να λιμνάζει στο λαιμό. Το ξέπλυμα των ιγμορείων με ένα δοχείο ρινικού καθαρισμού (δοχείο neti) μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή της περίσσειας βλέννας. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει τα αλλεργιογόνα που οδηγούν σε υπερπαραγωγή βλέννας. Ο FDA συνιστά το ξέπλυμα των κόλπων μόνο με αποστειρωμένο, απεσταγμένο ή προηγουμένως βρασμένο νερό για την αποφυγή μόλυνσης.
 • Δοκιμάστε το μέλι: Το μέλι μπορεί να μην επηρεάζει την ποσότητα της βλέννας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού και στη μείωση του βήχα που σχετίζεται με τα φλέγματα. Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν αποτελεσματικό στην καταστολή του βήχα και στη μείωση της ανάγκης για αντιβιοτικά σε άτομα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
 • Εξετάστε τη χρήση μιας συσκευής ταλάντωσης PEP: Αυτό περιλαμβάνει την εμφύσηση σε μια μικρή συσκευή που παρέχει κραδασμούς και εκπνευστική πίεση στο λαιμό και τους πνεύμονες. Δεν βοηθά στη μείωση της παραγωγής βλέννας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας για την αποβολή της από το λαιμό μέσω του βήχα.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top