Υπερθυρεοειδισμός: Το ανεπαίσθητο και άγνωστο σημάδι ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής – γνωστός και ως υπερθυρεοειδισμός – είναι μια πάθηση που επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες, με δέκα φορές περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται στις γυναίκες από ο,τι στους άνδρες.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά από την τραχεία σας και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορισμένων ορμονών που ρυθμίζουν την θερμοκρασία σας και τον καρδιακό σας παλμό και βοηθούν στη σωστή μετατροπή της τροφής σας σε ενέργεια. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής σημαίνει ότι παράγονται πάρα πολλές από αυτές τις ορμόνες και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Υπάρχει ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού που θα μπορούσε πολύ εύκολα να αγνοηθεί, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της πάθησης: αίσθημα νευρικότητας, άγχους ή ευερεθιστότητας.

Σύμφωνα με το NHS, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα επειδή «τα υπερβολικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν στη συνέχεια να επιταχύνουν τον μεταβολισμό του σώματος» προκαλώντας συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα και άγχος ή υπερβολική νευρικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας στη δουλειά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ανταποκρίνεστε στο άγχος με πιο ακραίο τρόπο, με νευρικότητα και με το να γίνεστε πιο ευερέθιστοι. Αν και όλοι πιθανότατα θα βιώσουμε αυτά τα συναισθήματα μερικές φορές, αν παρατηρήσετε ότι τα βιώνετε τακτικά ή σε περιβάλλοντα που κανονικά δεν θα σας προκαλούσαν αυτό το είδος αντίδρασης, ίσως είναι καλή ιδέα να κλείσετε μια επίσκεψη στον ιατρό σας.

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής είναι μια αρκετά κοινή ορμονική πάθηση και προκαλείται συχνότερα από τη νόσο Graves – μια αυτοάνοση νόσο που εμποδίζει τον θυρεοειδή σας να λειτουργεί σωστά. Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια από τα συμπτώματα υπερδραστήριου θυρεοειδούς, το NHS συνιστά να τα σημειώσετε για να τα έχετε μαζί σας στο ραντεβού σας και ο γιατρός σας θα κάνει μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν αυτό είναι το πρόβλημα.

Άλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα κόπωσης πολύ συχνά,
  • μυϊκή αδυναμία
  • ανάγκη να ουρήσετε περισσότερο από ό,τι συνήθως
  • δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και αισθάνεστε συνεχώς δίψα.
  • Μπορεί επίσης να αισθανθείτε φαγούρα
  • ευαισθησία στη ζέστη
  • διάρροια
  • εναλλαγές της διάθεσης
  • απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ και υπερκινητικότητα – όπου μπορεί να δυσκολεύεστε να είστε ακίνητοι «και να έχετε πολλή νευρική ενέργεια».
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top