Site icon Όλο Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Εάν τα δάκτυλά σας φαίνονται έτσι, μπορεί να έχετε υψηλή πίεση

πρησμένα δάχτυλα, αρτηριακή πίεση

Περίπου 60 με 80 φορές το λεπτό, η καρδιά σας αντλεί αίμα μέσω των αρτηριών σας για να φτάσει σε όλα τα μέρη του σώματος. Η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι η αρτηριακή πίεση.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120 συστολική και 80 διαστολική, ή 120/80 mmHg. Οποιαδήποτε ένδειξη μεγαλύτερη από αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στις αρτηρίες σας, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ελαστικές με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη κυκλοφορία αίματος στο σώμα, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική νόσο.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται σχεδόν στο μισό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν γνωρίζουν καν την κατάστασή τους επειδή συχνά δεν έχει συμπτώματα.

Ωστόσο, όσοι έχουν αρτηριακή πίεση 180/120 mmHg μπορεί να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, θολή όραση, σύγχυση ή βουητό στα αυτιά (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ένα άλλο σημάδι της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι τα πρησμένα δάχτυλα και πόδια.

Τα δάχτυλά σας μπορεί να πρηστούν εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καρδιά σας χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσω του σώματος και μερικές φορές το αίμα δυσκολεύεται να επιστρέψει από τα άκρα πίσω στην καρδιά. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα δάχτυλά σας να είναι πρησμένα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται συχνά από υψηλές ποσότητες νατρίου στη διατροφή, με αποτέλεσμα την κατακράτηση περισσότερου νερού. Αυτή η περίσσεια υγρού μπορεί να κάνει τα δάχτυλά σας να πρήζονται. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.

Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο. Τα νεφρά σας έχουν τη δουλειά να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα και να διατηρούν τα υγρά σε ισορροπία. Εάν τα νεφρά δεν έχουν επαρκή παροχή αίματος, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα ή συσσώρευση υγρού στους ιστούς. Το πρήξιμο από το οίδημα είναι συνήθως στα πόδια, αλλά μπορεί να το νιώσετε και στα χέρια σας. Ακόμη και τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρήξιμο των δακτύλων και των χεριών σας.

Τί να κάνετε για να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Η χρήση αλκοόλ και καπνού, η παχυσαρκία, η γήρανση, το οικογενειακό ιστορικό και η έλλειψη άσκησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καλό είναι ένας ιατρός να ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο, αλλά το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας των ΗΠΑ προτείνει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση κάθε τρία έως πέντε χρόνια εάν είστε κάτω των 40 ετών και δεν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για υπέρταση. Τα άτομα 40 ετών και άνω θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη ή υψηλή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του νατρίου στη διατροφή ή την υιοθέτηση του διατροφικού προγράμματος DASH.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν το φάρμακο πιο αποτελεσματικό.

Παραπομπές

  1. The Facts About High Blood Pressure
  2. Hypertension
  3. Get Your Blood Pressure Checked
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version