Διακοπές: Πώς μπορεί να είναι ένα πραγματικά ξεκούραστο διάλειμμα – 7 tips για να το πετύχετε

διακοπές

Οι διακοπές με τη μορφή της ξεκούρασης σύμφωνα με τη βιβλιογραφία εμφανίζονται στην προχριστιανική περίοδο, με τους Ρωμαίους της ανώτερης τάξης να μετακινούνται σε προορισμούς εκτός της μόνιμης κατοικίας τους με σκοπό αποκλειστικά την ξεκούραση.

Τα οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία είναι σημαντικά καθώς η ξεκούραση που προσφέρει το διάστημα διακοπής από την εργασία ενισχύει τη φυσική κατάσταση και επιδρά θετικά στις σωματικές λειτουργίες – στον ύπνο, στο καρδιακό σύστημα κ.ο.κ.

Εκτός όμως από τα σωματικά οφέλη, σημαντικά είναι και τα οφέλη στην ψυχική υγεία του ατόμου, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών έχει τη δυνατότητα να διακόψει τον κύκλο του στρες που βιώνει με τις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας και το κυνήγι της επιβίωσης.

Οι ψυχολογικές «αποσκευές» του τρόπου που σκεπτόμαστε και λειτουργούμε μάς ακολουθούν και στις διακοπές μας· παρ’ όλα αυτά, ο εμπλουτισμός με νέες εμπειρίες και η υποκειμενική αντίληψη του τι κάνει το κάθε άτομο ευτυχισμένο, το ξεκουράζει και το βγάζει από τον κύκλο του στρες είναι το τελικό ζητούμενο και όχι η υιοθέτηση κοινωνικών στερεοτύπων ευτυχίας.

Μερικά tips για πραγματικά ξεκούραστες διακοπές

  1. Κάντε μερικά σύντομα ταξίδια αντί για ένα μακρινό
  2. Θέστε σε σίγαση τις εφαρμογές
  3. Κάντε ένα χαλαρό σχέδιο ταξιδιού
  4. Αφήστε για λίγο κάτω την κάμερα/φωτογραφική μηχανή
  5. Μειώστε το ταξίδι σας κατά μία ημέρα
  6. Πηγαίνετε για πεζοπορία ή κολύμπι
  7. Σκεφτείτε με ποιον θα ταξιδέψετε μαζί

1. Κάντε μερικά σύντομα ταξίδια αντί για ένα μακρινό

Η θετική επίδραση του ταξιδιού εξασθενεί περίπου έναν μήνα μετά την επιστροφή, οπότε σύντομες αποδράσεις αυξάνουν την ευεξία και την ψυχική ανθεκτικότητα.

2. Θέστε σε σίγαση τις εφαρμογές

Το ειδυλλιακό σκηνικό των διακοπών μπορεί να το χαλάσουν ενοχλητικά email ή τηλεφωνήματα από τη δουλειά, με αποτέλεσμα να επιστρέψετε στο σπίτι νιώθοντας πιο αγχωμένοι από πριν. Μια μελέτη του 2016 συνέδεσε το να ξοδεύει κανείς λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνο με αύξηση της απόλαυσης των διακοπών.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι είναι δύσκολο να αποσυνδεθείτε εντελώς – γιατί και αυτό σε ορισμένους απλώς αυξάνει το άγχος· οπότε, ανάλογα με την προσωπικότητά σας, θέστε τους αντίστοιχους περιορισμούς.

3. Κάντε ένα χαλαρό σχέδιο ταξιδιού

Σχεδιάστε ένα χαλαρό πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες της «μισής ημέρας», ώστε η απόδρασή σας να είναι πραγματικά χαλαρή, κι όχι να ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα, προκειμένου να τα δείτε «όλα».

4. Αφήστε για λίγο κάτω την κάμερα/φωτογραφική μηχανή

Γειωθείτε με τον τόπο και το περιβάλλον όπου βρίσκεστε και μην υπακούσετε στην παρόρμηση να βιώνετε το ταξίδι σας μέσω social.

5. Μειώστε το ταξίδι σας κατά μία ημέρα

Εάν κάνετε πιο μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μειώσετε το ταξίδι κατά μία ημέρα, ώστε να έχετε μια ολόκληρη ημέρα ξεκούρασης και μετάβασης από τις διακοπές στην επιστροφή στη δουλειά.

6. Πηγαίνετε για πεζοπορία ή κολύμπι

Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι άνθρωποι που ασκούνται έστω και λίγο κατά τη διάρκεια των διακοπών, ανεξάρτητα από το τι κάνουν στο σπίτι, έχουν βελτίωση του ύπνου και αύξηση της ευεξίας.

7. Σκεφτείτε με ποιον θα ταξιδέψετε μαζί

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση της απόλαυσης του ταξιδιού με ποιον ταξιδεύουμε μαζί, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ταξιδιού. Άλλος θέλει να σηκωθεί νωρίς και να κάνει πεζοπορία και άλλος θέλει να κοιμάται στην παραλία, οπότε ας διευκρινιστεί αυτό το κομμάτι ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Τα θετικά συναισθήματα συμβάλλουν στην ψυχική ανθεκτικότητα του ατόμου, λειτουργούν ως «βενζίνη» για να μπορέσουμε να διασχίσουμε τον δρόμο της ζωής, να ανεβούμε ανηφόρες και να κατεβούμε κατηφόρες, και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Χρειαζόμαστε ένα «αντίδοτο», ένα γεμάτο «ρεζερβουάρ» από αγάπη, χαρά, ενδιαφέρον, ικανοποίηση, προκειμένου οι διακοπές να είναι ουσιαστικά μια παύση, μια άνω τελεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top