Ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια – Η ιδανική στιγμή για δεύτερο μωρό

διαφορά ηλικίας

Σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα δεύτερο μωρό και φοβάστε να κάνετε το επόμενο βήμα μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού; Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει η «ιδανική» διαφορά ηλικίας χάσμα μεταξύ των αδελφών.

Η απόκτηση ενός μωρού φέρνει σίγουρα ευτυχία αλλά έχει και κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν οι άγρυπνες νύχτες, οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό και οι προκλήσεις του θηλασμού για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα εμπόδια. Και όταν το μικρό σας μεγαλώνει, η καθημερινότητα γίνεται δυσκολότερη.

Μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο που έχουν οι ηλικιακές διαφορές μεταξύ των αδελφών στα παιδιά και ένα στενό παράθυρο αποδείχθηκε ότι είναι ευεργετικό για τους γονείς και τα παιδιά.

Πότε να κάνετε δεύτερο μωρό

Οι ειδικοί λένε ότι η τέλεια στιγμή δεν υπάρχει για να αποκτήσετε ένα δεύτερο μωρό, αλλά η επιστήμη έχει δείξει τα οφέλη ενός συγκεκριμένου ηλικιακού χάσματος.

Αλλά το να ξέρετε πότε θα είστε έτοιμοι να αποκτήσετε άλλο ένα παιδί δεν είναι απλό. Εκτός από το πώς θα αλλάξει η οικογενειακή σας ζωή, μπορεί επίσης να αναρωτιέστε πώς η απόκτηση ενός αδελφού θα διαμορφώσει το μικρό που ήδη έχετε.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα αδέλφια έχουν αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή, με έρευνες να διαπιστώνουν ότι τα παιδιά που τσακώνονται με τα αδέλφια τους τα πάνε καλύτερα στη ζωή τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η ύπαρξη αδελφών μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός εφήβου. Και ξέρατε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός είναι πιθανό να κερδίζει περισσότερα;

Έρευνες για το καλύτερο ηλικιακό χάσμα των παιδιών

Όλα αυτά αφήνουν ορισμένους γονείς να αναρωτιούνται αν υπάρχει το τέλειο ηλικιακό χάσμα μεταξύ των παιδιών. Και ενώ κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και δεν υπάρχει πραγματικά «τέλεια» στιγμή για να αποκτήσετε ένα νέο μωρό, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες ηλικιακές διαφορές έχουν περισσότερα οφέλη από άλλες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Human Resources διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά που απέχουν περισσότερο από δύο χρόνια από τα μικρότερα αδέρφια τους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ μαθηματικών και ανάγνωσης.

Στο μεταξύ, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Early Child Development Care έδειξε ότι μια διαφορά ηλικίας μικρότερη των 21 μηνών έχει ως αποτέλεσμα το μικρότερο αδελφάκι να σημειώνει χαμηλότερη βαθμολογία στο λεξιλόγιο, την ανάγνωση και τα μαθηματικά.

Μιλώντας στο iNews, η παιδοψυχολόγος Dr Michele McDowell ανέφερε ότι «όταν οι γονείς έχουν τα παιδιά κοντά μεταξύ τους έχουν λιγότερο χρόνο για να συζητήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να διαβάσουν με κάθε παιδί, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά αποτελέσματα».

Κίνδυνος προεκλαμψίας

Αλλά, από την άλλη πλευρά, ένα ηλικιακό χάσμα άνω των πέντε ετών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας (μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όταν το ηλικιακό χάσμα ήταν μικρότερο των δύο ετών μεταξύ των κυήσεων, οι μητέρες διέτρεχαν κίνδυνο δυστοκίας του τοκετού (καθυστερημένος ή αργός τοκετός).

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας για τα παιδιά σας

Μια πιο πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση αυτή την έρευνα, ο βέλτιστος χρόνος μεταξύ των κυήσεων για τον γονέα που τεκνοποιεί φαίνεται να είναι 18 έως 23 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα έχουν διαφορά ηλικίας 27 έως 32 μηνών.

Όμως, ενώ η έρευνα δείχνει ότι το «ιδανικό» ηλικιακό χάσμα μεταξύ των αδελφών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς είναι περίπου δυόμισι χρόνια, να θυμάστε ότι κάθε οικογένεια και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

Η απόφαση για το αν είστε έτοιμοι για ένα ακόμη μωρό περιλαμβάνει την εξέταση πολλών άλλων παραγόντων – από την οικονομική σας κατάσταση μέχρι τη σχέση σας με τον σύντροφό σας και τη συνολική ευημερία της οικογένειάς σας. Και αν ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας θα επηρεαστούν αρνητικά όσον αφορά τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, να θυμάστε ότι υπάρχουν τόσοι άλλοι δείκτες επιτυχίας στη ζωή – από την ευτυχία και την ικανοποίηση από τη ζωή μέχρι την ψυχική υγεία.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top