Διαζύγιο: Πώς να το ανακοινώσετε στα παιδιά

διαζύγιο και παιδιά

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει και έχει παιδιά δεν σταματά ποτέ να είναι οικογένεια. Δείτε πως θα μιλήσετε σε αυτά για το διαζύγιο και πώς θα τα βοηθήσετε να το αντιμετωπίσουν.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πείτε στα παιδιά σας ότι χωρίζετε και παίρνετε διαζύγιο; Ως γονείς συζητήστε το πότε θα το πείτε στα παιδιά καθώς και τι σκοπεύετε να τους πείτε. Σκεφτείτε να συζητήσετε μαζί τους, παρουσιάζοντας μια κοινή γραμμή—καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει και εσάς και τα παιδιά. Έρευνες δείχνουν ότι το διαζύγιο έχει επιπτώσεις στα παιδιά. Περίπου το 50% όλων των πρώτων γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά να επηρεάζονται ετησίως. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να συνομιλήσετε με το σύντροφο σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε τι σκοπεύετε να μοιραστείτε με τα παιδιά. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Μιλήστε και οι δυο γονείς στα παιδιά, σύμφωνα με την ηλικία τους

Όσο άσχημη κι αν είναι η μεταξύ σας σχέση ο ρόλος σας ως γονιός δε θα πάψει να υπάρχει, αυτό που παύει να υπάρχει είναι ο ρόλος ως ζευγάρι. Αφήστε κατά μέρος το θυμό, την οργή και άλλα αρνητικά συναισθήματα που έχετε μεταξύ σας και επικεντρωθείτε στο παιδί μιλώντας του και οι δυο μαζί και ακολουθώντας μία κοινή γραμμή στο τι θα πείτε. Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον μπροστά στο παιδί, μιλήστε του σύμφωνα με την ηλικία του, πείτε του ότι αποφασίσατε να μείνετε σε διαφορετικά σπίτια γιατί δεν έχετε πια κοινά όνειρα ή στόχους και θέλετε διαφορετικά πράγματα ή ότι δεν είστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι μαζί. Στις ερωτήσεις του απαντήστε με ειλικρίνεια και τονίζετέ του συνεχώς πως η αγάπη που νιώθετε για εκείνο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

 

Φανείτε ψύχραιμοι

Αν το παιδί αντιδράσει υπερβολικά όταν του το πείτε και βάλει τα κλάματα προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι, ώστε να δείξετε σταθερότητα και ότι είστε συνειδητοποιημένοι για αυτό που κάνετε.

Τονίστε τις θετικές πλευρές αυτής της απόφασης

Ο χωρισμός μπορεί να φέρει πραγματική ηρεμία στο σπίτι, εάν είχαν προηγηθεί αλλεπάλλοι καυγάδες μεταξύ σας. Εξηγήστε του ότι δεν θα υπάρχουν διαφωνίες και καυγάδες, ότι π.χ. θα έχει δύο δωμάτια δικά του σε διαφορετικά σπίτια, ότι θα είναι πολύ καλύτερα για την οικογένεια να υπάρχει μία ήρεμη καθημερινότητα.

Ξεκαθαρίστε στα παιδιά ότι δεν ευθύνονται για την απόφασή σας

Μερικά παιδιά, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, νομίζουν ότι αυτά ευθύνονται για το χωρισμό και έχουν πολλές ενοχές. Πιστεύουν ότι για να συνέβη κάτι τόσο κακό έκαναν εκείνα κάτι κακό. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους μεγάλους.

Καθησυχάστε τα

Ο γονέας που αποχωρεί θα πρέπει να διαβεβαιώσει το παιδί ότι δεν θα λείψει από τη ζωή του και ότι θα το αγαπάει, όπου κι αν βρίσκεται. Γενικά χρειάζεται να καθησυχάζετε το παιδί λέγοντάς του πως το αγαπάτε πολύ, και οι δύο.

Μην τους λέτε ψέματα, δώστε τους τις εξηγήσεις που μπορούν να καταλάβουν

Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν κάποια πράγματα λόγω της ηλικίας τους, αλλά έχουν ένστικτο και καταλαβαίνουν πότε τους λέτε ψέματα. Μην του πείτε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα», γιατί θα αλλάξει, βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια δείχνοντάς του πως νοιάζεστε πολύ για αυτό.

Βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν το χωρισμό και το διαζύγιο 

Δημιουργήστε μία καθημερινότητα με κανόνες και όρια, ώστε το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια μέσα σε αυτή. Ακολουθήστε και οι δύο τους ίδιους κανόνες και μην του κάνετε τα χατίρια για να φανείτε «καλύτερος» γονιός. Οι διαφορετικοί κανόνες δημιουργούν σύγχυση στα παιδιά και συγκρούσεις μεταξύ σας. Μην του κρύψετε τις αλλαγές που θα γίνουν μετά την απόφαση του χωρισμού. Προετοιμάστε το μερικές μέρες πριν τη μετακόμιση του ενός γονιού και πείτε του ότι θα κοιμάται μερικές μέρες στο σπίτι του άλλου γονιού. Αποφύγετε αν αυτό είναι δυνατό να αλλάξετε γειτονιά ή σχολείο. Ενθαρρύνετέ το να έχει επαφές με τον άλλο γονιό, μη μιλάτε με άσχημα λόγια στο παιδί για τον άλλο γονιό.

Είναι πολύ σημαντικό να: Επισκεφτείτε κάποιον ειδικό και συζητήστε για τις ψυχολογικές συνέπειες του χωρισμού και πως αυτές αντιμετωπίζονται.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top