Γρίπη: Τα παιδιά που γεννήθηκαν αυτόν τον μήνα του χρόνου έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Παιδιά, γρίπη

Τα παιδιά που γεννήθηκαν συγκεκριμένο μήνα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από γρίπη σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν οποιονδήποτε άλλο μήνα του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τον δέκατο μήνα του έτους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με αυτήν σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν άλλους μήνες.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε στοιχεία ασφαλιστηρίων υγείας για να εντοπίσει περισσότερα από 800.000 παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών που έλαβαν αντιγριπικό εμβόλιο μεταξύ 1 Αυγούστου και 31 Ιανουαρίου το διάστημα από το 2011 έως το 2018. Στη συνέχεια, οι ειδικοί ανέλυσαν τα ποσοστά διαγνωσμένης γρίπης μεταξύ αυτών παιδιά κατά μήνα γέννησης.

Διαπίστωσαν ότι ο Οκτώβριος ήταν ο πιο συνηθισμένος μήνας για τα παιδιά που έπρεπε να εμβολιαστούν και τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο είχαν το χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης γρίπης. Για παράδειγμα, μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν τον Αύγουστο, το μέσο ποσοστό διάγνωσης γρίπης την περίοδο έξαρσης της γρίπης που μελετήθηκαν ήταν 3 % σε σύγκριση με 2,7 % για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και 2,9 % για εκείνα που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο BMJ, υποδηλώνουν ότι ο μήνας γέννησης σχετίζεται τόσο με τον χρόνο του εμβολιασμού κατά της γρίπης όσο και με την πιθανότητα διάγνωσης της γρίπης  και ότι ο Οκτώβριος είναι η καλύτερη περίοδος για τα μικρά παιδιά να κάνουν εμβόλιο γρίπης, σύμφωνα με τρέχουσες συστάσεις.

Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια ακόμη μετά από πρόσθετες αναλύσεις για να αξιολογηθεί εάν η σχέση μεταξύ του μήνα γέννησης και του κινδύνου γρίπης οφειλόταν στην τύχη, παρέχοντας στους συγγραφείς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα συμπεράσματά τους.

Ο καθηγητής Anupam Jena, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία  που επικεντρώνονται στον εμβολιασμό μικρών παιδιών τον Οκτώβριο μπορεί να αποδώσουν την καλύτερη προστασία σε τυπικές εποχές γρίπης. Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με τις τρέχουσες συστάσεις που προωθούν τον εμβολιασμό τον Οκτώβριο».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top