Είσαι ψυχοπαθής; Η απάντηση θα μπορούσε να κρύβεται στα χέρια σου λένε οι ειδικοί – Τι να εξετάσετε

ψυχοπαθής

Ερευνητές στον Καναδά ανέλυσαν το μήκος των δακτύλων εθελοντών με κλινικά διαγνωσμένα ψυχιατρικά προβλήματα για να προσδιορίσουν εάν η ψυχοπάθεια έχει «βιολογικές ρίζες».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων οι δείκτες είναι πιο κοντοί από τους παράμεσους τους είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσμένη ψυχιατρική διαταραχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στην έκδοση Φεβρουαρίου του The Journal of Psychiatric Research.

Η ομάδα ξεκίνησε σημειώνοντας ότι όσοι έχουν χαμηλότερη αναλογία 2D:4D , δηλαδή, πιο κοντό δείκτη και μακρύτερο παράμεσο είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται πιο συχνά με τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «Σκοτεινής Τριάδας» και την επιθετική συμπεριφορά.

Τα χαρακτηριστικά της «Σκοτεινής Τριάδας» είναι «κοινωνικές συμπεριφορές όπως, ο μακιαβελισμός, ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια». Η αναλογία 2D:4D υπολογίζεται διαιρώντας το μήκος του δείκτη ενός δεδομένου χεριού με το μήκος του παράμεσου του ίδιου χεριού.

Στη δημοσίευση σημειώνεται ότι τα άτομα που βαθμολογούνται υψηλά στην κλίμακα «Σκοτεινή Τριάδα» έχουν επίσης «υψηλές βαθμολογίες στη διανοητική σκληρότητα και τις αθλητικές επιδόσεις, αλλά και σε διάφορους τύπους αρνητικών ψυχοκοινωνικών και ψυχολογικών συμπεριφορών, όπως η δυσανεξία στην αβεβαιότητα, η ευαισθησίας στο άγχος, τα σκληρά συναισθήματα και η διαπροσωπική χειραγώγηση».

Για την επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 80 εθελοντές: 44 με ψυχιατρικά προβλήματα και 36 υγιή άτομα χωρίς διαγνωσμένη ψυχική πάθηση. Μια ανάλυση των χεριών τους επιβεβαίωσε ότι «σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές, τα άτομα με κλινικά διαγουμισμένο ψυχιατρικό πρόβλημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο κοντό δείκτη και μακρύτερο δάκτυλο».

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες, τα άτομα με κλινικά διαγνωσμένο ψυχιατρικό πρόβλημα ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο κοντό δείκτη και μακρύτερο δάκτυλο.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι χαμηλότερες «αναλογίες 2D:4D συσχετίστηκαν με υψηλότερα χαρακτηριστικά «Σκοτεινής Τριάδας». Αλλά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Serge Brand, συμβουλεύει τα άτομα με πιο κοντούς δείκτες να μην ανησυχούν, λέγοντας ότι είναι πολύ συνηθισμένο.

Μια χαμηλότερη αναλογία 2D:4D σχετίζεται επίσης με προγεννητικά υψηλότερη τεστοστερόνη και χαμηλότερη έκθεση σε οιστρογόνα κατά το πρώτο τρίμηνο του εμβρυϊκού σταδίου, σύμφωνα με τον Brand.

«Όσο περισσότερο ένας ενήλικας από όσους συμμετείχαν στη μελέτη είχε σημάδια ψυχοπαθολογίας, τόσο περισσότερο φαινόταν ότι αυτός ο ενήλικας έχει εκτεθεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και χαμηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων κατά την προγεννητική περίοδο της ζωής του», δήλωσε ο Brand στο PsyPost.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αναλογία μήκους των δακτύλων ως ένδειξη μιας συγκεκριμένης έκθεσης σε προγεννητικά σεξουαλικά στεροειδή δεν πρέπει να θεωρείται ως η αμετάκλητη μοίρα ενός ατόμου».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top