Ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 2 μυστικά για γάμο διαρκείας!

γάμος διαρκείας

Για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο διαρκείας χρειάζεται δουλειά: τα συναισθήματα εξελίσσονται καθώς η σχέση ωριμάζει και βαθαίνει με το χρόνο και οι ανάγκες αλλάζουν. Ποια είναι τα μυστικά εδώ για να κρατήσει ο γάμος σας; Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, οικογενειακή θεραπεύτρια τα αποκαλύπτει.

Για να πετύχει ένας γάμος και να διαρκέσει χρειάζεται έναν συγκεκριμένο τύπο αγάπης: την συντροφική αγάπη. Αυτή παρέχει δέσμευση και σταθερότητα, κοινές εμπειρίες, αμοιβαίο σεβασμό και βαθιά κατανόηση και οδηγεί σε έναν γάμο διαρκείας.

Πόσα είδη αγάπης υπάρχουν;

Σύμφωνα με την «τριαδική θεωρία» του Sternberg, οι σχέσεις αγάπης αποτελούνται από 3 βασικά συστατικά:

 1. την οικειότητα: συναισθήματα ψυχικής επαφής και καλής επικοινωνίας,
 2. το πάθος: σεξ, ρομαντισμός, σωματική επαφή και
 3. τη δέσμευση: απόφαση ότι αγαπιόμαστε και θα διατηρήσουμε τη σχέση.

Ανάλογα με αυτά υπάρχουν 6 είδη αγάπης: Συμπάθεια, Παράφορος ή επιπόλαιος έρωτας, Κενή σχέση (γάμος συμφέροντος), ρομαντική σχέση, συντροφική αγάπη και ολοκληρωμένη αγάπη.

Τι προσφέρει η συντροφική αγάπη

Η συντροφική αγάπη μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα. Επίσης:

 • Ενισχύει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα. «Η σταθερότητα των σχέσεων είναι μια πηγή συναισθηματικής υποστήριξης που μας βοηθά σε δύσκολες στιγμές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που επιτρέπουν και στους δύο συντρόφους να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής.» λέει η ψυχολόγος.
 • Δίνει διάρκεια στη σχέση. Ενώ η ένταση του έρωτα και του πάθους μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, η συντροφική αγάπη έχει την ικανότητα να βαθαίνει και να εξελίσσεται. «Οι κοινές εμπειρίες δημιουργούν έναν μοναδικό δεσμό και οικειότητα που ενισχύονται όσο περνούν τα χρόνια. Οι ουσιαστικές συζητήσεις, η ενσυναίσθηση και η αληθινή κατανόηση του άλλου γίνονται απαραίτητα στοιχεία για ένα πετυχημένο γάμο.» συμπληρώνει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.
 • Διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη. Με μια σταθερή σχέση, τα άτομα είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν την προσωπική τους βελτίωση και την ανακάλυψη του εαυτού τους, γνωρίζοντας ότι έχουν δίπλα τους έναν σύντροφο που θα τους υποστηρίξει. Αυτό ενθαρρύνει ένα περιβάλλον αμοιβαίας ενθάρρυνσης και αυτοβελτίωσης.

2 μυστικά για γάμο διαρκείας

Για να υπάρξει γάμος με διάρκεια χρειάζεται να μετατραπεί το πάθος σε συντροφική αγάπη και από την έντονη φάση μιας σχέσης να περάσει σε μια βαθύτερη, πιο σταθερή και διαρκή σχέση. Τι πρέπει να κάνετε για έχετε έναν γάμο διαρκείας:

1. Αντιμετωπίστε τον σύντροφό σας σαν να είναι φίλος σας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies υποδηλώνει ότι τα άτομα που θεωρούν τους συντρόφους τους ως τους πιο στενούς τους φίλους βιώνουν ευτυχία τόσο από τον γάμο όσο και από τη συμβίωση. «Το να αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας ως φίλο σημαίνει να τον αποδέχεστε και αυτή η αποδοχή αποτελεί τη βάση της συντροφικότητας.» εξηγεί η ψυχολόγος. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δεσμό φιλίας με τον σύντροφό σας:

 • Φροντίστε να επικοινωνείτε: Ακριβώς όπως θα εκμυστηρευόσασταν σε έναν φίλο τα μυστικά σας, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σας. Ενθαρρύνετε το να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να σας κριτικάρει.
 • Περάστε ποιοτικό χρόνο. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο. Είτε δοκιμάζετε μια νέα συνταγή, είτε πηγαίνετε για πεζοπορία είτε παρακολουθείτε μια τηλεοπτική σειρά. Οι κοινές εμπειρίες δημιουργούν μόνιμες αναμνήσεις και ενισχύουν τον δεσμό σας. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να περνάμε χρόνο με τον σύντροφό μας μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
 • Έχετε χιούμορ. Οι φίλοι συχνά μοιράζονται στιγμές γέλιου και έκπληξης. Η κοινή αίσθηση του χιούμορ σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις θετικά και ενισχύει το δεσμό σας.
 • Υποστηρίξτε τον. Όπως ακριβώς θα επευφημούσατε τις προσπάθειες ενός φίλου σας, έτσι πρέπει να είστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του συντρόφου σας. Γιορτάστε τα επιτεύγματά του, στηρίξτε τον κατά τη διάρκεια κάποιας αποτυχίας του. Η υποστήριξή σας συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

2. Έχετε φίλους

Χρόνια έρευνας έχει εντοπίσει τη σημασία της διατήρησης φιλικών σχέσεων, εκτός από τον δεσμό σας. Για παράδειγμα, μελέτη του 2018 υποδηλώνει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του επιπέδου ικανοποίησης από τη ζωή ενός ατόμου και των φίλων του.

 • Πρώτον, η συχνότητα με την οποία τα άτομα αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους, φαίνεται να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τους.
 • Δεύτερον, η ποιότητα των φίλων, μετρούμενη από το πόσο ικανοποιημένα είναι τα άτομα με τις φιλικές τους σχέσεις, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ικανοποίησης από τη ζωή.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science δείχνει ότι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου φίλων, οικογένειας ή άλλων κοινωνικών συνδέσεων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν μέσα στο γάμο τους. Αυτές οι εξωτερικές συνδέσεις φαίνεται να παρέχουν προστασία έναντι των αρνητικών επιπτώσεων, όπως το άγχος και η απομόνωση κατά τη διάρκεια συζυγικών συγκρούσεων που επηρεάζουν τη συνολική ψυχική και σωματική υγεία.

Πώς να ενισχύσετε τους δεσμούς φιλίας σας

 • Αφιερώστε χρόνο σε κοινωνικές δραστηριότητες και εξόδους με φίλους, χωρίς τον σύντροφο σας. Αυτός ο χρόνος χωριστά σάς επιτρέπει να διατηρήσετε τη δική σας ταυτότητα και ενισχύει μια υγιή ισορροπία στο γάμο σας.
 • Μοιραστείτε με τον σύντροφο σας:  Μοιραστείτε ιστορίες με τον σύντροφο σας τις εμπειρίες και τις απόψεις που αποκτήσατε από τους φίλους σας. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τη συναισθηματική σας σύνδεση αλλά δείχνει επίσης εμπιστοσύνη.
Scroll to Top